Južnokorejske lebdjelice

(Foto: HHIC)

Južnokorejska državna agencija za nabavu obrambenih sustava DAPA (Defense Acquisition Program Administration), objavila je 10. prosinca da je domaćem brodograditelju Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC) dodijelila ugovor vrijedan 264,5 milijuna dolara za gradnju četiriju dodatnih lebdjelica klase Solgae (LSF-II) za potrebe ratne mornarice (RoKN).

Lebdjelice mase 90 tona i najveće brzine 40 čvorova, kojima upravlja peteročlana posada, pridružit će se četirima sličnim plovilima. Dva su već u uporabi mornarice, dok se druga dva trenutačno grade u HHIC-ovu brodogradilištu Yeongdo u Busanu, sukladno ugovoru u vrijednosti 125,9 milijuna dolara dodijeljenom 2016. godine.

Prvi par lebdjelica isporučen je sredinom 2007., a namijenjene su djelovanju s broda “Dokdo” (6111), prvog južnokorejskog višenamjenskog desantnog broda nosača helikoptera. Preostale dvije lebdjelice bit će isporučene 2021., a vjerojatno će biti raspoređene na “Marado”, drugi desantni brod klase Dokdo, koji je porinut u svibnju 2017., a trebao bi do kraja 2020. ući u operativnu uporabu.

DAPA nije navela kad se očekuje predaja dodatnih četiriju platformi, ali pojedina domaća glasila objavila su da bi isporuka trebala biti obavljena do prosinca 2024. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ