Hrvatskim vojnicima u Poljskoj uručena priznanja

Na svečanom postrojavanju u vojarni “Bemowo Piskie” uručena su 18. travnja pripadnicima 3. HRVCON-a eFPBG-USA priznanja za doprinos i rad u međunarodnom okruženju NATO-ove Borbene grupe Poljska (BGPOL).

Najzaslužnijim američkim, britanskim, hrvatskim i rumunjskim pripadnicima priznanja je uručio zapovjednik Borbene grupe američki pukovnik Donny W. Hebel, zahvalivši im na zalaganju tijekom provedbi svih zadaća. Bojnica Mirna Bajčetić Šijanski, satnik Željko Trček, satnik Perica Vuković, narednik Pavo Andrić, skupnik Vladimir Čagalj, vojnikinja Nikolina Filjević i vojnik Mislav Kovačević nagrađeni su pripadnici 3. hrvatskog kontingenta. Priznanja i tzv. coini dodijeljeni su im za čast i izvrsnost, a simboliziraju Borbenu grupu Poljska u potpori NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj.

Bilo je to zadnje postrojavanje Borbene grupe Poljska na kojem su sudjelovali pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA i 278. ACR-a (Armored Cavalry Regiment) Nacionalne garde Tennesseeja, SAD. Krajem travnja promijenit će se hrvatska sastavnica BGPOL-a – dužnosti će preuzeti 4. hrvatski kontingent, a tijekom svibnja planirana je smjena glavnine američkih snaga. Pripadnici OSRH u okviru NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u sastavu BGPOL-a pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država na sjeveroistoku Poljske sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima definiranim kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza. Aktivnosti su usmjerene u prvom redu na zajednička uvježbavanja u svrhu povećanja interoperabilnosti.

Tekst : ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, US Army Sgt Sarah Kirby