Vojni vremeplov

Prije 25 godina

28. svibnja 1991.
Postrojavanje Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj
Povijesno postrojavanje Zbora narodne garde na prepunom stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu 28. svibnja 1991. slavimo kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, prethodnicu Hrvatske vojske. Naime, 18. travnja 1991. donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima na temelju kojeg je donesena Odluka o ustrojavanju Zbora narodne garde (ZNG), profesionalne oružane postrojbe s obrambenim i redarstvenim zadaćama. Do kraja svibnja ustrojene su prve četiri djelatne (A) brigade ZNG-a koje su svečanu prisegu domovini položile 28. svibnja. Tog su dana prvi na stadion izišli sinjski alkari, a za njima predstavnički odredi postrojbi ZNG-a RH koje su izgovorile prisegu: “Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde, zahtijevaju, i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njen suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njene građane.” Postrojbe su nakon prisege od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana primile svoje prve zastave.


Prije 21 godinu

30. svibnja 1995.
Prvi vojni mimohod na Jarunu
Prvi vojni mimohod održan je povodom Dana državnosti 30. svibnja 1995. na zagrebačkom Jarunu. Bio je to velik mimohod, organiziran u jeku ratne agresije na Hrvatsku, a održavao se između dviju pobjedničkih oslobodilačkih operacija: Bljeska i Oluje. Trebao je pokazati vrhunsku uvježbanost i koordinaciju Hrvatske vojske i prikazati što će se sve okrenuti protiv tadašnjeg neprijatelja.


Prije 16 godina

25. svibnja 2000.
Hrvatska u Partnerstvu za mir
Institucionalizacija odnosa Republike Hrvatske i NATO saveza započinje ulaskom RH u program Partnerstvo za mir. Hrvatska je u ožujku 1996. predala ponudu za članstvo, primljena je 25. svibnja 2000. kao 26. članica programa, a  napustila ga je 1. travnja 2009. kad je postala članica NATO-a. Partnerstvo za mir je vojno-politički program koji je NATO pokrenuo u siječnju 1994. radi uspostavljanja suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe.


Prije osam godina

29. svibnja 2008.
Ispraćaj 1. kontingenta u misiju UNDOF
U misiju UNDOF na Golanskoj visoravni svečano je ispraćen 1. hrvatski kontingent. Hrvatska je tad prvi put u UN-ovu mirovnu misiju uputila postrojbu razine satnije. Dana 17. ožujka 2013., kad je u kampu HRVCON-a spuštena hrvatska zastava, okončano je sudjelovanje pripadnika OSRH u toj misiji.


Svijet
27. svibnja 1941. Britanska mornarica nakon višednevne je potjere blizu atlantske obale Francuske potopila čuveni i najveći njemački bojni brod “Bismarck”.
23. svibnja 1960. Izrael objavljuje da je u Argentini, u združenoj akciji izraelskih sigurnosno-obavještajnih službi Mossada i Shin Beta, uhvaćen nacist Adolf Eichmann.
2. lipnja 2003. – Europska svemirska agencija (ESA) lansirala je iz baze Bajkonur u Kazahstanu letjelicu Mars Express, prvu europsku svemirsku misiju na drugi planet.


Pripremila: Petra Kostanjšak