Potpisani ugovori s hrvatskim proizvođačima vojne opreme

Ministarstvo obrane RH potpisalo je ugovore vrijedne oko 230 milijuna kuna s hrvatskim tvrtkama proizvođačima vojne opreme. Ugovori su potpisani sa 34 tvrtke koje će za potrebe Oružanih snaga RH  proizvesti odjeću, obuću, naoružanje, kao i prehrane i osiguranja vojnika.
Potpisivanju ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš te predstavnici hrvatskih tvrtki.
Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, osobito onom segmentu koji je usmjeren na proizvodnju vojne opreme i djelatnosti u vezi s obrambenim sektorom. „Ovakva suradnja pokazuje kako MORH nije samo potrošač, već i generator razvoja, promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda“ rekao je ministar te dodao da Hrvatska vojna industrija upravo na ovakav način u suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske dobiva reference koje otvaraju vrata zahtjevnih svjetskih tržišta.
Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov ovom prilikom je rekao da je ponosan na Oružane snage RH koje iz godine u godinu uspješno provode sve svoje zadaće u operacijama, obuci i vježbama te naglasio kako dio zasluga svakako nosi i dobra oprema kojom su opremljeni, a kojom ih opskrbljuju hrvatski proizvođači. “Ja vjerujem u sposobnost hrvatskih proizvođača jednako kao što hrvatski narod vjeruje u sposobnost hrvatske vojske i uvjeren sam da će se ova dobra suradnja nastaviti i u budućnosti” zaključio je general Šundov.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš rekao je kako Hrvatska gospodarska komora podržava današnje potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane o nabavi vojne opreme. “Brojne analize, uključujući i Svjetsku banku potvrdile su kako su proizvodi hrvatske obrambene industrije globalno konkurentni u svijetu. Uz izvoz i dobru pozicioniranost na inozemnom tržištu raduje i činjenica kako je vrlo važno ostati na domaćem tržištu” rekao je Radoš te zaključio: “Naša sigurnost mora ostati u našim, hrvatskim ekonomskim rukama na opću dobrobit i u korist hrvatskog gospodarskog rasta”.
U ime zajednice proizvođača za posebne namjene vojne proizvodnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prigodno se obratio Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan Busch d.o.o. istaknuvši kako je vrlo važno što su ugovori potpisani upravo početkom godine, što nam omogućuje bolje planiranje poslovnih procesa. Hrvatska vojna industrija raste već 20 godina te je zahvalio Ministarstvu obrane na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji. “Ovi ugovori su nama, proizvođačima veoma značajni jer su i potvrda i certifikat za izvozne poslove”, rekao je Šestan.
 Josip Držajić iz ustanove URIHO zahvalio je na suradnji te istaknuo kako osobe s invaliditetom već dugi niz godina uspješno surađuju s Ministarstvom obrane. “Ministarstvo je otvorilo svoja vrata suradnji s osobama s invaliditetom i na taj način otvorilo nam mogućnosti za nove poslovne suradnje i s drugim tvrtkama” naglasio je Držajić.
Predstavnik tvrtke HS Produkt d.o.o. Željko Pavlin rekao je kako s Ministarstvom obrane ima vrlo uspješnu suradnju na razvoju hrvatskih proizvoda. Iskustvo i sinergija hrvatske vojne industrije i hrvatskih oružanih snaga neizmjerno je važna i dovela je do velikih rezultata. “Pozdravljamo i daljnju suradnju te budući razvoj na proizvodima”, zaključio je Pavlin.
Sveukupno je ugovoreno oko 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega preko 10.500 pari obuće, oko 6.000 kompleta borbenih odora, preko 1.500 kom donjeg rublja, preko 35.000 pari čarapa, oko 500 kaciga i dr. U ove projekte uključeno je više od 30 proizvođača, a na tim poslovima radit će preko 5000 radnika.
Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa Zajednicom proizvođača čiji je nositelj tvrtka KROKO Proizvodnja i razvoj d.o.o., a čine ju tvrtke ČATEKS d.d., ODJEĆA d.o.o., ŠEŠIR d.o.o., URIHO, te podizvoditelji VARTEKS PRO d.o.o. i HEMCO d.o.o..
Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa Zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka INKOP Obuća d.o.o., a obuhvaća i tvrtke BOROVO d.d. i JELEN PROFFESIONAL d.o.o.
Potpisani su i ugovori s tvrtkama Šestan Busch d.o.o. (kacige), HS produkt d.o.o. (naoružanje), Đuro Đaković d.d. (remont tenkova), Croatia osiguranje d.d. (osiguranje), TD Pleter-usluge d.o.o. (usluga prehrane i čišćenja), Jadran Tvornica čarapa d.d. (čarape), Galeb d.d. (donje rublje), Mako d.o.o. (vojničke veste), Skiplet d.o.o. (časničke veste), Kap-ko d.o.o. (kape i oznake), Krojostil d.o.o. (mornarska odjeća), Jaquard d.o.o. (tekstilne oznake), Kovnica d.o.o. (metalne oznake), Čarliana (rukavice), Pomorski centar za elektroniku d.o.o. (lanseri), Mativo d.o.o (vojnički jastuci), P.E.S. d.o.o (bodeži), Znanje d.o.o. (tiskanje), Graditelj Svratišta (gradnja objekta), SO-RA-ING d.o.o. (nadzor), NCP GRUPA d.o.o. (održavanje), Promet d.o.o. (prijevoz) i Zagrebački holding, Podružnica ZET (prijevoz).

OJI Foto: Josip KOPI