Prvo raketno gađanje 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. HRVCON-a u sklopu NATO-ove aktivnosti eFP u Poljskoj proveli su 5. prosinca prvo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan M92 na vojnom poligonu “Bemowo Piskie – Gaudynek”. Gađanju je nazočio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković u pratnji prvog dočasnika HKoV-a časničkog namjesnika Darija Rosića i vojnog izaslanika u Poljskoj brigadira Jugoslava Jozića.

General Jurković posjetio je pripadnike 3. HRVCON-a smještene na poligonu “Bemowo Piskie”, koji se ondje nalaze u sastavu NATO-ove Borbene grupe pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država. Zapovjednik kontingenta satnik Željko Trček prezentirao mu je rad i zadaće hrvatskih vojnika u okviru Borbene grupe te ga upoznao sa smještajnim i obučnim kapacitetima vojnog poligona koje koriste hrvatski vojnici tijekom zajedničkih uvježbavanja s pripadnicima savezničkih snaga SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije.

General Jurković sastao se i sa zapovjednikom Borbene grupe pukovnikom Donnyjem W. Hebelom. Glavna tema razgovora bila je kako se jedino zajedničkim uvježbavanjem i obukom može povećati interoperabilnost među članicama te tako pridonijeti sposobnosti Saveza. Pukovnik Hebel upoznao je generala sa strukturom Borbene grupe te zajedničkim vježbovnim aktivnostima planiranim za iduće razdoblje. General Jurković istaknuo je kako Republika Hrvatska i njezine Oružane snage ostaju predane jedinstvu i odlučnosti NATO saveza u zaštiti teritorijalnog integriteta svih njegovih članica. 

General se sastao i sa zapovjednikom vojnog poligona “Bemowo Piskie” pukovnikom Jarosławom Wyszeckim. Zahvalio mu je na gostoprimstvu i potpori koju poljska vojska pruža hrvatskim vojnicima. Naglasio je kako Hrvatska podupire sve odluke Saveza usmjerene na jačanje kolektivne obrane i sigurnosti građana na njegovim istočnim granicama.

Glavni događaj dana bilo je bojno gađanje bitnice SVLR s ciljem potvrđivanja operativne sposobnosti za provedbu dodijeljenih zadaća u području aktivnosti. Gađanje su pratili i pripadnici američke sastavnice Borbene grupe, što je bila prilika da se naši saveznici upoznaju s mogućnostima vatrene potpore koju im hrvatski vojnici mogu pružiti u idućim zajedničkim vježbovnim aktivnostima. Specifičnost gađanja je što su prvi put za potrebe korekcije vatre te promatranja učinka na cilju korišteni besposadni sustavi RQ-11 Raven iz sastava američke postrojbe. Bio je to odličan primjer suradnje među saveznicima s ciljem povećanja interoperabilnosti, a time i sposobnosti odvraćanja NATO saveza, što je jedna od glavnih zadaća aktivnosti eFP.

General Jurković obišao je nakon gađanja elemente borbenog rasporeda bitnice i obratio se pripadnicima 3. HRVCON-a čestitavši im Dan topništva i dan njihove zaštitnice svete Barbare. Zahvalio im je što su se odazvali pozivu za sudjelovanje u aktivnosti eFP u Poljskoj te na taj način predstavljaju Republiku Hrvatsku i OSRH kao pouzdanog partnera u jačanju sigurnosti i stabilnosti NATO-a.

 

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, US Army Sgt Arturo Guzman

no images were found