Presudno čitanje karte i adaptacija na teren

Svoje su sposobnosti na 21. prvenstvu OSRH u orijentacijskom trčanju, održanom na području Varaždinske i Međimurske županije, odmjerila 32 natjecatelja i to u tri discipline: sprintu, srednjoj stazi i dugoj stazi

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada organizirala je od 22. do 25. studenog na području Varaždinske i Međimurske županije 21. prvenstvo OSRH u orijentacijskom trčanju.

Uručenju medalja i pehara najboljim natjecateljima nazočio je u ime načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić, koji im je čestitao na postignutim rezultatima te istaknuo važnost sporta za koheziju psihičkog i fizičkog zdravlja vojnika.

Svoje sposobnosti odmjerilo je 29 natjecatelja i tri natjecateljice. Sudionici – pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Gardijske mehanizirane brigade, Hrvatske ratne mornarice, Topničko-raketne pukovnije, Hrvatskog vojnog učilišta, Središnjice za upravljanje osobljem, Kabineta načelnika Glavnog stožera OSRH, Zapovjedništva za potporu te Počasno-zaštitne bojne – okušali su se u tri discipline: sprintu, srednjoj stazi i dugoj stazi. Srednja staza bila je postavljena u Toplicama Sveti Martin, duga u Lužecu kraj Varaždin Brega, a staza za sprint u gradskoj četvrti Banfica u Varaždinu.

“Orijentacijsko trčanje prvi je sport za vojnika,” objašnjava nam postavljač staze te dugogodišnji natjecatelj u orijentacijskom trčanju nadnarednik Vladimir Tkalec, pripadnik 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume GOMBR-a. “Uz streljaštvo i vojni višeboj ovo je vojni sport koji razvija temeljna vojnička znanja i vještine orijentacije na zemljištu. Iz toga proizlazi i značaj ovog natjecanja,” naglašava pukovnik Milan Crnek, stožerni časnik za kineziologiju Personalne uprave Glavnog stožera.

Duga tradicija

Orijentacijsko trčanje ima dugu tradiciju u Hrvatskoj vojsci, što potvrđuju pobjednici prvenstva u muškoj i ženskoj kategoriji – nadnarednik Predrag Markulinčić, pripadnik 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume GOMBR-a, te brigadirka Neda Punek Gobek, načelnica Odjela za potporu i strateško komuniciranje u Kabinetu načelnika Glavnog stožera. Naglašavaju da je za orijentacijsko trčanje najvažnija brzina čitanja karte i brzina adaptacije na teren. Iznimno su zadovoljni stazama i cjelokupnom organizacijom te ih veseli činjenica da se prijavilo puno mladih. Nadaju se daljnjem razvoju hrvatskog vojnog sporta te organizaciji još više trening kampova za mlade i natjecanja. Time bi se proširilo bavljenje orijentacijskim trčanjem, a mladi bi stekli više iskustva u čitanju karte i uspoređivanju karte s okolišem. Kadetkinja Leona Biki, koja se odnedavno bavi orijentacijskim trčanjem naglašava upravo iskustvo stečeno na ovom natjecanju. Staze su bile izazovne te su je poticale da stalno iznova traži načine rješavanja problema. Zadovoljna je natjecanjem i stečenim iskustvom, koje će joj koristiti sljedeće godine na Kadetskim vojnim igrama u Rusiji.

Pobjednik 21. prvenstva OSRH u orijentacijskom trčanju je nadnarednik Predrag Markulinčić (GOMBR), drugo mjesto osvojio je satnik Ivan Gerenčir (GOMBR), a treće stožerni narednik Dražen Henc (SUO). U ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila je brigadirka Neda Punek Gobec (KN GS OSRH), drugo kadetkinja Leona Biki (HVU), a treće kadetkinja Barbara Laura Čalušić Ljubičić (HVU). U ekipnom plasmanu prvo mjesto osvojila je prva ekipa Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, drugo ekipa Hrvatskog vojnog učilišta, a treće ekipa Gardijske mehanizirane brigade.

Tekst: Martina Stanković

Foto: Martina Stanković / Dino Varošanec