Prva orijentacijska topo hodnja 3. HRVCON-a eFPBG-USA u Poljskoj

Pripadnici 3. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj proveli su 11. siječnja na području vojnog poligona “Bemowo Piskie” prvu orijentacijsku topo hodnju. Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika kao i provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa.

Sudionici su bili raspoređeni u osam timova. Svaki je tim na startu dobio koordinate prve kontrolne točke na kojoj su ga čekale koordinate sljedeće. Ukupno su morali proći sedam kontrolnih točaka. Na svakoj se nalazio dio šifre koju su mogli u cijelosti sastaviti jedino ako obiđu sve zadane kontrolne točke. Šifra s kojom su došli na cilj bila je dokaz da su obišli sve zadane točke. Prosječna duljina ruta kretanja timova iznosila je 20 kilometara.

U zgradi u kojoj je smješten 3. HRVCON tijekom hodnje bio je uspostavljen operativni centar u koji su se slijevali podaci o prolaznim vremenima svih timova koje su javljali s kontrolnih točaka. Unatoč duboku snijegu i temperaturi od –12 Celzijevih stupnjeva, natjecateljskog duha nije nedostajalo. Na cilj su, s jednakim vremenom od tri sata i 32 minute, stigli 3. i 5. tim. Skupnik Josip Begović, voditelj 5. tima, inače zapovjednik 2. paljbene desetine 2. voda Bitnice SVLR, nakon što su se dojmovi prve hodnje slegli, izjavio je: “Bilo je super. Zadovoljni smo, osjetio se pravi natjecateljski duh.” Naglasio je da, iako se nekima i voda smrznula, ništa nije bilo teško. Kako bi postigli što bolji rezultat čak su i trčali zadnje tri dionice. Voditelj 3. tima desetnik Dario Sarić, zapovjednik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR, istaknuo je kako su im u pripremi za hodnju koristili savjeti kolege koji je nedavno u Poljskoj završio Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima. Iako nisu naviknuti na tako niske temperature, uz adekvatnu opremu i stalno kretanje nije im bilo hladno.

Bila je to prva od četiriju planiranih orijentacijskih topo hodnji koje će pripadnici 3. HRVCON-a provesti tijekom zimske rotacije u Poljskoj. Svaka sljedeća bit će zahtjevnija u smislu orijentacije i izvršavanja postavljenih zadaća. Pripadnici 3. HRVCON-a u Poljskoj zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju NATO-ova koncepta ojačane prednje prisutnosti. Borbene grupe razmještene su na istočnim granicama Saveza – u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA