Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme za OSRH

“U ugovorima koji se danas potpisuju sudjeluje 27 domaćih tvrtki i ugovoreno je gotovo tristo tisuća komada raznih proizvoda. Vrijednost ugovora je oko dvjesto milijuna kuna, što je značajan iznos te značajan poticaj hrvatskom gospodarstvu,” naglasio je ministar Buljević napomenuvši kako hrvatski proizvođači proizvode dobre proizvode koji su usklađeni sa standardima NATO-a, a ugovori su primjer suradnje u kojoj MORH promovira hrvatske tvrtke i pomaže im u njihovu razvoju…

U MORH-u su 4. travnja s hrvatskim proizvođačima vojne opreme potpisani ugovori vrijedni oko 200 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s 27 tvrtki koje će za potrebe OSRH proizvesti odjeću, obuću, naoružanje te pružiti usluge servisa i remonta, kao i prehrane i osiguranja vojnika. Potpisivanju ugovora nazočili su ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te predstavnici hrvatskih tvrtki.
Obraćajući se nazočnima, ministar Buljević izrazio je zadovoljstvo takvom suradnjom i činjenicom da je hrvatski vojnik opremljen kvalitetnim hrvatskim proizvodima. Spomenuo je kako do potpisivanja dolazi nešto kasnije nego prijašnjih godina, s obzirom na to da je u prvom kvartalu godine na snazi bio privremeni proračun, ali, naglasio je, ipak u najkraćem mogućem roku nakon usvajanja Državnog proračuna. “Hrvatski proizvođači proizvode dobre proizvode koji su usklađeni sa standardima NATO-a, a ugovori su primjer suradnje u kojoj MORH promovira hrvatske tvrtke i pomaže im u njihovu razvoju. Takvom suradnjom dobivaju svi. Kupujemo hrvatske proizvode ne samo zato što su naši, nego što su to vrhunski proizvodi, dokazani i na zahtjevnim međunarodnim tržištima,” rekao je ministar Buljević.
“U ugovorima koji se danas potpisuju sudjeluje 27 domaćih tvrtki i ugovoreno je gotovo tristo tisuća komada raznih proizvoda. Vrijednost ugovora je oko dvjesto milijuna kuna, što je značajan iznos te značajan poticaj hrvatskom gospodarstvu,” naglasio je ministar Buljević. Na kraju je zaključio kako takvi ugovori pomažu da svi skupa budemo snažniji, sposobniji, opremljeniji, da svatko sa svoje strane pridonosi, među ostalim, i razvoju domaćeg gospodarstva, pa tako i Republici Hrvatskoj u cjelini, te dodao kako je financijska konsolidacija jedan od prioriteta djelovanja ove Vlade.
Načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov naglasio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora i nastavkom već otprije dobre suradnje s hrvatskim proizvođačima vojne opreme. Istaknuo je kako Oružane snage takvom suradnjom potpomažu i domaće gospodarstvo. “Upravo su naši vojnici u operacijama potpore miru najbolji promotori hrvatske vojne industrije, a naša je oprema testirana u zahtjevnim terenskim, vremenskim i klimatskim uvjetima kakvi vladaju u Afganistanu, Africi, na Kosovu, Mediteranu i, naravno, u Hrvatskoj,” naglasio je general Šundov. Dodao je kako Oružane snage uz to što već imaju visokokvalitetnu opremu u skladu s NATO-ovim standardima, OSRH i MORH stalno rade i surađuju s hrvatskom vojnom industrijom na poboljšanjima i novim rješenjima koja će kvalitetu postojeće opreme podignuti na još višu razinu.
U ime Zajednice proizvođača za posebne namjene vojne proizvodnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori prigodno se obratio Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan Busch d. o. o. Prelog, naglasivši kako potpisivanje ugovora pokazuje da MORH zaista podupire svoju namjensku proizvodnju koja može biti generator razvoja. Istaknuo je višestruku važnost ugovora kojima je osigurana ovogodišnja proizvodnja, ali su i određeni certifikat za izlaz na strana tržišta. “Hrvatska vojna industrija je mala, ali jedna od najkvalitetnijih u svijetu,” rekao je Alojzije Šestan. Zaključio je kako takav događaj i suradnja MORH-a i hrvatskih proizvođača vojne opreme može biti uzor i poticaj i drugim ministarstvima koja su također korisnici Državnog proračuna te kako bi javna nabava mogla biti generator rasta i razvoja.
Predstavnik tvrtke HS Produkt d. o. o. iz Karlovca Željko Pavlin također je istaknuo velik značaj današnjeg potpisivanja ugovora, posebno zato što je organizirano početkom godine, te daje priliku tvrtkama da si organiziraju proizvodnju tijekom godine. Dodao je kako su Zajednica i hrvatski vojni izvoznici jedna od rijetkih grana u RH koja ima više nego pozitivne pokazatelje te da je jedan od glavnih čimbenika zašto je hrvatska vojna industrija uspješna upravo suradnja s MORH-om koji je godišnji pratitelj ne samo u kupovini proizvoda, nego i u pomoći u njihovu razvoju, dizajnu i testiranju.
Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa Zajednicom proizvođača čiji je nositelj tvrtka Kroko Proizvodnja i razvoj d. o. o. Zajednica obuhvaća tvrtke: Čateks d. d. Čakovec, Odjeća d. o. o. Zagreb, Šešir d. o. o. Zagreb, URIHO Ustanova Zagreb, te podizvoditelje VARTEKS PRO d. o. o. Varaždin i Hemco d. o. o. Đakovo.
Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa Zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka INKOP Obuća d. o. o. iz Poznanovca, a obuhvaća još i tvrtke BOROVO d. d. Vukovar te JELEN PROFESSIONAL d. o. o. iz Čakovca. 
Ugovori su potpisani i s tvrtkama: Pleter-usluge Zagreb (usluga prehrane), Croatia osiguranje d. d., Šestan-Busch d. o. o. Prelog (kacige), HS Produkt d. o. o. Karlovac (naoružanje), Đuro Đaković d. d. Slavonski Brod (remont), Tehnomont brodogradilište Pula d. o. o. (servis brodova), Jadran Tvornica čarapa d. d. Zagreb (čarape), Galeb d. d. Omiš (donje rublje), Mako d. o. o. Osijek (vojničke veste), Skiplet d. o. o. Rakitje (pozamanterija), Kap-ko d. o. o. Zagreb (kape), Krojostil d. o. o. Jakovlje (jakne), Jacquard d. o. o. Zagreb (tekstilne oznake), Kovnica d. o. o. Popovec (metalne oznake), Techtex d. o. o. Varaždin (kabanice), Čarliana Zagreb (rukavice) i Antipiros d. o. o. Split (servis aparata).
Sveukupno se ugovara oko 300 000 komada raznih proizvoda, od toga više od 10 000 pari obuće, 70 000 komada dijelova odore, više od 140 000 komada donjeg rublja, više od 50 000 pari čarapa i drugih proizvoda. Na izradi navedenih proizvoda radit će više od 5000 radnika.

OJI, Foto: Stjepan Brigljević