Marke – MACAO

Macao (port. Governo da Região Administrativa Especial de Macau, kin. 澳 門 特 別 行 政 區 政 府) uz Hong Kong jedna je od dviju posebnih administrativnih regija u Kini. Ovaj poluotok od svega 30-ak četvornih kilometara (približno veličine otoka Čiova kod Splita) posebno je zanimljiv po tome što su njime gotovo petsto godina gospodarili Portugalci.

Vojna postrojba ili garnizon na Macau od 1999. godine provodi politiku “Jedna zemlja, dva sustava”

 

Portugal je udaljen od Macaa nešto manje od jedanaest tisuća kilometara i na njemu živi oko 650 tisuća stanovnika, u odnosu na Kinu s populacijom od gotovo 1,5 milijardi! Krajem 1999. godine Macao je vraćen Narodnoj Republici Kini kao posebno upravno područje s kapitalističkim ekonomskim sustavom koji će trajati do 2050. godine.

Vojska je uz policiju i vatrogasce pod nadležnošću Sigurnosnih snaga Macaa

 

Utjecaj portugalske kulture itekako je vidljiv: uz kineski i portugalski je službeni jezik, sačuvane su utvrde s početka XVII. stoljeća (danas muzeji) São Paulo de Monte i Guia te mnoge barokne crkve.

 U Macau se u drugoj polovini XX. stoljeća i uz pomoć maraka promovirala potrugalska vojna tradicija

Zbog drugačijeg političkog sustava nego u ostatku Kine te spoju istoka i zapada, godišnje ga posjeti čak 30 milijuna turista, uglavnom iz Kine (muzeji i kockarnice su najveći mamci). Primjerice, Hrvatsku je 2019., prema podacima Ministarstva turizma, posjetilo 18 milijuna stranih turista.

Obuhvaća cijeli poluotok Macao, koji je mostovima povezan s otočićem Taipom, sa sjevera nasipom i kineskim gradom Zhongshanom, a od 2018. povezan je s Hong Kongom na istočnoj obali delte rijeke Zhu Jiang 55 km dugim sustavom cestovnih mostova, vijadukata, tunela i pristupnih cesta. Upravno je središte istoimeni grad i luka Macao u kojem živi nešto više od pola milijuna stanovnika.

Portugalski pomorac i istraživač Vasco da Gama afirmirao je portugalsku prisutnost na Dalekom istoku

Macao je nekad bio jedina tranzitna trgovačka luka za međunarodni trgovački promet između Kine i drugih krajeva svijeta, uglavnom s Europom.

Na markama, otkad su postali samostalna administrativna jedinica 1999., prikazivali su u više navrata motive povezane s vojnom tematikom, uglavnom obilježavajući obljetnice samostalnosti i garnizone, vojne postrojbe smještene na Macau zbog nadzora i osiguranja njegove obrane: 20. obljetnica garnizona smještenog na Macau (2019.), 90. obljetnica Narodnooslobodilačke vojske Kine (2017.) i sl. 

Od 1884. pa do 1999. godine posebne marke za Macao izdavao je Portugal. Na njima su također nekoliko puta promovirane portugalske oružane snage, npr. vojne odore kroz povijest (izdanje iz 1966. godine). (Ivo Aščić)

 

Otkad je Macao postao posebna kineska regija doživio je velik socijalni i ekonomski razvoj, pa se, među ostalim, na njemu održava i međunarodna motoutrka Macao Grand Prix
Uz kineski, i portugalski je službeni jezik na Macau, udaljenom od Kine više od deset tisuća kilometara