U Poljskoj provedeno zajedničko gađanje hrvatskih vojnika i saveznika

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP), koji se ondje nalaze u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP), sudjelovali su 21. i 22. studenog na gađanju u noćnim uvjetima iz osobnog naoružanja (automatska puška PA model 86, puškostrojnica PM model 64 kalibra 5,45 mm te pištolj Beretta model 1995 kalibra 9 mm). Organizator gađanja bila je rumunjska sastavnica, a provedeno je na strelištu “Wierzbiny”, koje se nalazi u sastavu vojnog poligona “Bemowo Piskie”.

Unatoč niskim temperaturama i noćnim uvjetima, bez opreme za noćno djelovanje, hrvatski vojnici pokazali su visoku razinu obučenosti i streljačkih sposobnosti te zaslužili pohvale kolega. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate, tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Osnovna je zadaća BGP-a zajedničko uvježbavanje, kao i provedeno zajedničko gađanje, čime se povećava interoperabilnost među saveznicima.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti na istočnim granicama NATO-a usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području. Savez time pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica.

 

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA