6. HRVCON u Poljskoj proveo topografsku hodnju

Pripadnici bitnice SVLR proveli su 7. i 8. listopada topografsku hodnju na području vojnog poligona Bemowo Piskie

Nakon intenzivnog razdoblja provođenja obuke i vježbi s bojnim gađanjem Cougar Crawl i Wojtek Fire, u kojima su sudjelovali s ostalim pripadnicima Borbene grupe Poljska, hrvatski pripadnici usredotočili su se na orijentaciju na zemljištu.

Pripadnici 2. paljbenog voda proveli su topografsku hodnju u noćnim uvjetima služeći se GPS-om, prešavši gotovo 14 kilometara pod punom opremom.

Idućeg jutra pridružili su im se i ostali vodovi bitnice te su zajedno proveli dnevnu hodnju uz uporabu topografske karte i kompasa.

Prema riječima prvog dočasnika 2. paljbenog voda nadnarednika Denisa Gačka, uz kontinuirano provjeravanje vještine orijentacije na zemljištu, ovakve hodnje podižu i psihofizičku spremnost topnika kao i duh zajedništva i nadmetanja.

Topografija spada u temeljne vojne vještine, a za topnike njezino je poznavanje od presudne važnosti jer je temelj za korekcije vatre tijekom gađanja. Pripadnici bitnice koriste svaku prigodu za provođenje topografske hodnje na nepoznatom terenu u Poljskoj.

Posebno je važno da ovu vještinu svladaju mladi pripadnici postrojbe kako bi što prije postala rutinska, čime se podiže ukupna borbena spremnost pripadnika bitnice.

Tekst i foto: ČOJI 6. HRVCON/NATO eFP BG-P