Prva obljetnica NATO eFP u Litvi

Ministar Krstičević uputio je čestitke povodom prve obljetnice uspješno provedene misije ojačane prednje prisutnosti u Litvi, istaknuvši:”Hrvatska je odgovorna članica NATO-a i svojim sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti jačamo interoperabilnost, provodimo zajedničke obuke i razmjenjujemo vrijedna iskustva. Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove, koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi.“

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nazočio je obilježavanju prve obljetnice NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence) koja je održana 5. veljače 2018. godine u vojarni Rukla u Litvi. Na svečanosti su bili i zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, predsjednica Republike Litve Dalia Grybauskaité, litavski ministar obrane Raimundas Karoblis, ministrica obrane Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten i državni tajnik u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke Marcus Grübel.
Ministar Krstičević uputio je čestitke povodom prve obljetnice uspješno provedene misije ojačane prednje prisutnosti u Litvi, istaknuvši: ”Hrvatska je odgovorna članica NATO-a i svojim sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti jačamo interoperabilnost, provodimo zajedničke obuke i razmjenjujemo vrijedna iskustva. Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove, koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi.“
S litavskom predsjednicom Dalijom Grybauskaité ministar Krstičević razgovarao je o zajedničkom angažmanu hrvatskih i litavskih pripadnika oružanih snaga u NATO-ovoj ojačanoj prednjoj prisutnosti te zahvalio našim partnerima, Litvi što je odličan domaćin hrvatskim vojnicima i saveznicima iz NATO-a.
Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller istaknula je povodom obljetnice kako povećana predanost NATO-a šalje poruku da je Savez snažan, ujedinjen i da će tretirati “napad na jednog, kao napad na sve nas”.
Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju u NATO-ovoj ojačanoj prednjoj prisutnosti u Litvi s mehaniziranom satnijom koja broji 187 pripadnika OSRH, s 15 borbeno-oklopnih vozila Patria. Uz hrvatske vojnike, u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke sudjeluju i pripadnici oružanih snaga iz Francuske, Nizozemske i Norveške. Hrvatski vojnici u Litvi borave od početka prosinca prošle godine, a zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.
Pripadnike prvog hrvatskog kontingenta u Litvi i Poljskoj, krajem prosinca prošle godine, posjetili su ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH.

Tekst i foto : OJI