Druga orijentacijska hodnja 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (eFPBG-USA) proveli su na području vojnog poligona ”Bemowo Piskie” drugu orijentacijsku hodnju. Cilj je podizanje motoričke spremnosti vojnika, provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu kao i provjera osnovnih vojničkih vještina.

Sudionici hodnje bili su raspoređeni u osam timova. Neposredno prije početka dobili su koordinate svih kontrolnih točka, a rutu kretanja, prosječne duljine 18 kilometara, određivali su sami. Na glavnoj kontrolnoj točki nalazio se operativni centar u kojem su se pratila prolazna vremena timova, a na njoj su timove čekali dodatni zadaci koje su morali izvršiti. U što kraćem vremenu trebalo je zatvorenih očiju sastaviti pištolj HS 2000, ispuniti obrazac poziva za medicinsku evakuaciju te simuliranog ranjenika na nosilima odnijeti do točke izvlačenja. Brzina i točnost u izvršavanju postavljenih zadataka bila je presudna za konačne rezultate ukupnog poretka. U bazu se s najboljim vremenom od 3 sata i 38 minuta vratio 5. tim predvođen skupnikom Josipom Begovićem. S istim vremenom kao i iz prve hodnje, kad su prvo mjesto dijelili s 3. timom, skupnik Begović i vojnici 5. tima osvojili su prvo mjesto u ukupnom poretku. Hoće li tako ostati i do kraja, vidjet će se nakon treće ujedno i zadnje hodnje 3. HRVCON-a eFPBG-USA koja će prema najavama organizacijskog tima biti još zahtjevnija.

HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiriju borbenih grupa koje su konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA