MARKE – Europske prijestolnice kulture

Irska i Hrvatska su u zajedničkom izdanju, na samom početku godine, pustile u promet marke s motivima znamenitosti gradova koji nose naslov Europske prijestolnice kulture za 2020.: Rijeka i Galway.

Rijeka će svojim aktivnostima kulturne ponude nastojati podići svoj međunarodni ugled

Hrvatske marke izdane su u arčićima od devet maraka, nominalnih vrijednosti od 8,60 kn i nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu.

Od kada je Europska unija 1985. utemeljila program Europska prijestolnica kulture (engl. European Capital of Culture, ECOC) izdane su brojne marke koje prikazuju najvažnije znamenitosti tih gradova. Ovi minijaturni papirići svjedoci su vremena i podsjetnici na gradove koji su imali veću mogućnost promicati bolje razumijevanje među europskim gradovima i jačati osjećaj europske pripadnosti. Većina od četrdesetak proglašenih europskih prijestolnica kulture prikazana je na markama: Plovdiv (Bugarska, 2019.), Valletta (Malta 2018.), Pafos (Cipar 2017.), Plzen (Češka 2015.), Guimaraes (Portugal, 2012.), Vilnius (Litva, 2009.), Genova (Italija, 2004.), Graz (Austrija, 2003.), Berlin (Njemačka 1988.), Atena (Grčka, 1985.), i dr.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe radi zbližavanja europskih naroda i njihovu boljem međusobnom razumijevanju. Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se na jednu godinu temeljem odluke Europske unije za svaku godinu, najviše jednom gradu u svakoj od dviju zemalja članica koje je odredila Europska unija.

Trenutačno su određene zemlje do 2033. godine, a nadležno ministarstvo za kulturu svake zemlje predlaže grad. Tijekom povijesti europskim prijestolnicama kulture proglašavani su i gradovi izvan Europske unije (npr. Istanbul, Turska 2010.), što sada nije slučaj.

Tijekom prošlosti europski su gradovi igrali ključnu ulogu u oblikovanju i širenju kulture

 

Prvi grad proglašen Europskom prijestolnicom kulture bila je Atena 1985.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je proglašen Europskom prijestolnicom kulture. U stručnom tekstu koji se veže za riječku marku, među ostalim, se navodi: “U pejzažima Hrvatske Rijeka je mjesto života, simbol slobodarskog duha i progresivnih ideja.

Grad koji vas očekuje, u otvorenosti svojih stanovnika nosi najsnažnije nasljeđe turbulentne povijesti Europe – u zadnjih stotinu godina Rijeka se razvijala pod čak sedam različitih država.

U ovoj luci različitosti, u kojoj se isprepliću Mediteran i srednja Europa, tijekom 2020. održava se bogat kulturni program kojim Rijeka predstavlja svoj identitet i istodobno nudi ogledalo europskoj kulturi.”

Zapadnoirski grad Galway, koji često nazivaju ”srcem irske kulture“, uz Rijeku je Europska prijestolnica kulture u 2020.

 

Ivo Aščić