Ugovori s hrvatskim tvrtkama o nabavi vojne opreme

”Danas potpisujemo ugovore ukupne vrijednosti oko 280 milijuna kuna s domaćom industrijom, a za dva mjeseca imat ćemo ugovore vrijedne još dodatnih 200 milijuna kuna. Ovo je dokaz koliko Ministarstvo obrane brine o razvoju hrvatske industrije,” rekao je ministar Damir Krstičević istaknuvši: ”Sve ovo činimo ne samo kako bismo bili potrošač, nego generator razvoja domaće industrije…

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstićević u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova sa suradnicima te potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislava Radoša, potpisao je 2. veljače u Ministarstvu obrane 35 ugovora o nabavi vojne opreme za potrebe Oružanih snaga RH s 26 gospodarskih subjekata – hrvatskih tvrtki u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Ministarstvu obrane i ministru Krstičeviću te predstavnicima hrvatskih tvrtki na potpisivanju ugovora naglasivši kako je ovo bitan trenutak za Hrvatsku, MORH i OSRH jer na taj način promoviraju hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku obrambenu industriju. ”Partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom odličan je put koji će spojiti interese države i privatnog sektora. Najbolji dokaz su pripadnici OSRH opremljeni vrhunskom hrvatskom vojnom opremom u međunarodnim misijama i operacijama diljem svijeta,” rekao je. Podsjetio je kako je prije nekoliko mjeseci održana velika konferencija o hrvatskoj obrambenoj industriji na kojoj je naglašeno da je cilj da obrambena industrija postane jedan od brendova Hrvatske u gospodarskom smislu. U tom kontekstu, naglasio je Plenković, Vlada RH i Ministarstvo obrane poduprijet će spoj onih koji nastoje osmisliti nove proizvode i one koji te proizvode i promoviraju što u konačnici dovodi do jačanja hrvatskog gospodarstva i hrvatskog izvoza. Također, izrazio je zadovoljstvo ostvarenjem temeljnih ciljeva na području obrane i sigurnosti izdvojivši povećanje obrambenog proračuna, Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, kvalitetnoj koordinaciji umrežavanja svih sudionika u obrambenom području ili kad je riječ o ulozi pripadnika OSRH u zaštiti od prirodnih katastrofa.
Ministar Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade RH na njegovoj osobnoj potpori i potpori cijele Vlade Ministarstvu obrane na unapređenju obrambenog sustava, kao i ovogodišnjeg proračuna za obranu koji je za 445 milijuna kuna viši nego u 2017. godini, u kojoj je zaustavljen višegodišnji pad obrambenog proračuna. Također, ministar je naglasio kako je ovo u mnogočemu rekordna godina. ”Danas potpisujemo ugovore ukupne vrijednosti oko 280 milijuna kuna s domaćom industrijom, a za dva mjeseca imat ćemo ugovore vrijedne još dodatnih 200 milijuna kuna. Ovo je dokaz koliko Ministarstvo obrane brine o razvoju hrvatske industrije,” rekao je ministar Krstičević istaknuvši: ”Sve ovo činimo ne samo kako bismo bili potrošač, nego generator razvoja domaće industrije. U Ministarstvu obrane uvijek ćete imati partnera koji prepoznaje i potiče hrvatsku izvrsnost.” Dodao je da praksom potpisivanja ugovora početkom godine MORH domaćoj industriji pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje, a osim toga pruža im sve potrebne reference kvalitete i prepoznatljivosti za plasman na strana tržišta.
Predstavnik Zajednice ponuditelja Žarko Popović i direktor tvrtke KROKO Proizvodnja i razvoj d.o.o., koja je nositelj Zajednice i koja je s ministrom Krstičevićem potpisala ugovor o nabavi borbenih odora i predstavnica Zajednice proizvođača obuće Gordana Odor, ujedno i predsjednica Uprave tvrtke BOROVO d.d, a koja je nositelj Zajednice te predstavnici hrvatskih tvrtki HS Produkt d.o.o. Željko Pavlin, Šestan-Busch d.o.o. Alojz Šestan, Varteks Pro d.o.o. Zoran Koščec i Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. Darko Grbec zahvalili su Ministarstvu obrane i ministru Krstičeviću na ukazanom povjerenju i uspješnoj suradnji s hrvatskim tvrtkama koju imaju već dugi niz godina. “Ovim ugovorima potvrđujete vašu vjerodostojnost, kvalitetu i opremanje pripadnika OSRH hrvatskim proizvodima koji su nama proizvođačima veoma značajni jer su i potvrda za izvozne poslove. Pozdravljamo i daljnju suradnju te budući tehnološki razvoj na proizvodima,” zaključili su predstavnici hrvatskih tvrtki.
Riječ je o nabavi borbene, radne i zaštitne odjeće, obuće, naoružanja, održavanju zrakoplovne tehnike, generalne revizije tenka M84, prehrane, pranja i čišćenja, prijevoza te osiguranja djelatnih vojnih osoba.
Navedenim ugovorima za potrebe OSRH osigurat će se nabava 52 951 odjevnog predmeta borbene odore, 7830 kišnih odjela, 94 110 pari čarapa, 3259 vesti i 177 vatrogasnih odjela te 17 283 para obuće, od toga 7436 pari vojničkih čizama, potom 151 515 komada donjeg rublja, 12 845 dijelova službene i svečane odore, 1273 kape i šešira, 170 časničkih torbi, 1000 kaciga, 200 jurišnih puški VHS-D2 i 80 jurišnih puški VHS-K2, 25 pištolja XDM-9 4.5 i dr.
Predsjednik Vlade Plenković, ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima i predstavnicima hrvatskih tvrtki u Domu HV-a ”Zvonimir“ u MORH-u razgledali su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koju koriste Oružane snage RH.
Također, predsjednik Vlade Plenković posjetio je u jutarnjim satima u pratnji ministra Krstičevića i generala Šundova vojarnu ”Croatia“ gdje je obišao restoran koji je tijekom 2017. godine rekonstruiran i u čiju je obnovu uloženo oko 12 milijuna kuna naglasivši: ”Iznimno sam zadovoljan viđenim, restoran je standard Zapovjedništva NATO-a i vjerujem da je i ta investicija dugoročno podigla kvalitetu života i rada za oko 1300 djelatnih vojnih osoba raspoređenih na dužnost u vojarnu ”Croatia“.
Predsjednik Vlade, ministar obrane i načelnik GS-a sa suradnicima su u vojarni odali počast poginulim braniteljima paljenjem svijeće kod spomen-obilježja 1. gardijske brigade Tigrovi.

OJI, Tomislv Brandt