TU-160M2 – serijska proizvodnja

Ruska novinska agencija TASS 12. je travnja objavila da su joj domaći vojni i industrijski izvori potvrdili pokretanje serijske proizvodnje modernizirane inačice strateškog bombardera Tupoljev Tu -160. Novi će avioni na trake tvornice Gorbunov u Kazanu, koja je tvrtka-kći Tupoljeva, početi dolaziti 2020. godine. Nosit će oznaku Tu-160M2 i prema navodima još iz listopada 2016. godine trebalo bi ih biti ukupno 50, s time da će ratnom zrakoplovstvu biti isporučivane dvije ili tri letjelice godišnje.

(Foto: mil.ru)

Pripreme za proizvodnju već su započele, a prvi let prototipa očekuje se 2018. godine, sukladno ugovoru koji su potpisali Ministarstvo obrane i državni konglomerat United Aircraft Company, čiji je Tupoljev dio.
Iako će nositi staro ime, Tu-160M2 će biti potpuno novi avion. Od prijašnjih inačica naslijedit će tek strukturu, koja će i dalje odgovarati novitetima koji će biti ugrađeni: avionici, elektronici, cockpitu, komunikacijsko-nadzornim sustavima i naoružanju. Promjene će poboljšati potisak motora NK-32, kao i dolet aviona bez nadopune gorivom.

Domagoj VLAHOVIĆ