MARKE – Brexit

Izlazak Velike Britanije i Sjeverne Irske (službeni naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, engl. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), iz Europske unije (Brexit) 31. siječnja ove godine nije mogao ostati nezabilježen i na najmanjim identifikacijskim državnim dokumentima.

Moglo se očekivati, prema mišljenju i interesu brojne filatelističke publike, da će prvu takvu marku izdati Ujedinjeno Kraljevstvo odnosno neki njegov prekomorski teritorij ili krunski posjed koji već desetljećima izdaje marke. No, na opće iznenađenje, prvu marku koja obilježava taj povijesni događaj za Europsku uniju izdala je Austrija.

Kuriozitet marke je taj što je tiskana i trebala biti puštena u promet 29. ožujka 2019., kad je Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo napustiti Europsku uniju. Tu činjenicu potvrđuje i natpis godine izdanja, odnosno 2019. (obvezan element na marki), te datum kad je bio predviđen izlazak.

Ujedinjeno Kraljevstvo pristupilo je Europskoj zajednici 1973. godine, kad je brojila šest izvornih članica

Nakon niza pregovora između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva (čak su održani i prijevremeni izbori), određen je novi datum izlaska. Austrija je iskoristila otisnutu marku, ali ne i puštenu u promet, te na njoj napravila pretisak s novim datumom.

Na marki su tamnoplavom bojom jasno označene članice EU-a, dok je granica Ujedinjenog Kraljevstva označena svjetloplavim prozirnim lakom. Vjeruje se da će britansko povlačenje iz Europske unije obilježiti i neke druge zemlje, i to prije svega one koje svojom izdavačkom politikom nastoje ostvariti određenu financijsku korist.

Prema pisanju medija, Royal Mail ove godine ne planira izdati marku kojom će obilježiti Brexit premda postoji vjerojatnost da bi se to moglo dogoditi iduće godine. Jedan je od razloga i taj što svako izdanje marke odobrava britanska kraljica Elizabeta II.

Grenland, danski otok na Arktiku, još je 1985. napustio Europsku ekonomsku zajednicu

 

Ujedinjeno Kraljevstvo prva je članica koja je napustila Europsku uniju

Proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije počeo je referendumom u lipnju 2016. Većina Britanaca tad se izjasnila za izlazak, a proces je okončan tek 31. siječnja ove godine. Od početka veljače traje tranzicijsko razdoblje od 11 mjeseci tijekom kojeg će britanska vlada pregovarati s vodstvom Unije o budućim odnosima. 

Do kraja godine ostaju na snazi sva trgovinska pravila između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, npr. pošiljke koje pristižu iz UK-a u EU tijekom 2020. i obratno ne podliježu carinskom pregledu niti se na njih plaćaju carinske pristojbe.

Ivo Aščić