Doprinos prepoznatljivosti OSRH

Kroko je uvelike rastao kako je rasla suradnja s MORH-om i OSRH i to traje već dugo, od Domovinskog rata. A još 2001. počeo je razvoj borbenih odora sve do današnjih digitalki s hrvatskom šarom, čime su se zahuktali i izvozni uspjesi. I sada se radi na zanimljivim inovacijama koje su Hrvatskom vojniku predstavljene u pogonima tvrtke…

Prije dva mjeseca u hrvatskim je medijima objavljena već uobičajena vijest za početak aktualne godine: MORH je 4. travnja potpisao ugovore s hrvatskim proizvođačima vojne opreme koji izrađuju i opremaju Oružane snage RH nizom proizvoda i usluga, od prehrane i osiguranja, preko donjeg rublja, sve do generalne revizije tenkova. Što se tiče odora, po kojima su hrvatski vojnici prepoznatljivi i u svijetu, opet je među potpisnicima na čelu Zajednice proizvođača istaknuta bila tvrtka Kroko proizvodnja i razvoj d. o. o.” Ugovori koji se sklapaju temeljem višegodišnjeg Okvirnog sporazuma koji imamo s MORH-om uvijek dolaze relativno rano u godini, to nam olakšava funkcioniranje tako da ih odmah nakon sklapanja možemo procesuirati, naručiti materijale, pripremiti sve što je potrebno i nastaviti s proizvodnjom,” objašnjava nam naš sugovornik Ivan Marenić, direktor komercijale i marketinga Kroka u pogonima tvrtke u Svetom Ivanu Zelini te ističe da je Ministarstvo obrane u politici planiranja i razrade kompletne javne nabave primjer među tijelima državne uprave. Iste riječi hvale ima i suradnja s krajnjim korisnicima, hrvatskim vojnicima koji Krokovu odoru nose u svim dijelovima svijeta, u raznim međunarodnim stožerima, misijama, vježbama i predstavništvima. Informacije hrvatskih vojnika su dragocjene, no nema anketnih listića. “Papir ne može dočarati ono što želimo saznati. Razgovor s krajnjim korisnicima i njihova iskustva te informacije s terena nezamjenjivi su,” iako su odore i pripadajuća oprema često subjektivna kategorija, razni vojnici imaju razne želje i načine gdje, primjerice, žele držati spremnike svoje puške.

Usporedba aktualne digitalne šare na odori OSRH (lijevo) i nove Krokove kombinacije digitalne i šare koju uobičajeno nazivamo multicam (desno).

Potpuni makeover
 Kvalitetna je suradnja tradicionalna: Kroko je uvelike rastao kako je rasla suradnja s MORH-om i OSRH i to traje već dugo, od Domovinskog rata. A još 2001. počeo je razvoj borbenih odora sve do današnjih digitalki s hrvatskom šarom. Počelo je s pustinjskom inačicom koju su naši vojnici nosili u ISAF-u, nastavilo se s onom najbrojnijom zelenom, a završilo s plavom mornaričkom. Domaća referenca i kvaliteta tih odora bile su snažan poticaj i za izvoz, tj. potpuno opremanje Vojske Crne Gore i Kosovskih sigurnosnih snaga te još niz manjih samostalnih i kooperacijskih izvoznih poslova u Njemačku, Švicarsku, Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Južnoafričku Republiku… Zadnji veliki uspjeh zabilježen je nedavno, crnogorska je policija u siječnju predstavila jedinstvenu odoru koja će zamijeniti službenu i radnu, a riječ je o proizvodima za koje je hrvatska tvrtka u potpunosti za tu narudžbu provela istraživanje, razvoj i proizvodnju. Rok isporuke je uskoro, a odore su “potpuni vizualni i tehnološki makeover” za Ministarstvo unutarnjih poslova susjedne države. S obzirom na to da je Hrvatska danas dio Europske unije, tržište za Kroko sve je otvorenije. Izvozne ambicije idu k daljnjem proširenju, upravo je u tijeku veliki međunarodni tender za dio vojne opreme u stranoj zemlji koji traje već 11 mjeseci i provodi se u devet koraka. Sami tijek testiranja proizvoda opisan je na dvadeset stranica.

Proizvodnja anti-riot zaštitne opreme za njemačku policiju snažna je izvozna referenca

Hrvatski proizvod
Krokova borbena odora hrvatskog vojnika koja osim košulja i hlača uključuje i jakne, naprtnjače, borbene prsluke i specijalno donje rublje, praktički sve što vojnici nose osim kaciga, čarapa, obuće i klasičnog donjeg rublja, gotovo je potpuno hrvatski proizvod. Iz inozemstva, ali isključivo iz renomiranih tvrtki, nabavljaju se samo konci, čičak za oznake i kopče. “Početak je prije desetak godina bio težak kao i svagdje,” no Zajednica ponuditelja (Čateks, Odjeća, Šešir, URIHO, te podizvoditelji VARTEKS PRO, Hemco, Konfeks, Štefičar i Krojostil) razvijala se kroz razne modalitete i sad ima jedinstven sustav rada koji “prema našem saznanju odgovara nama kao nositeljima, konfenkcionarima i MORH-u kao naručitelju”.
Prvi kontingent OSRH kompletno opremljen pustinjskom digitalkom, što je bila premijera nove odore, bio je upućen u Afganistan u ljeto 2007., a veliki ugovor koji je podrazumijevao i zelenu inačicu MORH i Kroko potpisali su 13. ožujka 2009. U osnovi jednak, komplet ipak s godinama doživljava modifikacije. “U samoj tkanini bazne specifikacije koje je MORH zahtijevao od samog se početka, osim sitnih dorada, nisu mijenjale. To se, dakle, odnosi na samu tkaninu, njezin sirovinski sastav, gramažu i posebnu obradu. Znači, baza je od početka bila dobra,” navodi Marenić. No, ono što se stalno dorađuje, nekad više a nekad manje, jest kroj.

Odora za specijalce
I sad djeluje jedna radna skupina koja se bavi daljnjom razradom kroja. U Kroku se nadaju da će, ako ne ove onda 2017. godine, izići s prijedlogom osvježene inačice, s novim dimenzijama krojeva, raspodjelom džepova, novim materijalima posebice kod jakne, te posebnim rješenjima za postrojbe specijalnih namjena poput Zapovjedništva specijalnih snaga ili Satnije specijalne Vojne policije. Odora za specijalce trebala bi biti najveći iskorak, vizualni, ali prije svega funkcionalni. “Želimo da imaju odoru koja će po svim parametrima biti mnogo naprednija od klasične. Nije moguće napraviti odoru ili zaštitni prsluk koji bi jednako odgovarali potrebama svih grana i rodova oružanih snaga,” nastavlja predstavnik Kroka, dodajući da je takva prilagodba specijalnim postrojbama aktualnost na svjetskom tržištu.

Kroko je prilagodljiv raznim željama kupaca, odora ponuđena ukrajinskim oružanim snagama ima čak četiri različite inačice

Nova generacija
No, ono što nam je privuklo najveću pažnju tijekom razgovora jest informacija da Kroko razvija novu šaru, novi uzorak za prikrivnu boju odora. I u tvrtki ga nazivaju uzorkom nove generacije, nečim što još nitko u svijetu nije uspio kvalitetno proizvesti: riječ je o kombinaciji digitalne i šare koja je slična MultiCamovoj. Kombinirali bi se sitna pikselizacija uzoraka koje vidimo na digitalkama i prelijevanje boja unutar jednog oblika što je tipično za rješenje koje je prvi put u svijetu predstavio MultiCam, a danas je sve popularnije. “Nova bi šara trebala uzeti najbolje iz obaju rješenja,” objašnjava nam Marenić dok idemo prema showroomu, prostoriji u kojoj imaju izložen najatraktivniji dio svojeg asortimana. Dakle, novu je šaru ekipa Hrvatskog vojnika prvi put vidjela upravo na eksperimentalnoj odori za specijalce. Naizgled se ne razlikuje od tradicionalne digitalke OSRH, no priđete li bliže primijetit ćete fino prelijevanje boja između piksela. Odora je također opremljena integriranim štitnicima za koljena i laktove, prilagodljivima prema mjerama korisnika, na trupu je u nju integriran pamučni combat shirt (borbena majica)…

U eksperimentalnoj fazi
“Vjerujemo da bi hrvatski vojnik s tim inovacijama bio bolje opremljen no ikad prije,” kaže nam Ivan Marenić. Ipak, ta je odora i njezine inovacije, a posebno nova šara, još u eksperimentalnoj fazi. Uostalom, riječ je o samo jednoj inačici, ima ih više, a sama hrvatska odora budućnosti ovisit će o eventualnim novim željama, potrebama i narudžbama MORH-a i OSRH. Prava, rigorozna terenska ispitivanja tek predstoje. Ipak, normalno je da se kao primjer za prototip uzimaju upravo aktualne prepoznatljive odore OSRH, iako će i drugi zainteresirani moći dobiti, ako bude potrebno, vlastite inačice. U showroomu smo vidjeli i prijedlog za novu odoru ukrajinskih oružanih snaga u čak četiri razne boje, s uzorkom koji podsjeća na MultiCamov. Mogle su se vidjeti i druge zanimljivosti koje razvija Kroko, primjerice novi borbeni remen za specijalnu policiju MUP-a, ili naprtnjače sa sustavima za raspoređivanje težine na kukove, tj. borbeni remen.

U showroomu Kroka vidjeli smo jednu od inačica novih odora koje su još u razvoju. Iako je uzor ovom prototipu sadašnja odora OSRH, primjena u našoj vojsci ovisit će o eventualnim željama, potrebama i narudžbama MORH-a i OSRH

Pentagonov projekt
Na kraju smo s domaćinima obišli pogone. Radi se intenzivno, djelatnici i u razvojnom i u proizvodnom dijelu ne skidaju oči s posla, čak i pred novinarom i fotografom. No, zanimljivo je bilo usput saznati da Kroko proizvodi plastične futrole za pištolje HS Produkta koje izvozi tvrtka iz Karlovca, vidjeti tehniku njihove izrade koja gotovo podsjeća na ručni rad. Zaista, dobar primjer suradnje dviju renomiranih hrvatskih namjenskih tvrtki. Vidjeli smo i kako se izrađuje i dio anti-riot opreme za njemačku policiju (štitnici za ruke, noge, laktove), a i nekoliko sasvim novih proizvodnih strojeva.
Budućnost u Kroku već traje, ali ima li i drugih ideja? Primjerice, znamo da Pentagon zajedno sa sveučilišnom zajednicom radi na pametnim odorama i tkaninama koje bi trebale biti pravi senzorski centar na vojniku, prikupljale bi informacije, regulirale temperaturu, prikazivale zdravstveno stanje vojnika… Ipak, ne čini se da je to bliska budućnost. “Stalno posjećujemo vojne sajmove, ali još niti na jednom nismo vidjeli konkretno rješenje, konkretni pomak, tj. nešto što bismo stvarno mogli nazvati pametnom odorom. Testiranja su nešto drugo, no ako rezultata i ima, oni još nisu javno dostupni. Ima zaista dobrih ideja, od bioničkih pomagala za smanjenje umora i povećanje snage, preko prividnog mijenjanja boje odore ovisno iz kuta iz kojeg se na nju gleda, sve do intervencija na samim materijalima,” kažu u Zelini. Što se tiče Kroka, prošlogodišnji mimohod OSRH u Zagrebu bio je možda i najbolji pokazatelj njihova dosadašnjeg rada i proizvoda. Ipak, ono najbolje, proizvode za budućnost koja je zapravo počela, pokazuju na sajmovima: ASDA-i, Eurosatoryju, DSEI-ju, IDEX-u… I zaista, koliko smo i mi mogli vidjeti tijekom kratkog posjeta, imaju što pokazati!

Zaštitni prsluci
“Uvijek ima novih jer tržište stalno traži nešto novo, kupci stalno dolaze s novim idejama i željama za modifikacijama. Barem jedno mjesečno izbacujemo novi prsluk.” Podsjetimo, Kroko je krenuo s prslukom M-100, nekad davno namijenjenom hrvatskoj specijalnoj policiji. Najprepoznatljiviji je borbeno-zaštitni M-120. Njega smo u Hrvatskom vojniku predstavili još 2007., prvi je teren okusio u Afganistanu, ali i on je u osnovi ostao isti, temelj za sve buduće prsluke, modificiran uglavnom na ovratniku te zaštiti za nadlakticu. “Iako nije high-tech, to je vrlo prilagodljiv prsluk, napravljen tako da mu je moguće prikvačiti bilo kakvu opremu, jednostavan je za kopčanje, džep za ploču standardnih je dimenzija, a uvijek će pružiti vojniku dovoljnu razinu i površinu zaštite,” kažu nam u pogonima Kroka.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT