Potpisani ugovori s hrvatskim proizvođačima vojne opreme

U MORH-u su s 34 hrvatske tvrtke koje proizvode vojnu opremu potpisani ugovori vrijedni oko 230 milijuna kuna. Sveukupno je ugovoreno oko 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega više od 10 500 pari obuće, oko 6000 kompleta borbenih odora, više od 1500 komada donjeg rublja, više od 35 000 pari čarapa, oko 500 kaciga i dr. Na spomenutim će poslovima biti angažirano više od 5000 radnika

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 30. siječnja s hrvatskim proizvođačima vojne opreme ugovore vrijedne oko 230 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s 34 tvrtke koje će za potrebe Oružanih snaga RH proizvesti odjeću, obuću i naoružanje te pružiti usluge prehrane i osiguranja vojnika. Potpisivanju ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš te predstavnici hrvatskih tvrtki.
Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako potpisani ugovori značajno pridonose hrvatskom gospodarstvu, osobito onom segmentu koji je usmjeren na proizvodnju vojne opreme i djelatnosti u vezi s obrambenim sektorom. “Ovakva suradnja pokazuje kako MORH nije samo potrošač, nego i generator razvoja, promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda,” rekao je ministar te dodao da hrvatska vojna industrija upravo na takav način, u suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske, stječe referencije koje otvaraju vrata zahtjevnih svjetskih tržišta.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov tom je prilikom rekao da je ponosan na Oružane snage RH koje iz godine u godinu uspješno provode sve svoje zadaće u operacijama, obuci i vježbama. Naglasio je kako dio zasluga svakako nosi i dobra oprema kojom su opremljene, a kojom ih opskrbljuju hrvatski proizvođači. “Ja vjerujem u sposobnost hrvatskih proizvođača jednako kao što hrvatski narod vjeruje u sposobnost hrvatske vojske i uvjeren sam da će se ova dobra suradnja nastaviti i u budućnosti,” zaključio je general Šundov.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš rekao je kako Hrvatska gospodarska komora podržava potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane o nabavi vojne opreme. “Brojne analize, uključujući i Svjetsku banku, potvrdile su kako su proizvodi hrvatske obrambene industrije globalno konkurentni. Uz izvoz i dobru pozicioniranost na inozemnom tržištu, raduje i činjenica kako je vrlo važno ostati na domaćem tržištu,” rekao je Radoš te zaključio: “Naša sigurnost mora ostati u našim, hrvatskim ekonomskim rukama, na opću dobrobit i u korist hrvatskog gospodarskog rasta.”
U ime Zajednice proizvođača za posebne namjene vojne proizvodnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori prigodno se obratio Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch d. o. o. iz Preloga. Istaknuo je kako je vrlo važno što su ugovori potpisani upravo početkom godine jer to omogućuje bolje planiranje poslovnih procesa. Hrvatska vojna industrija raste već 20 godina. Alojzije Šestan zahvalio je Ministarstvu obrane na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji te istaknuo: “Ovi su ugovori nama proizvođačima vrlo značajni jer su i potvrda i certifikat za izvozne poslove.”
Josip Držajić iz ustanove URIHO zahvalio je na suradnji te istaknuo kako osobe s invaliditetom niz godina uspješno surađuju s Ministarstvom obrane. “Ministarstvo je otvorilo svoja vrata suradnji s osobama s invaliditetom i na taj način otvorilo nam mogućnosti za nove poslovne suradnje i s drugim tvrtkama,” naglasio je Držajić.
Željko Pavlin, predstavnik tvrtke HS Produkt d. o. o. iz Karlovca, rekao je kako s Ministarstvom obrane ostvaruje vrlo uspješnu suradnju na razvoju hrvatskih proizvoda. Iskustvo i sinergija hrvatske vojne industrije i hrvatskih Oružanih snaga neizmjerno su važni i doveli su do velikih rezultata. “Pozdravljamo i daljnju suradnju te budući razvoj proizvoda,” zaključio je Pavlin.
Sveukupno je ugovoreno oko 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega više od 10 500 pari obuće, oko 6000 kompleta borbenih odora, više od 1500 komada donjeg rublja, više od 35 000 pari čarapa, oko 500 kaciga i dr. U projekte je uključeno više od 30 proizvođača, a na spomenutim će poslovima biti angažirano više od 5000 radnika.
Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa Zajednicom proizvođača čiji je nositelj tvrtka KROKO Proizvodnja i razvoj d. o. o. Zagreb, a čine je tvrtke Čateks d. d. Čakovec, Odjeća d. o. o. Zagreb, Šešir d. o. o. Zagreb, URIHO Zagreb, te podizvoditelji Varteks Pro d. o. o. Varaždin i HEMCO d. o. o. Đakovo.
Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa Zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka INKOP Obuća d. o. o. iz Poznanovca, a obuhvaća i tvrtke Borovo d. d. Vukovar i Jelen Professional d. o. o. Čakovec.
Potpisani su i ugovori s tvrtkama Šestan-Busch d. o. o. Prelog (kacige), HS produkt d. o. o. Karlovac (naoružanje), Đuro Đaković d. d. Slavonski Brod (remont tenkova), Croatia osiguranje d. d. (osiguranje), TD Pleter-usluge d. o. o. Zagreb (usluge prehrane i čišćenja), Jadran tvornica čarapa d. d. Zagreb (čarape), Galeb d. d. Omiš (donje rublje), Mako d. o. o. Osijek (vojničke veste), Skiplet d. o. o. Rakitje (časničke veste), Kap-ko d. o. o. Zagreb (kape i oznake), Krojostil d. o. o. Jakovlje (mornarska odjeća), Jacquard d. o. o. Zagreb (tekstilne oznake), Kovnica d. o. o. Popovec (metalne oznake), Čarliana Zagreb (rukavice), Pomorski centar za elektroniku d. o. o. Split (lanseri), Mativo d. o. o. Zagreb (vojnički jastuci), P.E.S. d. o. o. Zagreb (bodeži), Znanje d. o. o. (tiskanje), Graditelj svratišta Zagreb (gradnja objekata), SO-RA-ING d. o. o. (nadzor), NCP-Grupa d. o. o. Šibenik (održavanje), Promet d. o. o. (prijevoz) i Zagrebački holding, Podružnica ZET (prijevoz).

OJI, Snimio Josip Kopi