Dan športa u OSRH

Program održan pod geslom “Budi aktivan i spreman” na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” sastojao se od športskih aktivnosti i demonstracija te stručnih predavanja, a uz pripadnike MORH-a, OSRH i predstavnike Hrvatskog olimpijskog odbora nazočili su mu mnogi poznati hrvatski športaši. Povod je bilo proglašenje 2018. godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika…

U jednom trenutku počeli smo brojiti medalje. Samo olimpijske. Naime, odmah smo znali da se ne možemo sjetiti svih svjetskih i europskih koje su osvojili hrvatski vrhunski športaši, aktivni i bivši, koji su bili gosti na Danu športa u OSRH. No, uskoro smo odustali i od toga, jer svako malo ugledali bismo neko drugo poznato lice, športske legende koje su nas oduševljavale godinama: skijaši Janica i Ivica Kostelić, košarkaš Stojko Vranković, stolnotenisači Dragutin Šurbek i Zoran Primorac, vaterpolisti Boško Lozica, Dubravko Šimenc, Ivica Tucak i Perica Bukić, boksač Željko Mavrović, hrvač Vlado Lisjak… Bile su tu i aktualne zvijezde koje uz športski dres nose i odoru OSRH kao ugovorni pričuvnici, gimnastičar Filip Ude, sportski strijelci Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović, veslači Martin i Valent Sinković te Damir Martin… Program održan pod geslom “Budi aktivan i spreman” 26. siječnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” sastojao se od športskih aktivnosti i demonstracija te stručnih predavanja. Povod je bilo proglašenje 2018. godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika, a športaši, športski djelatnici i stručnjaci spremno su se odazvali dati potporu toj inicijativi, potvrdivši tako prijateljstvo i sinergiju vrhunskog športa i vojske. Konačno, događaj je organiziran i s ciljem razvoja suradnje Ministarstva obrane i OSRH sa športskim organizacijama i klubovima te športašima. Ta je suradnja ionako na visokoj razini. ”Športaši koji su dio OSRH i danas osvajaju odličja diljem svijeta,” podsjetio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, “oni su najtrofejniji dio hrvatskih olimpijskih timova“. Za podsjetnik, otkad je 2010. potpisan Sporazum MORH-a i HOO-a o suradnji i potpori vrhunskim športašima, na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. športaši u odorama osvojili su dvije medalje (veslački četverac srebro, tekvondašica Lucija Zaninović broncu), a u Riju 2016. čak pet (veslači braća Sinković zlato u dvojcu a Damir Martin srebro, boksač Filip Hrgović broncu, jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić zlato kao dvojac, a Tonči Stipanović srebro).
Dan športa predstavio je ministar obrane Damir Krstičević, i istaknuo da je aktualna godina proglašena godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika s ciljem razvijanja i promicanja kulture športa i zdravog života jer vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za zahtjeve vojne službe. ”U ovoj je godini prvi put nabavljena jedinstvena športska oprema za sve pripadnike OSRH, a započeto je i uređivanje športskih objekata u vojarnama, kao i nabava novih sprava za vježbanje,” rekao je ministar.
HVU je jako dobar primjer kako bi športski objekti u OSRH trebali izgledati i biti opremljeni, a vidjeli smo i novu športsku opremu na kojoj se ističe natpis Hrvatska vojska. Kako može izgledati športski trening kombiniran s vojničkim vještinama pokazali su kadeti i drugi pripadnici Oružanih snaga zajedno s vrhunskim športašima ugovornim pričuvnicima OSRH kroz nekoliko radnih točki. Vidjeli smo neke od športova koji se treniraju u OSRH kao što su hrvanje, judo ili trčanje, funkcionalni trening, trening snage s opterećenjem. Također, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga prikazali su vještine samoobrane.
General zbora Mirko Šundov govorio je o vojnom športu i povijesti sudjelovanja hrvatskih vojnika na međunarodnim vojnim športskim natjecanjima, s osobitim naglaskom na 2. svjetskim vojnim igrama koje su 1999. održane u Zagrebu, s više od 6000 natjecatelja i trenera. “Šport u oružanim snagama od višestruke je koristi – od jačanja povjerenja i kohezije između vojnika preko kreiranja vojno sposobnih i motiviranih vojnika do jačanja atraktivnosti vojnog poziva i solidarnosti među vojnicima,” zaključio je general.
Vrlo je zanimljivo bilo predavanje koje je održao Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, aktualnih svjetskih prvaka. “Put do uspjeha” pokazao je koliko je temeljito planiranje i naporan rad koji stoje iza velikih športskih rezultata. Nije bilo teško primijetiti da se puno toga iz predavanja izbornika koji je bio i hrvatski branitelj može primijeniti u vojnom sustavu. Možda je najznakovitije citirati rečenicu: “Za medalju (tj. pobjedu, op. a.) potrebni su vrhunska ekipa, posložen stožer i kompletna logistika.”
Bit će zanimljivo vidjeti koje će sve promjene u sustavu OSRH, kao i u vojarnama, donijeti godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. ”Kontinuirano radimo na podizanju tjelesne spremnosti vojnika, ali zaključili smo da to može biti još i bolje, i ovom ćemo godinom osvijestiti naše pripadnike da budu aktivniji i više rade na svojoj spremi. Imat ćemo organizirane programe, a onda ćemo provjerom od razine vojnika do načelnika utvrditi kakvo je stanje. Posebno želimo motivirati mlađe naraštaje,” najavio je general Šundov. ”Vojska ima izazovne zadaće, a da bi se sve mogle odraditi, tjelesna je sprema vrlo bitna. To želim dokazati osobnim primjerom, mene i mojih suradnika,” dodao je ministar Krstičević. To su čelnici MORH-a i zapovjednici postrojbi OSRH i potvrdili, promoviravši bavljenje športom u OSRH s nekoliko krugova trčanja po atletskoj stazi HVU-a. Intenzivno će se raditi i na tome da se suradnja MORH-a i HOO-a, kao i rezultati vojnika-vrhunskih športaša, još poboljšaju na obostranu korist vojske i športa. “Neka ovaj dan postane lijepa tradicija prožimanja hrvatskog športa i vojske,” zaključio je Mateša.


”Dan športa aktivnost je koja čvrsto povezuje dva jaka hrvatska brenda – hrvatskog vojnika i hrvatski šport. Od Domovinskog rata hrvatski vojnici i športaši snažno su obilježili Hrvatsku, a tako će biti i ubuduće. Vojnici su branili zemlju, a športaši je predstavljali širom svijeta, neki od njih bili su i na prvim crtama bojišta.”
Izaslanik Predsjednice Republike Vlado Galić


”Ponosna sam što na ovom mjestu vidim toliko poznatih športaša, nositelje mnogih velikih medalja. Tjelesna spremnost sastavni je dio života vojnika, vrlo važna u vojničkom životu, stoga je i uloga hrvatskih vojnika u promicanju športa i zdravog života iznimno bitna, a osobito dolazi do izražaja u približavanju športa mladim ljudima.“
Državna tajnica Janica Kostelić


”Nama bivšim športašima velika je čast što smo danas ovdje s našom Hrvatskom vojskom. Bio sam ovdje 1992. i taj me ponos što sam ga tada osjećao drži i danas. Poveznica športa i cijele naše zemlje, ne samo vojske, nego cijelog naroda, vrlo je važna. Vojska ima podršku svih športaša i hvala što ste nas pozvali.“
Dubravko Šimenc


”Športaši i hrvatski vojnici imaju mnogo toga zajedničkog, tu je mukotrpan rad, i jedni i drugi moraju biti maksimalno spremni za sve izazove koji su pred njima. Mi športaši koji smo ugovorni pričuvnici dobar smo primjer suradnje, mislim da bi se ona još mogla i produbiti, da bismo svojim stručnim znanjem mogli pomoći vojnicima da budu još spremniji. Zahvalni smo vojsci što nam je dala priliku i pomogla u našim karijerama, osjećamo potrebu da to maksimalno i vratimo.”
Valent Sinković


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Mladen ČOBANOVIĆ