Operacija koja je označila početak konačnog oslobađanja Hrvatske

“Operacija Bljesak zapravo je ključna prekretnica, ona je naznačila Oluju i konačno potpuno oslobađanje Hrvatske od okupacije…,” istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je operacija Bljesak provedena prema najvišim standardima te istaknuo: “U to se vrijeme intenzivno radilo na osposobljavanju i uvježbavanju te podizanju sposobnosti OSRH i danas smo na to ponosni”

U Okučanima je 1. svibnja obilježena 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak. Uz sudionike Bljeska i članove obitelji poginulih branitelja, na obilježavanju obljetnice u Okučanima bili su predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.
Poginulim braniteljima odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima. Ondje su pročitana imena 51 branitelja poginulog odnosno preminulog od posljedica ranjavanja tijekom operacije Bljesak.
Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služio je u župnoj crkvi sv. Vida požeški biskup Antun Škvorčević, a uzvanici su potom obišli Spomen-sobu VRO Bljesak.
“Operacija Bljesak zapravo je ključna prekretnica, ona je naznačila Oluju i konačno potpuno oslobađanje Hrvatske od okupacije. Kao netko tko je sudjelovao od prvog dana u Domovinskom ratu, za mene svaki ovakav događaj, naravno, obiluje emocijama,” izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.
“Danas smo tu da odamo počast svima koji su žrtvovali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, ponosni smo na njih i nećemo ih zaboraviti,” rekao je premijer Tihomir Orešković.
Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je da je operacija Bljesak provedena prema najvišim standardima. “U to se vrijeme intenzivno radilo na osposobljavanju i uvježbavanju te podizanju sposobnosti OSRH i danas smo na to ponosni,” rekao je ministar Medved.
U sklopu obilježavanja 21. obljetnice VRO Bljesak područje Okučana preletjela su tri zrakoplova MiG-21. Organizirane su i sportske igre Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a oko podneva ispred crkve dočekani su maratonci Hrvatskog sokola.
Uslijedio je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, uz taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OSRH, kao i prikaz projekta Kadet i studijskih programa na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman”.


Vojno-redarstvena operacija Bljesak započela je u 5 sati i 21 minutu 1. svibnja 1995. godine. U nešto manje od 32 sata oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku povezala sa Slavonijom. Sudjelovale su 32 postrojbe Hrvatske vojske i Policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 njihova pripadnika, a 162 su ranjena.
Tijekom akcije neprijatelji su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.
Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svojem području.


Petra Kostanjšak, Snimio Tomislav Brandt