Drugo raketno gađanje 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti proveli su drugo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan M92 u dnevnim i noćnim uvjetima. Gađanje je provedeno kao dio završne taktičke vježbe na kraju procesa obučavanja i ocjenjivanja bitnice na razini Borbene grupe Poljska, u čijem se sastavu nalazi 3. hrvatski kontingent…

Na vojnim poligonima za provedbu topničkih gađanja “Bemowo Piskie”, “Gaudynek” i “Sosna” u Poljskoj pripadnici 3. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) proveli su 6. veljače drugo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan M92 u dnevnim i noćnim uvjetima. Gađanje je provedeno kao dio završne taktičke vježbe na kraju procesa obučavanja i ocjenjivanja bitnice (Operation Raider Thunder), na razini Borbene grupe Poljska, u čijem se sastavu nalazi 3. hrvatski kontingent. Cilj vježbe bila je provjera obučenosti manevarskih satnija, topničkih i raketnih bitnica te povećanje interoperabilnosti svih sastavnica BGP-a u svrhu priprema za ocjenjivanje Borbene grupe u cjelini kroz zajedničke vježbe s bojnim gađanjem.

Zapovjednik 3. HRVCON-a eFPBG-USA ujedno i zapovjednik Bitnice SVLR satnik Željko Trček izjavio je nakon zadaće: “Iznimno sam zadovoljan provedenim gađanjem. Tijekom vježbe pružili smo vatrenu potporu postrojbama Borbene grupe u manevru. Bilo je to ujedno i naše prvo noćno gađanje ovdje u području aktivnosti. Dojmovi su odlični.” Budući da su sve dosadašnje zadaće izvršene u potpunosti i prema planu, satnik Trček izrazio je uvjerenje u daljnje jednako uspješno uvježbavanje s našim saveznicama.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima definiranim kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene u prvom redu na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku s pripadnicima OS-a Sjedinjenih Američkih Država kao vodeće nacije BGP-a te pripadnicima OS-a Rumunjske i Velike Britanije.

ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA