Proizvodnja prototipa američke lebdjelice

Nakon završetka gradnje trupa, prvi je proizvodni model – prototip nove klase desantnih lebdjelica (Ship to Shore Connector – SSC) LCAC 100 za RM SAD-a ušao u sljedeću proizvodnu fazu. Prema izjavama dužnosnika RM-a SAD-a, uzgonska kutija lebdjelice premještena je s linije sklapanja na opremnu stanicu radi nastavka integracije palubnih modula. Proizvođač je Textron Systems, a prototip LCAC 100 trebao bi biti spreman za dostavu 2017. godine. Prema navodima RM-a SAD-a, masa trupa lebdjelice iznosi 40 tona.

(Ilustracija: Textron Systems)

Građen je u okrenutom položaju zbog jednostavnijeg zavarivanja i gradnje, a za fazu opremanja s pomoću dizalica je okrenut na kobilicu.
Taktičko-tehnički zahtjevi SSC lebdjelica podrazumijevaju mogućnosti transportiranja naoružanja, opreme, tereta i osoblja s desantne jedinice na obalu. Trebale bi biti preraspodijeljene u desantnim plovilima tipa LPD, LSD i LHD/LHA s tridesetogodišnjim životnim ciklusom. Nadalje, zahtijeva se postizanje održive brzine od 35 i više čvorova uz veliku nosivost tereta oko 74 t, mogućnost plovidbe/lebdenja danju i noću na udaljenostima većim od 25 NM, mogućnost kopnenih operacija bez obzira na pojavu morskih mijena, dubine vode, podvodnih zapreka, leda ili mulja. Nove lebdjelice trebaju ispuniti NATO-ove zahtjeve za operativnost na stanju mora 3-4 (visina valova od 1,25 do 1,90 m), gradijent obale i temperaturni opseg kao na postojećim LCAC lebdjelicama ili većim. Lebdjelica koristi ograđene transportne module namijenjene prijevozu do 145 pripadnika specijalnih snaga u punoj borbenoj spremi ili 108 unesrećenih, a istodobno može prevoziti glavni borbeni tenk Abrams. Duga je 27, 4 m i široka 12,2 m.


Nova će klasa desantnih lebdjelica zamijeniti postojeće čija je gradnja započela 1970-ih s predviđenim operativnim vijekom od 20 godina. Mornarica se nada nabavi čak 73 nove jedinice (zamjena jedan za jedan plus lebdjelica namijenjena obuci) prosječne vrijednosti 47 milijuna dolara po jedinici. Nadalje, inicijalna operativna sposobnost trebala bi se postići tijekom 2020. s osam novih lebdjelica u aktivnoj uporabi.


Maja PTIĆ GRŽELJ