Isti duh, posvećenost i entuzijazam ključ je uspješnosti operacije

RAZGOVOR general-bojnik Ferenc KAJÁRI, zapovjednik operacije KFOR

Činjenica da u KFOR-u sudjeluje toliko mnogo zemalja zapravo pokazuje snagu naše misije, posvećenost stabilnosti i miru na Kosovu i u ovoj regiji. Važno je naglasiti da je izvrsna kohezija među snagama rezultat posvećenosti zemalja koje pridonose KFOR-u i temeljnim principima Saveza…

Mjesec dana prije završetka sudjelovanja 35. HRVCON-a u operaciji KFOR, boraveći u području operacije i u Zapovjedništvu KFOR-a u Prištini, imali smo rijetki privilegij razgovarati i sa zapovjednikom KFOR-a general-bojnikom Ferencom Kajárijem. Otvoren i susretljiv mađarski general, koji je dužnost zapovjednika KFOR-a preuzeo samo dvadesetak dana prije našeg dolaska, odmah na početku razgovora ističe kako je kontinuitet dosadašnjih napora u operaciji i ista vizija i posvećenost zadaći svih nacija koji u njoj sudjeluju te združeni timski rad, ključ njezine uspješnosti. Kao vojni zapovjednik ističe da svatko pojedinačno ponajprije dužnost treba staviti na prvo mjesto, potom dokazati se pouzdanim u odrađivanju zadaća te joj biti posvećen unatoč svim izazovima koji je prate. Upravo je to i njegov moto u vođenju 26. KFOR-ova zapovjedništva; dužnost – pouzdanost – posvećenost.

Ono što nas je posebno zanimalo jest dosadašnji doprinos i sudjelovanje Hrvatske vojske u ovoj operaciji na što smo dobili vrlo konkretne i iznimno pozitivne odgovore. “Hrvatska sudjeluje u KFOR-u dvanaest godina i to je velika potpora misiji. Posjetio sam Regionalno zapovjedništvo Sjever i susreo hrvatsku satniju koja djeluje u tom području operacije. Mogu reći da sam bio impresioniran profesionalnošću i opremljenošću hrvatskih vojnika i mislim da je njihov doprinos vrlo vrijedan za misiju KFOR. Za KFOR je vrlo važno brzo reagirati i rasporediti postrojbe u sva područja na kojima bi se pojavila prijetnja sigurnosti i zbog toga je zrakoplovna sastavnica koju Hrvatska osigurava već dvanaest godina, ključna za misiju KFOR. Mislim da su svi dosadašnji zapovjednici KFOR-a zahvalni Hrvatskoj na tome, a ja definitivno jesam,” ističe u razgovoru general Kajári, još jednom potvrđujući uspješnost sudjelovanja i hrvatskog doprinosa operaciji KFOR.

KFOR na Kosovu djeluje od 1999. Koliko je od tada do danas učinjeno na stabilizaciji situacije u ovoj regiji?

KFOR se 1999. susreo s iznimno narušenom sigurnosnom situacijom. Deseci tisuća vojnika ušli su u devastirano Kosovo, naseljeno prestrašenim stanovništvom. Bilo je mnogo problema, uključujući prijetnju izbijanja oružanog sukoba i neaktiviranih eksplozivnih sredstava, nedostatak pitke vode i električne energije, kao i velika ograničenja slobode kretanja. U kratkom vremenu KFOR je, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. i u bliskoj suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, ponovno uspostavio red i sigurnost i na taj način značajno pridonio postupnom povratku svakodnevice Kosovara u normalu. Od 1999. KFOR-ov je mandat omogućiti sigurno okružje te slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. Put do stabilnosti nije bio lak. U proteklim godinama, Kosovo je osjetilo tenzije u nekoliko navrata. Danas je situacija stabilna. To je većinom rezultat djelovanja kosovskih sigurnosnih organizacija koje su postigle impresivan napredak, rezultat potpore KFOR-a u okviru našeg mandata, kao i potpore drugih čimbenika iz međunarodne zajednice. Zahvaljujući općem poboljšanju situacije, KFOR je smanjio brojnost svojeg osoblja s 55 000 koliko je imao 1999. do današnjih nešto više od 3700. Danas misiji KFOR pridonosi 28 zemalja, uključujući članice i partnere NATO-a. A na osnovi moje interakcije s njima mogu vam reći da vojnici pod mojim zapovijedanjem imaju isti duh, posvećenost i entuzijazam kakav su imali njihovi prethodnici.

Kakvu ulogu i zadaće snage KFOR-a imaju u smirivanju situacije na sjeveru Kosova i dovođenju situacije pod nadzor?

Pozdravili smo sporazum o deeskalaciji i napretku na sjeveru Kosova koji su Beograd i Priština zaključili pod okriljem Dijaloga Beograd-Priština, inicijative koju podupire Europska unija. Misija KFOR koju predvodi NATO imala je ključnu, temeljnu ulogu za osiguranje njegove učinkovite implementacije, u skladu s UN-ovim mandatom osiguranja sigurnog okružja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. NATO nastavlja striktno podržavati Dijalog koji olakšava EU, kao i druga nastojanja usmjerena k normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. To je jedini put prema dostizanju trajnog političkog sporazuma za regiju i ključan je za stabilnost širom regije. Upravo je KFOR uspostavio snažnu i pokretljivu nazočnost u području u skladu s postignutim sporazumom i UN-ovim mandatom.

Snage KFOR-a čine pripadnici iz 28 zemalja. Vođenje i zapovijedanje multinacionalnim snagama zahtijeva, među ostalim, veliko razumijevanje i suradnju. Koliko je taj izazov zahtjevan i kako postižete koheziju različitih nacija u zajedničkom djelovanju?

Činjenica da u KFOR-u sudjeluje toliko mnogo zemalja zapravo pokazuje snagu naše misije, posvećenost mnogih zemalja stabilnosti i miru na Kosovu i u ovoj regiji. Moj je cilj voditi KFOR na transparentan način kako bih osigurao da sve zemlje sudionice vide kako snage koje su angažirane u ovoj operaciji izvršavaju zadaće koje je odredio zapovjedni lanac NATO-a i koje proizlaze iz našeg mandata UN-a. Važno je naglasiti da je izvrsna kohezija među snagama rezultat posvećenosti zemalja koje pridonose KFOR-u i temeljnim principima Saveza. Predanost i profesionalizam koje moji vojnici pokazuju svakog dana ključni su za rezultate koje lokalno stanovništvo očekuje od KFOR-a.

Sudjelovali ste u operaciji ISAF u Afganistanu i bili predstavnik te vojni promatrač UN-a u Sudanu. Koliko su vam ta iskustva pomogla u današnjoj misiji?

Svaki razmještaj, svaka nova zadaća pridonosi izgradnji osobnosti vojnika. Sve moje prijašnje međunarodne misije bile su vrlo izazovne. Također, razlikovale su se od KFOR-a. Afganistan je bila kinetička operacija sa svim izazovima koje donosi. U Sudanu je posao promatrača bilo nadziranje provedbe sporazuma o prekidu vatre i uključivao je mnogo pregovaranja s predstavnicima zaraćenih strana. Ono što je bilo zajedničko svim misijama jest da sam radio s časnicima iz mnogo različitih zemalja i morali smo naći zajednički jezik kako bismo dostigli svoje ciljeve. Kao zapovjednik KFOR-a moram izvršavati različite zadaće. Uvjeren sam da će mi prijašnje misije, kao i iskustvo koje sam stekao u različitim NATO-ovim zapovjedništvima, pomoći da uspješno izvršim sadašnju zadaću.

Zrakoplovna komponenta OSRH s višenamjenskim helikopterima već 12 godina sudjeluje u KFOR-u. U ovom kontingentu prvi put djeluje i jedna pješačka satnija u sastavu Multinacionalne bojne Regionalnog zapovjedništva Zapad. Kakvo je vaše gledište o njihovu doprinosu?

Da, Hrvatska je u KFOR-u već 12 godina, i to s vojnicima, ali i helikopterima. Temeljna zadaća zrakoplovne komponente hrvatskog kontingenta jest transport snaga KFOR-a, različitog tereta, kao i VIP osoba. U trenutku ovog razgovora vaš kontingent sudjeluje u KFOR-u sa 142 pripadnika. Vojnici su integrirani u naše Regionalno zapovjedništvo Zapad u okviru manevarske bojne. Provode ophodnje na zapadnoj strani Kosova te u rotacijama s ostalim nacionalnim kontingentima nadziru područje oko manastira Dečani. Vaš zrakoplovni tim s helikopterom Mi-171, čija je glavna zadaća transport KFOR-ovih taktičkih pričuvnih postrojbi, kontinuirano vježba s operativnim postrojbama KFOR-a. Pripadnici tima zajedno sa svojim kolegama, zrakoplovcima iz Švicarske i SAD-a, daju misiji ključnu sposobnost koja osigurava da KFOR ostane snažna vojna sila, spremna djelovati kao uvjerljiv alat odvraćanja protiv svih prijetnji. Isto tako, oni cijelo vrijeme osiguravaju sposobnost hitnih medicinskih evakuacijskih letova. Definitivno sam zadovoljan njihovom posvećenošću i doprinosom KFOR-u.

Kako lokalne vlasti prihvaćaju KFOR i kako surađujete s civilnim institucijama, Kosovskim policijskim snagama i EULEX-om?

KFOR jako dobro surađuje s brojnim lokalnim i međunarodnim institucijama koje djeluju na Kosovu. Primjerice, KFOR, kosovske sigurnosne organizacije, Kosovski Crveni križ i EULEX svake godine sudjeluju na zajedničkoj vježbi Silver Sabre čiji je cilj postići višu razinu suradnje u rješavanju scenarija koji podrazumijevaju hitne slučajeve ili scenarija s građanskim nemirima. Mogu reći da je naša suradnja s Kosovskom policijom učinkovita. U troslojnom mehanizmu sigurnosti, policija je institucija koja reagira prva, slijedi EULEX (Misija vladavine prava Europske unije na Kosovu) pa KFOR. Baš kao i moji prethodnici, održavam redovitu komunikaciju s načelnikom Glavnog stožera srpskih oružanih snaga.

U kojoj je mjeri pandemija utjecala na zadnje dvije godine provedbe KFOR-a, u kojim aspektima najviše i na koji način?

Pandemija je i dalje najveći izazov koji danas imamo. Od njezina izbijanja KFOR je redovito i propisno provodio svoje zadaće, a u isto vrijeme usvajao sve preventivne mjere kojima je zaštićivao svoje osoblje te lokalne zajednice. KFOR je djelovao i još je uvijek posvećen svojoj važnoj ulozi u NATO-ovu globalnom odgovoru na COVID-19. Naša logistika te kapaciteti za civilno-vojnu suradnju olakšavali su dostavu pomoći u okviru bilateralnih sporazuma Kosova i zemalja članica NATO-a. Dat ću vam nekoliko primjera. U travnju je KFOR donirao osobnu zaštitnu opremu bolnicama u Gračanici i Prištini i dostavio više od 50 donacija u hrani i odjeći u 14 kosovskih naselja, sve to u koordinaciji s lokalnim humanitarcima i Kosovskim Crvenim križem. Regionalno zapovjedništvo Istok koje predvode Sjedinjene Države dostavilo je rukavice, maske za lice i drugu medicinsku opremu gradonačelnicima Mitrovice Sjever i Jug na Kosovu. U svibnju 2020. poljski vojni kontingent, koji je djelovao u KFOR-u, isporučio je sanitarnu i osobnu zaštitnu opremu kosovskim zdravstvenim institucijama, a u studenom 2020. Mađarska im je donirala 50 000 maski za lice i 5000 zaštitnih odijela. Obiteljski zdravstveni centri u Kačaniku i Elez Hanu dobili su medicinsku opremu od talijanskog kontingenta, uključujući aparate za opskrbu kisikom.


Danas misiji KFOR pridonosi 28 zemalja, uključujući članice i partnere NATO-a. A na osnovi moje interakcije s njima mogu vam reći da vojnici pod mojim zapovijedanjem imaju isti duh, posvećenost i entuzijazam kakav su imali njihovi prethodnici. Predanost i profesionalizam koje moji vojnici pokazuju svakog dana ključni su za rezultate koje lokalno stanovništvo očekuje od KFOR-a


“Hrvatska sudjeluje u KFOR-u dvanaest godina i to je velika potpora misiji. Posjetio sam Regionalno zapovjedništvo Sjever i susreo hrvatsku satniju koja djeluje na tom području operacije. Bio sam impresioniran profesionalnošću i opremljenošću hrvatskih vojnika i mislim da je njihov doprinos vrlo vrijedan za misiju KFOR. Za KFOR je vrlo važno brzo reagirati i rasporediti postrojbe u sva područja na kojima bi se pojavila prijetnja sigurnosti i zbog toga je zrakoplovna sastavnica koju Hrvatska osigurava već dvanaest godina, ključna za misiju KFOR. Mislim da su svi dosadašnji zapovjednici KFOR-a zahvalni Hrvatskoj na tome, a ja definitivno jesam.”


Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt

Prijevod: Domagoj Vlahović