41. HRVCON u operaciji KFOR

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu 20. svibnja svečano je ispraćen 41. hrvatski kontingent u operaciju potpore miru KFOR u Republici Kosovu.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u prigodnom je obraćanju zahvalio pripadnicima kontingenta na njihovoj časnoj službi te im zaželio sreću, zdravlje i uspjeh. Istaknuo je kako su pripadnici Hrvatske vojske među saveznicima u misijama uvijek na dobrom glasu. “Siguran sam da ćete i vi kao 41. kontingent to opravdati. Hrvatska vojska je pobjednička vojska, a odore koje nosite nosili su pobjednici u Domovinskom ratu. Vi predstavljate njih i hrvatsku državu, svoje obitelji i sve ono što Hrvatska danas jest”, rekao je. Zapovjednik kontingenta brigadir Tihomir Novosel istaknuo je kako hrvatske vojnike u Republici Kosovu iznimno cijeni i tamošnje stanovništvo i pripadnici drugih oružanih snaga u okviru operacije. “Zbog svih naših prethodnika, zbog nas i zbog onih koji dolaze moramo uložiti sve svoje napore, znanja i vještine kako bismo ugled i povjerenje u hrvatskog vojnika podigli na još višu razinu”, naglasio je. Uspješno izvršavanje zadaća u operaciji KFOR i sretan povratak u domovinu pripadnicima je zaželio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić. Na ispraćaju je bio i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH direktor Glavnog stožera general-bojnik Krešo Tuškan, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Valentin Skroza te drugi uzvanici.

Glavninu snaga kontingenta čine pripadnici Motorizirane pješačke satnije, Zrakoplovne sastavnice, ISR sastavnice, Stožerne sastavnice, logističkih i obavještajnih nacionalnih elemenata potpore te medicinskog tima. U područje operacije upućuje se 131 pripadnik Hrvatske vojske, od kojih je osam žena.Temeljne zadaće u operaciji KFOR su sljedeće: potpora lokalnim i međunarodnim organizacijama (Kosovska policija i EULEX), sposobnost razmještaja na području Regionalnog zapovjedništva Zapad, provedba zajedničkih ophodnji i sl. Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju u operaciji potpore miru KFOR od 16. lipnja 2009., na temelju odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2008. godine. U skladu s Odlukom Hrvatskog sabora od 7. listopada 2022. o sudjelovanju OSRH u operaciji KFOR na Kosovu u 2023. i 2024. godini odobreno je sudjelovanje do 160 pripadnika OSRH s do dva helikoptera, uz mogućnost rotacije. Dosad je u operaciju KFOR ukupno upućeno 1888 pripadnika OSRH, od kojih je 100 žena.

Janja Marjanović -Šaravanja

Foto: Filip Klen