Vojni sport u Noći muzeja

Nacionalna Noć muzeja 2018. održana je pod geslom Muzeji i sport, pa je i Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca odlučio uz stalni postav obraditi temu Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru

Ovogodišnjoj Noći muzeja, manifestaciji koju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo, kao i prethodnih godina priključio se Muzej vojne i ratne povijesti (MVRP) iz Pakraca. Podsjetimo se: riječ je o jednom od rijetkih prostora u Hrvatskoj koji je posvećen isključivo tom segmentu povijesti. Osnovan je 2012., zahvaljujući profesoru tjelesnog odgoja Mariju Tušeku. Naime, profesor Tušek počeo je izlagati zbirku naoružanja koju je prikupio zajedno s članovima jednog kluba borilačkih vještina, a s vremenom se, uz potporu Grada, broj izložaka višestruko povećao. Danas se, među ostalim, ondje mogu naći predmeti iz razdoblja turskih osvajanja, Trenkovih pandura, dvaju svjetskih ratova, a posebno mjesto zauzima Domovinski rat te moderna Hrvatska vojska i policija.
Budući da je ovogodišnja tema bila Muzeji i sport, tako je MVRP odlučio uz stalni postav obraditi i temu Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru. Izložba je obuhvatila mnoga razdoblja, bazirajući se na hrvatskom vojniku, a najveći dio bio je posvećen novijoj hrvatskoj povijesti i Hrvatskoj vojsci. U suradnji s uredništvom Hrvatskih vojnih glasila prikupljeni su pisani materijali koji su objavljeni putem panoa, a svi zainteresirani posjetitelji mogli su pročitati izvorne tekstove koji su izlazili u Hrvatskom vojniku. Osim tekstova i sportskih rekvizita, mogla se vidjeti i sportska oprema koju su pripadnici naših Oružanih snaga proteklih godina darovali Muzeju. Tako su se, osim raznih vrsta dresova, kratkih hlača i trenirki, mogli vidjeti i hrvački kombinezoni braće Nevena i Nenada Žugaja, naših olimpijaca, koji su se rado odazvali zamolbi Muzeja i darovali svoju sportsku opremu. Naša proslavljena olimpijka streljačica Snježana Pejčić darovala je svoju akreditaciju s 5. svjetskih vojnih sportskih igara, koje su u organizaciji Međunarodnog vijeća za vojni sport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) održane 2011. u Brazilu, a na kojima je osvojila zlatnu medalju. Moglo se vidjeti još puno medalja, akreditacija, zahvalnica i diploma s raznih natjecanja, u prvom redu s 2. Svjetskih vojnih igara, održanih od 7. do 17. kolovoza 1999. u Zagrebu. Nakon zatvaranja izložbe jedna vitrina ostaje u stalnom postavu, tako da će i budući posjetitelji moći vidjeti vrijedne eksponate naše bogate vojne sportske povijesti. Budući da su i neki drugi naši sportaši najavili donacije za MVRP, pretpostavljamo da će se ta vitrina uskoro morati povećati. To je još jedan razlog da dođete u Pakrac i posjetite jedinstveni vojni muzej u Hrvatskoj.

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: MVRP, Matija Kulhavi