Posljednja ratna izmjena odora

Nakon dvije godine izmjena postojećih i uvođenja novih dijelova odora konačno je došlo do unificiranog modela službenih odora koje će biti zadržane, uz manje izmjene, u službenoj upotrebi do danas

Službene odore HKoV-a, HRZ-a i PZO-a za zimsko i ljetno razdoblje, mantil i kaput kao sastavni dijelovi zimske odore

Od 1993. do 1995. godine vrlo je teško pratiti razvoj odora Oružanih snaga Republike Hrvatske. Iako su poneki odoroslovci analizirali razvoj odora do najmanjeg detalja, vrlo je vjerojatno da je ostao niz nepoznanica i detalja koji nisu primijećeni.

Razlog tome je nedostatak pravilnika koji će pratiti razvoj odora jer, sjetimo se prethodnih vojski od XVII. stoljeća nadalje, svaka je izmjena pratila pravilnik kojeg se valjalo strogo držati. Poneki su pravilnici toliko detaljno opisivali korištenje odora da su navodili kako treba nositi kapu u odnosu na uho i čelo i sl. Ratne su okolnosti opravdano zasjenile potrebu za pravilnikom, koji će ipak doći, ali gotovo dvije godine nakon uvođenja odora propisanih njime.

Riječ je o Odluci o vrstama odora u Oružanim snagama Republike Hrvatske, Pravilniku o vojnim odorama i Sastavu kompleta i normativa pripadanja s opisom dijelova odora. Pravilnikom o vojnim odorama propisuje se izgled, kroj i sastav vojnih odora, način njihova nošenja i nošenja pojedinih dijelova, dopunski dijelovi i dopunska oprema vojnih odora, ratna i specijalna odjeća, način nošenja oznake činova i drugog propisanog znakovlja, odlikovanja, medalja i malih oznaka, vrijeme i način te prigode nošenja vojnih odora i naziv odora, sastav kompleta i normativ pripadanja.

Prema tim aktima vojne odore dijele se na službenu zimsku i ljetnu odoru za časnike, službenu zimsku i ljetnu odoru za časnice, svečanu odoru za časnike i časnice, svakodnevnu zimsku i ljetnu odoru. Sastavne dijelove službene zimske odore činili su kapa, bluza, košulja, kravata, hlače, hlače za postroj, vesta, ogrtač, kišna kabanica, kaput, šal i rukavice, a za žene šešir, bluza, košulja, hlače, suknja, vesta, ogrtač, kišna kabanica, kaput, šal i rukavice. Službenu ljetnu odoru činili su kapa, bluza, košulja, kravata, majica, hlače i hlače za postroj, a za žene šešir, bluza, košulja, majica, hlače i suknja.

Izgled službenih odora HKoV-a te HRZ-a i PZO-a u načelu odgovara prethodnim, no izmijenjeni su boja odora i pojedini dijelovi te su pridodani novi odjevni predmeti poput kaputa, čizama i sl. Službene odore HKoV-a sastojale su se od odore za zimsko i ljetno razdoblje. Zimska odora izrađena je od tkanine maslinastosmeđe, a košulja sivozelene boje, dok je odora HRZ-a i PZO-a izrađena od tkanine tamnosivoplave boje, a košulja sivoplave boje. Sastavne dijelove zimske odore činili su kapa, kaput, mantil, bluza, košulja dugih rukava, kravata, hlače, remen za hlače, cipele, čizme i opasač. Službena ljetna odora HKoV-a sastojala se od tkanine smeđe boje pijeska s košuljom boje pijeska, a ljetna odora HRZ-a i PZO-a svjetlosivoplave boje s košuljom svjetloplave boje.

 Tekst i foto: Marin Sabolović