MORH potpisao ugovore s hrvatskim proizvođačima vojne opreme

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 11. veljače ugovore o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Hrvatske vojske s 34 hrvatske tvrtke koje proizvode vojnu opremu, pružaju usluge i izvode radove. Ukupna vrijednost ugovora iznosi oko 314 milijuna kuna, što je oko 32 milijuna više u odnosu na 2018. godinu…

 

Ugovori s hrvatskim proizvođačima važan su doprinos domaćem gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač nego generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. MORH također pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji hrvatske obrambene industrije putem međunarodnih bilateralnih aktivnosti, među ostalim, kroz Stalnu strukturiranu suradnju Europske unije (PESCO) i NATO savez.

Potpisivanju ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, član Odbora za obranu Hrvatskog sabora Josip Đakić, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić te predstavnici hrvatskih tvrtki.

Ministar Krstičević naglasio je kako su ljudi najvredniji dio našeg sustava, a za izvršavanje svakodnevnih zadaća u zemlji i inozemstvu moraju imati ispravnu i kvalitetnu tehniku, odgovarajuću opremu, odjeću i obuću, kao i primjerene uvjete za život i rad u vojarnama. Stoga je danas hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, po čemu je, uz znanje i sposobnosti, prepoznat u svijetu. “Na taj način najbolje promoviramo proizvode hrvatske obrambene industrije,” rekao je ministar Krstičević te zaključio kako je bez obzira na kvalitetu i brend potrebno nastaviti ulaganja u njezin daljnji rast i razvoj, u čemu hrvatski proizvođači imaju maksimalnu potporu Ministarstva obrane.

General Šundov rekao je kako je danas pred Hrvatskom vojskom proces prilagođavanja novim sigurnosnim izazovima, koji zahtijevaju razvoj dodatnih sposobnosti, te da se od proizvođača očekuju novi funkcionalni proizvodi i inovativno promišljanje.

Tajana Kesić Šapić istaknula je kako je hrvatska obrambena industrija brend svjetskog značaja i referencija za cjelokupno gospodarstvo: “Potpisivanje ugovora ulaganje je u hrvatske proizvođače, u svjetski prepoznatu obrambenu industriju koja zapošljava više od 3000 ljudi. Zbog svoje prepoznatljivosti u inozemstvu, hrvatska obrambena industrija može pomoći otvaranju vrata drugim srodnim sektorima, postajući tako jedan od značajnih nositelja gospodarskog razvoja. Ovo potpisivanje ugovora može biti ogledni primjer suradnje državnih institucija i domaćih proizvođača jer vjerujemo da će ovim primjerom i druga ministarstva i javni naručitelji početi suradnju i dodatno ojačati pozicioniranje hrvatskih tvrtki na domaćem i inozemnom tržištu.”

Nazočnima su se obratili u ime zajednice proizvođača borbenih odora Slobodan Mihalj, u ime zajednice proizvođača obuće Gordana Odor, predstavnik tvrtke HS Produkt d. o. o. iz Karlovca Željko Pavlin i predstavnik tvrtke ŠESTAN-BUSCH d. o. o. Alojzije Šestan. Zahvalili su Ministarstvu obrane na podršci i dugogodišnjoj uspješnoj suradnji te na promociji proizvoda u vidu opremanja vojnika, ali i organiziranjem taktičko-tehničkih zborova. “Ovakva suradnja primjer je kako mogu surađivati privatne tvrtke s državom. Ministarstvo obrane sudjeluje i u kreiranju proizvoda i u njihovu testiranju. Suradnja osigurava ne samo referenciju nego i dostizanje kvalitete koja omogućuje proboj hrvatskih tvrtki na svjetsko tržište,” istaknuli su proizvođači vojne opreme.

Hrvatski vojnik i u domovini i u međunarodnim vojnim misijama i operacijama u potpunosti je opremljen hrvatskim proizvodima. To je rezultat sustavnog rada te pokazatelj izvrsne suradnje hrvatske obrambene industrije, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Proizvode hrvatske obrambene industrije Ministarstvo obrane ne kupuje samo zato što su hrvatski nego i zato što su konkurentni i ravnopravni u usporedbi s proizvodima drugih međunarodnih tvrtki, ako ne i bolji. O tome svjedoče postignuti rezultati na međunarodnom tržištu, gdje se hrvatska obrambena industrija pozicionirala svojim vrhunskim proizvodima. Njih će svjetska javnost moći vidjeti i tijekom međunarodnog sajma obrambene industrije ASDA.


Ugovoreno 430 različitih vrasta roba i usluga

Ukupno je ugovoreno oko 430 različitih vrsta roba i usluga, od čega oko 5000 kompleta borbenih odora, više od 15 000 pari obuće, više od 1600 kapa i šešira, više od 104 000 komada vojničkog donjeg rublja, oko 1000 kaciga i dr. Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa zajednicom proizvođača koju čine tvrtke HEMCO d. o. o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d. o. o. Zagreb, Čateks d. d. Čakovec, Odjeća d. o. o. Zagreb, ŠEŠIR d. o. o. Zagreb, URIHO Zagreb, Varteks Pro d. o. o. Varaždin, KONFEKS d. o. o. Zagreb, Krojostil d. o. o. Jakovlje i ŠTEFIČAR d. o. o. Lepoglava. Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka Borovo d. d. Vukovar, a obuhvaća i tvrtke Jelen Professional d. o. o. iz Čakovca te INKOP Obuća d. o. o. Poznanovec.  Ugovor o nabavi pričuvnih dijelova za MRAP vozila potpisan je s tvrtkama SAFIR d. o. o. Zagreb, Tahograf d. o. o. Zagreb, Teknoxgroup d. o. o. Zagreb i Motomariner d. o. o. Rijeka. Ugovor o nabavi tegljača sklopljen je s tvrtkom UPGRADE d. o. o., čime stječemo sposobnost transporta teške vojne opreme.

 OJI

snimio Josip Kopi