Gađanje hrvatskih i rumunjskih vojnika u Poljskoj

Na strelištu vojnog poligona “Bemowo Piskie” provedeno je 10. siječnja u organizaciji rumunjskog OS-a gađanje iz osobnog naoružanja – automatske puške PA md. 86 kalibra 5,45 mm. Na gađanju su sudjelovali i pripadnici 3. hrvatskog kontingenta eFPBG-USA.

Skupnik Nikola Kelić na dužnosti je zapovjednika Desetine za upravljanje paljbom. Nakon uspješno provedenog gađanja izjavio je: “Suradnja s drugom nacijom bila je korisna. Razmijenili smo iskustva, a rezultat gađanja odličan je: sve smo mete pogodili.” Na pitanje hoće li mu sudjelovanje u toj aktivnosti pomoći u razvoju karijere, odgovara: “Volim proširivati znanja i vještine. Nadam se da će mi vrijeme provedeno ovdje pomoći prilikom daljnjeg školovanja, razvoja sebe kao čovjeka, vojnika i vođe.”

Hrvatski su vojnici, zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim, u sastavu Borbene grupe – Poljska pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP). Borbena grupa pridodana je poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Giżycko. Sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti važno je zbog zajedničkog uvježbavanja i obuke s ciljem povećanje interoperabilnosti među saveznicama.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA