Hrvatska odora u muzeju Ukrajinske vojske

Službena odora HKoV-a najnoviji je izložak u postavu Muzeja povijesti Nacionalne akademije kopnenih snaga Ukrajinske vojske ”Hetman Petar Sagaidachny“ u Lavovu

Ukrajinsko-hrvatsko prijateljstvo dokazano toliko puta proteklih desetljeća pokazalo se iznova, ovaj put u nešto skromnijem, ali vidljivom obliku – kompletu službene odore časnika/bojnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga Republike Hrvatske koja odnedavno stoji kao najnoviji izložak u postavu Muzeja povijesti Nacionalne akademije kopnenih snaga Ukrajinske vojske ”Hetman Petar Sagaidachny“ u Lavovu.

Akademija je vodeća vojna visokoškolska ustanova koja obučava stručnjake kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Akademija ima bogatu povijest  koja prelazi stoljeća, njeguje tradicije ukrajinskog vojnika, ali uzima u obzir i aktualne naučene lekcije kao i znanja koja prima kroz međunarodnu suradnju s nizom NATO-ovih saveznika i na tim temeljima stvara nove generacije budućih vođa moderne, domoljubne i istodobno zapadnim vrijednostima i vještinama orijentirane vojske.

A priča o donaciji ove odore s početka priče započela je u jesen prošle godine, kad je brigadir Igor Tabulov-Truta, načelnik Službe za suradnju s partnerskim zemljama SHAPE PD, posjetio Akademiju, predvodeći NATO-ov tim koji je, u sklopu aktivnosti ”Dani NATO-a u Ukrajini“, održao niz predavanja u visokim vojnim obrazovnim institucijama Ukrajinske vojske u Kijevu i Lavovu s tematskim radionicama i razgovorima s kadetima.

Najveća zbirka

Mladi polaznici ukrajinske vojne akademije o Domovinskom su ratu slušali od svojih roditelja i nisu mogli sakriti svoju znatiželju da o tome, ali i o uspjesima reintegracije, poratne obnove i kasnijeg uključivanja Republike Hrvatske u NATO i EU više saznaju od hrvatskog brigadira na čelu NATO-ova tima.

Tijekom obilaska kapaciteta Akademije domaćini su gostima iz NATO-a prezentirali i vojni muzej koji posjeduje najveću zbirku suvremenih vojnih odora savezničkih zemalja u Ukrajini, ali bez odore Hrvatske vojske. U razgovoru sa zamjenikom zapovjednika Akademije za akademska pitanja, brigadirom Aleksejom Pavlovičem, brigadir Tabulov- Truta obećao je hrvatsku odoru nabaviti i predati muzeju.

Pokrenutu inicijativu prepoznale su i podržale nadležne uprave Glavnog stožera i Ministarstva obrane (J4, M1 i M3). Odora je predana brigadiru Mati Matanoviću, hrvatskom vojnom predstavniku pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije.

Ceremoniju primopredaje brigadir Matanović dogovorio je sa svojim ukrajinskim kolegom, brigadirom Ihorom Lozom u Uredu hrvatskog vojnog predstavništva pri SHAPE-u.

Potom je odora nastavila svoj put do svojeg izložbenog mjesta u Lavovu, gdje će ubuduće ne samo ponosno predstavljati hrvatskog vojnika već i svjedočiti prijateljstvu između naših zemalja.

Tekst: Igor Tabulov-Truta

Foto: HRV NMR SHAPE, Nacionalna akademija kopnenih snaga Ukrajinske vojske, Igor Tabulov-Truta

http://www.asv.gov.ua/?q=news/2020/10/20/ekspozyciya-muzeyu-nacionalnoyi-akademiyi-popovnylas-viyskovym-odnostroyem-oficera