35. HRVCON u operaciji KFOR: Zajedno za mir

Slogan Zajedno za mir, koji se nalazi na ulazu u kamp Villaggio Italia kraj grada Peći gdje je smještena većina naših snaga u operaciji KFOR, na najbolji način oslikava misiju i zadaću koju svi sudionici ove operacije imaju. Svi oni na područje operacije dolaze kako bi svoja znanja i sposobnosti stavili u službu mira

Kad je potkraj svibnja ove godine kao dio 35. hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR prvi put upućena Motorizirana pješačka satnija odlučili smo pokušati organizirati posjet našim pripadnicima i podrobnije se upoznati sa zadaćama koje na terenu obavljaju. Najbolje vrijeme za taj posjet bilo je potkraj njihova boravka u operaciji kad su puni dojmova i iza sebe imaju prilično iskustva u operaciji. Zbog toga smo se početkom ovog mjeseca uputili u Republiku Kosovo sa željom da našim čitateljima pokušamo prenijeti barem dio impresivnih dojmova koje su na nas ostavili hrvatski vojnici.

Put prema Peći, trećem gradu po veličini, koji ima nešto više od 90 tisuća stanovnika smještenom u zapadnom dijelu Kosova, vodio nas je do krajnjeg hrvatskog juga, pa preko  Crne Gore i Albanije te smo nakon prijeđenih gotovo 1200 kilometara stigli do krajnjeg odredišta. Dočekuje nas časnik koji nam je dodijeljen kao stalna pratnja tijekom našeg boravka na području operacije KFOR, koji nas ukratko upoznaje s trenutačnim stanjem, ali i onim zamornijim, no neizbježnim, administrativno-tehničkim procedurama za ulazak u kampove. Nekoliko je ključnih stvari potrebno za ulazak u kampove, a to su, među ostalim, zaštitna maska i negativna potvrda na PCR testu.

Kamp Villaggio Italia

Glavnina naših snaga nalazi se u kampu Villaggio Italia kraj Peći gdje je smješteno Regionalno zapovjedništvo Zapad (RC-W). Njegovu strukturu čine tri multinacionalna elementa: kinetička bojna, nekinetička bojna i skupina za logističku potporu. Kinetička bojna, u kojoj se nalazi i naša Motorizirana pješačka satnija, predstavlja manevarsku komponentu RC-W i namijenjena je za potporu lokalnim i međunarodnim organizacijama (Kosovska policija i EULEX), u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu. Manevarske postrojbe mogu se brzo rasporediti na cijelom području odgovornosti RC-W, djelujući tako da zajamče sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve građane na Kosovu.

Na ulasku u kamp dočekuju nas pripadnici austrijske vojske koji ne mogu skriti svoje oduševljenje što sa sobom imamo sve potrebne dokumente za ulazak u prostor kampa te što je naš dolazak prethodno uredno najavljen i zato procedura prijave traje nevjerojatno kratko.

Nakon obavljenih administrativnih formalnosti pozdravlja nas talijanski časnik za odnose s javnošću Michele LoMonaco u RC-W te nas obavještava da talijanski vojnici tog dana slave Dan oružanih snaga i predlaže da svoj boravak ovdje započnemo sudjelovanjem u ceremoniji ovog, za pripadnike svake vojske, najvažnijeg dana, što naravno sa zadovoljstvom prihvaćamo. Program svečanosti vjerojatno je sličan u svim vojskama, ali ono što je svakog člana naše ekipe posebno impresioniralo dogodilo se tijekom intoniranja nacionalne himne kad su postrojeni talijanski vojnici iz sveg glasa, s neskrivenim ponosom, počeli pjevati svoju himnu te na tako vidljiv način pokazali svoju pripadnost i nacionalnu osviještenost. Nakon svečanosti talijanski časnik za odnose s javnošću ljubazno nudi svu svoju potporu tijekom našeg boravka u kampu i sa zanimanjem sluša što smo sve zamislili napraviti te odmah telefonom dogovora sve što je potrebno za nesmetanu realizaciju. A za početak ponudio nam je obilazak kampa i kratko upoznavanje s najvažnijim sadržajima potrebnim za njegovo normalno funkcioniranje. Ono što odmah upada u oči jest urednost kampa u kojem su svi sadržaji logično složeni i ni u čemu nema nepotrebnih iznimaka, i u kojem nigdje ni u natruhama ne možete vidjeti nikakvog otpada. Među brojnim sadržajima koje smo obišli dolazimo do moderno opremljene ambulante u kojem se obavljaju osnovni pregledi i u kojoj videolinkom postoji mogućnost spajanja sa specijaliziranim klinikama u Rimu kako bi se kad je potrebno mogla postaviti preciznija dijagnoza. Naravno, djelatnici ambulante u jeku borbe protiv virusa COVID-19 podnijeli su golem teret, a i danas gotovo svakodnevno obavljaju testiranja u borbi protiv virusa u što se uvjerio i dio naše ekipe koji se testirao i odmah dobio rezultat testa.

Zahvalivši talijanskom kolegi na trudu koji je uložio kako bismo se osjećali što bolje tijekom boravka u kampu, posvećujemo se našim pripadnicima i susrećemo se s dvjema od ukupno 13 pripadnica koje su dio ove misije.

Skupnica Elizabeta Vučković na dužnosti vođe skupine ističe: ”Tijekom boravka u području operacije bilo je izazovno, ali zato smo ovdje i došli, sve smo izazove svladali i posebno smo zbog toga zadovoljni. Ovdje smo svi jednaki neovisno o spolu i mislim da smo stvarno odličan tim. Sva iskustva koje smo ovdje stekli moći ćemo primijeniti kad se vratimo u svoje postrojbe.”

”Jako sam sretna što sam ovdje i sva su iskustva isključivo pozitivna,“ ističe i skupnica Ilona Jazić također vođa tima te dodaje:”Pripreme koje smo imali prije dolaska u ovu misiju puno su nam pomogle, a sva znanja koja sam stekla dodatno će mi pomoći u nastavku karijere jer sam ovdje postala jača i samostalnija. Zbog svojih isključivo pozitivnih iskustava svakom bih sugerirala da se javi i iskoristi mogućnost usavršavanja u međunarodnom okruženju.”

Napuštamo kamp i odlazimo u susret jednoj našoj ophodnji tijekom njihovih redovitih terenskih zadaća. S njima se nalaze i pripadnici kosovske pogranične policije koji u administrativnoj crti razgraničenja patroliraju, kontroliraju osobe i vozila i vode računa o provođenju zakona, dok je zadaća naših pripadnika isključivo nadgledanje provođenja procedura te sastavljanje službene zabilješke. Suradnja je ne samo profesionalna nego i prijateljska pa je stoga i atmosfera tijekom provođenja navedenih radnji opuštena. Vođa ophodnje Kosovske policije Adnan Ibraj tijekom našeg susreta rekao nam je kako imaju dosta zajedničkih ophodnji s Hrvatskom vojskom koja je u sastavu NATO-ovih snaga, a suradnju ocjenjuje iznimnom te dodaje: ”Vidljivo je da se radi o dobro uvježbanoj vojsci i da je njihovo ponašanje u etičkom smislu na najvišoj razini.”

 Samo pohvale hrvatskim vojnicima

Sljedeći dan našeg boravka započinjemo posjetom kampu Film City u Prištini gdje nas prima zapovjednik operacije KFOR general-bojnik Ferenc Kajari s kojim smo imali dogovoren intervju za naš časopis, nakon čega se susrećemo s našim pripadnicima koji s nama dijele svoja iskustva i impresije tijekom boravka u misiji. Susrećemo se i sa zapovjednikom našeg kontingenta brigadirom Borisom Dukarićem, koji je ujedno časnik na dužnosti pomoćnika načelnika Stožera za potporu u Zapovjedništvu KFOR-a. On nas detaljnije upoznaje sa zadaćama i misijom u ovoj operaciji i s neskrivenim oduševljenjem naglašava vrhunske rezultate, ocjene i pohvale koje su naši pripadnici dobili.

Među njima treba izdvojiti liječnika brigadira Hrvoja Stipančevića, specijalista medicine rada  trenutačno na dužnosti voditelja grane zdravstvene struke te prvog savjetnika zapovjednika KFOR-a u zdravstvenom pogledu, a koji je i odlikovan za međunarodnu suradnju nacionalnim odlikovanjem Republike Slovenije. Govoreći o aktualnoj zdravstvenoj situaciji, a posebno o borbi s koronavirusom istaknuo je kako je u studenom prošle te travnju i svibnju ove godine situacija bila prilično dramatična na području operacije. ”Hrvatski liječnici koji su na ovoj dužnosti bili prije mene bili su tad pred golemim izazovom bez nekih velikih znanja o ovoj opasnosti,“ govori dr. Stipančević te dodaje: ”U svibnju ove godine počinje intenzivnije procjepljivanje pripadnika kontingenata, a novopridošli su u većem broju bili cijepljeni. Mi smo kroz edukativan pristup i objektivnim prikazivanjem podataka lokalno zaposlene civile uspjeli cijepiti u značajnoj mjeri i tako smo mogućnost unošenja virusa u bazu sveli na najmanju moguću mjeru.” Nakon relativno relaksirajuće situacije tijekom ljeta, virus opet prijeti da se razmaše te su uvedene malo strože mjere te niz zabrana kojima se obeshrabruju bliski kontakti te se najveći dio aktivnosti, kad je to moguće, odvija online. ”Prijetnja naglog povećanja broja zaraženih polako se smiruje,“ ističe dr. Stipančević i nastavlja: ”Teško je bilo što predvidjeti u vezi s virusom jer nas on uči biti poniznim i strpljivim te potiče da učimo na svojim greškama.”

U sklopu NALT-a (NATO ADVISORY and LIAISON TEAM) koji djeluje na Kosovu dva su pripadnika Hrvatske vojske, brigadir Rajko Perić i pukovnik Robert Barković. Oni provode savjetničke aktivnosti na razini Ministarstva obrane i Kosovskih snaga sigurnosti. NALT je fokusiran na razvoj sigurnosnih organizacija Republike Kosovo kroz pružanje savjeta i pomoći u izgradnji potrebnih kapaciteta, kao i unapređenju interakcije NATO-a i Kosova. Za svoj rad odgovoran je izravno sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a u sadašnjem obliku djeluje od 28. kolovoza 2016. Brigadir Perić na savjetničkoj se dužnosti nalazi od siječnja 2021. i kroz svakodnevne aktivnosti zadužen je pripadnicima Ministarstva obrane i KSF-a prenositi potrebna znanja i iskustva u cilju dostizanja NATO-ovih standarda. Zbog odlične suradnje s Ministarstvom obrane Republike Kosovo kao i za velik doprinos povećanju sposobnosti Kosovskih snaga sigurnosti, ministar obrane Armend Mehaj odlikovao ga je Medaljom za iznimne zasluge.

U sastavu HRVCON-a djeluje i Nacionalni element potpore (NEP) sa zadaćom pružanja logističke, komunikacijsko-informacijske i dušobrižničke potpore sastavnicama i pripadnicima kontingenta. Povećanjem brojčane veličine kontingenta u svibnju 2021., u ovaj element uvedene su dužnosti operativnog časnika i vojnog kapelana. Bojnik Viktor Gegić voditelj je NEP-a i zajedno sa svojih pet kolega skrbi se o svim našim pripadnicima u operaciji. Govoreći o građevinskim zahvatima u području operacije bojnik Gegić ističe: ”Budući da u području operacije imamo M-ATV vozila i jedno vozilo za izvlačenje mi moramo stvoriti uvjete za brzo otklanjanje mogućih kvarova na njima jer u području ove operacije takva vozila ne koristi nitko osim Hrvatske vojske. Zato se stvorila ideja za izradom radionice u kojima bi se ta vozila mogla održavati. Nakon tehničkog nacrta, napravljena je projektna dokumentacija te smo nakon dobivene tri ponude odabrali tvrtku koja ima europski certifikat u građevini te smo započeli s izgradnjom tog objekta za održavanje, koji je trenutačno u završnoj fazi izgradnje i za tehničku primopredaju trebao bi biti spreman za otprilike dva tjedna.” Vezano uz izgradnju ambulante bojnik Gegić dodaje kako očekuje da će uskoro biti završena projektna dokumentacija te da će građevinski radovi ubrzo početi. 

Svoj boravak završavamo posjetom zrakoplovnoj sastavnici koju čine pripadnici letačkog i tehničkog osoblja. Smještena je na APOD-u Slatina, u sklopu međunarodnog aerodroma u Prištini. Prema Operativnom planu operacije, zadaća je zrakoplovne sastavnice zračni transport ljudi i roba te logistička potpora vlastitih snaga. Njezine zadaće mogu se podijeliti na VIP transport, transport snaga, transport i uvježbavanje snaga za nadzor pobune (Crowd and Riot Control), izviđanje iz zraka i obučne zadaće. U okviru zadaća HRVCON-a, za ovu se sastavnicu podrazumijeva i trenaža posada te certifikacijski i probni letovi nakon tehničkih pregleda helikoptera. Sastavnica se nalazi u taktičkoj pričuvi zapovjednika KFOR-a.

Brojne pohvale koje smo od najviših dužnosnika u operaciji KFOR dobili o našim pripadnicima još su jednom pokazale i dokazale da su hrvatski vojnici vrhunski obučeni i iznimno motivirani za izvršenje svake zadaće čak i onda kad ona od njih traži najviše što se može dati. Zato smo ponosni što smo mogli bar na kratko biti dio takve ekipe te riječju, slikom i kamerom prikazati dio njihove svakodnevice. Pripadnici 36. kontigenta doći će na jako dobre i čvrsto postavljene temelje, i uvjereni smo da će vrijednosnu ljestvicu podići još više što im od srca i želimo. Na kraju nam još jedino preostaje svim pripadnicima aktualnog kontingenta poželjeti sretan put kući u toplinu svoje domovine, doma i obitelji.


Misija operacije KFOR

Misija operacije potpore miru KFOR na Kosovu temelji se na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i predstavlja doprinos održavanju sigurnog i stabilnog okružja u kojem će biti moguće pronaći održiva politička rješenja. OPM KFOR jednako tako podupire razvoj profesionalnih, demokratskih i multietničkih sigurnosnih struktura na Kosovu. U provedbi svoje misije, NATO surađuje s UN-om i EU-om te ih podupire, a kad je to prikladno i s ostalim međunarodnim organizacijama u svrhu potpore razvoja stabilnog i mirnog Kosova. Do sada je u OPM KFOR upućeno ukupno 1035 pripadnika OS RH, od čega su 52 bile žene. U skladu s Odlukom Hrvatskog sabora od 27. studenog 2020., o sudjelovanju OSRH u operaciji KFOR na Kosovu, u 2021. i 2022. godini odobreno je sudjelovanje do 150 pripadnika OSRH s do dva helikoptera, uz mogućnost njihove rotacije.


pukovnik Mario Luongo, zapovjednik Multinacionalne bojne Regionalnog zapovjedništva Zapad

Pripadnici hrvatske satnije pridruženi su Multinacionalnoj bojni  u svibnju 2021. Vrlo brzo i uspješno integrirali su se provodeći ophodnje terena na sjeveru Kosova te nadzor područja manastira Dečani kao i osiguranje vojne baze smjenjujući se s drugim nacionalnim kontingentima. Zaista sam zadovoljan njihovim sudjelovanjem i provođenjem zadaća. Hrvatski vojnici vrlo su profesionalni i iznimno predano izvršavaju zadaće KFOR-a. Bez problema rade zajedno i surađuju s vojnicima drugih nacionalnih sastavnica koje djeluju u sastavu Multinacionalne bojne: Austrije, Italije, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Slovenije koristeći NATO-ove procedure u zajedničkom djelovanju. Provode zajedničke vježbovne  aktivnosti s drugim nacijama vezano uz helikoptersku evakuaciju te izviđanja s pripadnicima drugih kontingenata u zoni dodijeljene im odgovornosti.


natporučnik Robert Kurevija, zapovjednik Motorizirane satnije Vukovi

Rezultatima provedbe svih zadaća Satnije u sastavu Multinacionalne bojne u zadnjih šest mjeseci iznimno sam zadovoljan. Angažmanom, trudom i radom suočili smo se sa svim izazovima, a pohvale govore u ime Satnije i mojih ljudi na koje sam beskrajno ponosan. Kao prva satnija u sastavu 35. HRVCON-a, dolaskom u područje operacije stvorili smo čvrste temelje prije svega besprijekornom provedbom zadaća, poboljšali uvjete života i rada za sve iduće hrvatske kontingente i ponosni smo što možemo sljedećoj satniji prenijeti iskustva kako bi se što bolje i lakše suočili s izazovima koji i njih čekaju. Iskustvo rada u multinacionalnom okružju i kulturološki osjetljivom području najvrednije je što će svaki pojedinac kao i cijeli tim donijeti kući. Ova satnija može izvršiti svaku zadaću na najvišoj mogućoj razini te sam ponosan na svakog pojedinca, zahvalan njihovim obiteljima na potpori, a nadasve na profesionalnom pristupu pri izvršavanju svake zadaće.


Zapovjednik zrakoplovne sastavnice bojnik Danijel Brezović

Sastavnica je pod izravnim zapovijedanjem zapovjednika KFOR-a, a primarna joj je zadaća zračni prijevoz snaga i sredstava kao dio stalnih TACRES snaga (snage taktičke pričuve). Trenutačno smo u 10-satnoj NTM (obavijesti za pokret) koja se u izvanrednim slučajevima može smanjiti na 60 odnosno 15 minuta. Sve zadaće uglavnom dobivamo minimalno 72 sata unaprijed i svaka je jednako odgovorna i svakoj se pristupa maksimalno odgovorno. Što se tiče brojnosti zadaća one se razlikuju od mjeseca do mjeseca, a u nedavnim događajima na sjeveru Kosova imali smo povećan broj izvidničkih zadaća. Uz spomenute odrađujemo i zadaće prijevoza VIP osoba te orijentacijske letove.


Tekst: Željko Stipanović, Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt