Završna orijentacijska hodnja 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (eFPBG-POL) proveli su 21. ožujka na području vojnog poligona “Bemowo Piskie” treću, ujedno zadnju orijentacijsku hodnju. Cilj hodnje bilo je podizanje motoričke spremnosti vojnika te provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz uporabu isključivo karte i kompasa.

Ono što je hodnju razlikovalo od prethodnih provedba je u dnevnim, ali i noćnim uvjetima. Noćni dio hodnje, uz ograničeno korištenje svjetla – samo za potrebe čitanja karte – kroz gustu borovu šumu zahtijevao je visoku spremnost i obučenost vojnika u orijentacijskim sposobnostima. Kao i na proteklim dvjema hodnjama, sudionici su bili raspoređeni u osam timova. Prije polaska svaki je tim dobio koordinate pet kontrolnih točaka (KT), a rutu kretanja određivali su sami. Na svakom KT-u nalazio se dio šifre, koju su mogli u cijelosti sastaviti jedino ako ih sve obiđu. Šifra s kojom su došli na cilj bila je dokaz da su obišli sve zadane točke.

Ukupni su pobjednici, nakon svih triju hodnji i prehodanih više od 50 kilometara, s opremom od gotovo 30 kilograma, u vremenu od 9 sati i 41 minutu, članovi 3. tima u sastavu: desetnik Dario Sarić – voditelj, vojnik Robert Klanac, vojnik Andrej Mujan, vojnik Igor Đeri, vojnik Mate Katalinić i vojnik Frane Šestan.

Nakon kratkog odmora desetnik Sarić – voditelj pobjedničkog tima – podijelio je s nama dojmove. Kao presudan čimbenik za pobjedu ističe odličnu ekipu, čiji su članovi sve što su naučili tijekom vojničke obuke pretočili u praksu. Da je riječ o uigranu timu vidi se iz razgovora s njima: jednako razmišljaju i nadopunjuju se. Vojnik Mujan nadovezuje se na riječi voditelja tima i ističe: “Bili smo sigurni u svoje znanje i orijentaciju, nismo se niti jednom izgubili, uspješno smo prošli i močvarni dio.” Vojnik Klanac dodaje: “To je bilo najvažnije, jer ako se jednom izgubiš i ne možeš pronaći točku, poslije se teško vratiti i nadoknaditi izgubljeno vrijeme.” Vojnik Šestan bio je odgovoran za održavanje brzog tempa hodanja. Naglasio je kako je spoj iskustva i mladih snaga rezultirao time da su postigli najbolje vrijeme i kao prvi se vratili u bazu.

3. HRVCON eFPBG-POL nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim pripadnicima čini jednu od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a. Borbene grupe razmještene su na istočnim granicama Saveza – u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-POL