Vojni vremeplov

Prije 25 godina

Ustrojeni Gromovi
15. svibnja 1991.
2. gardijska brigada ustrojena je u vojarni “Trstenik” kraj Dugog Sela. Formirano je Zapovjedništvo i prva pješačka bojna Crne mambe, a ratna zastava Brigade prvi je put zavijorila za nepuna dva tjedna, 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Brigada je tijekom preustroja OSRH ušla u sastav novoustrojene Gardijske motorizirane brigade, zajedno s 1. brigadom Tigrovi, 4. brigadom Pauci i 9. brigadom Vukovi. Naziv i simbole brigade danas nosi 2. mehanizirana bojna GMTBR-a.


Prije 24 godine

Prelet hrvatskih pilota
15. svibnja 1992.
Piloti Ivan Selak i Ivica Ivandić dvama su avionima MiG-21 Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva preletjeli na hrvatsku stranu. Dio eskadrile koji je činilo osam aviona MiG-21, ukupno četiri para, a u kojemu je letio i Ivica Ivandić, uvježbavao je program za obilježavanje “Dana vazduhoplovstva”. Jedan je pilot izostao zbog zdravstvenih problema i u zadnji je letački par ušao Ivan Selak. Prilikom planiranja leta Selak i Ivandić nisu se ni pogledali jer se nisu željeli otkriti, ali znali su da je nastupio odlučujući trenutak. Tog je dana prvi poletio Ivandić. Već je radio krug oko Srbije i imao problema s količinom goriva. Prema dogovoru, čekao je Selakovu radio potvrdu, inače potpuno regularnu, da je poletio. Kad je potvrda stigla, Ivandić je poletio prema Splitu. Središte Dalmacije bilo je logičan i najbliži izbor. Ivan Selak ubrzo se odvojio od svojeg para i poletio prema Zagrebu. Obojica pilota na kraju su sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso.


Prije 19 godina

Otvoren internetski poslužitelj MORH-a
19. svibnja 1997.
Ministar obrane Gojko Šušak otvorio je internetski poslužitelj Ministarstva obrane RH. Korisnici širom svijeta mogli su tako saznati o ustroju MORH-a i OSRH, ali i o mimohodu Pobjednički bedem održanom na Dan državnosti 30. svibnja.


Prije godinu dana

Gađanje protubrodskom raketom RBS-15B
14. svibnja 2015.
Na području srednjeg Jadrana održano je nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Raketa je s obale, s raketne bitnice RB-1, uspješno pogodila metu i potpuno je uništila. Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović zaključio je da je to velik događaj za HRM jer dokazuje da ni nakon 21 godinu tu sposobnost nismo zapustili. Komodor Stipanović sudjelovao je i u prvom ispaljivanju rakete 1994. kao zapovjednik raketne topovnjače “Šibenik” (RTOP 21) s koje je tad izvršeno lansiranje.


Svijet:
9. svibnja 1945. – Dan pobjede nad fašizmom koji se u Europi obilježava i slavi kao Dan Europe. Tog je dana kapitulirala nacistička Njemačka, zemlja koja je pokrenula krvavi svjetski sukob.
9. svibnja 1950. – ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio je prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Tzv. Schumanova deklaracija smatra se početkom formiranja Europske unije.
14. svibnja 1955. – potpisan je Varšavski ugovor, vojno-politički savez zemalja Istočnog bloka koje su ga osnovale kao odgovor na stvaranje NATO-a 1949. godine.


Pripremila Petra Kostanjšak