Bljesak pokazao hrvatsku snagu i odlučnost

“Moramo se podsjećati snage zajedništva iskovane u Domovinskom ratu i prenositi istinu o teškoj oslobodilačkoj borbi mladim naraštajima. Moramo se podsjećati da nema pobjede, nema dostojanstva, nema uspjeha bez duha zajedništva. Budimo ponosni na ovaj dan, na značaj Bljeska, budimo ponosni na Domovinski rat jer to su temelji naše Hrvatske,” rekao je ministar Krstičević

U Okučanima je 1. svibnja svečano obilježena 22. obljetnica pobjedničke vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je u svibnju 1995. godine oslobođena zapadna Slavonija. Uz brojne branitelje te članove obitelji i prijatelje poginulih i nestalih branitelja, svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Vlade predvođeno predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, brojni visoki vojni i policijski djelatnici te predstavnici županija i općina, lokalne uprave i samouprave.
Nakon čitanja imena svih poginulih i umrlih branitelja u operaciji Bljesak te polaganja vijenaca izaslanstava i paljenja svijeća u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod Središnjeg križa, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u molitvi je odrješenja podsjetio na sve poginule i preminule branitelje kojih se sa zahvalnošću sjećamo. “Spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo tih hrabrih branitelja?” rekao je mons. Bogdan i zaključio: “Svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao, i ništa od toga ne može se i neće izgubiti.”
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako se s ponosom i dostojanstvom sjećamo vojno-redarstvene akcije Bljesak te branitelja koji su tu veliku pobjedu izvojevali. “Sjećamo se svih naših suboraca koji su u ovu veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske založili svoje zdravlje i svoje živote. Bljesak je pokazao hrvatsku odlučnost i hrvatsku snagu, a bio je naznaka onog što će uslijediti – veličanstvene Oluje, ” rekao je ministar Krstičević te zaključio: “Moramo se podsjećati snage zajedništva iskovane u Domovinskom ratu i prenositi istinu o teškoj oslobodilačkoj borbi mladim naraštajima. Moramo se podsjećati da nema pobjede, nema dostojanstva, nema uspjeha bez duha zajedništva. Budimo ponosni na ovaj dan, na značaj Bljeska, budimo ponosni na Domovinski rat jer to su temelji naše Hrvatske.”
Program obilježavanja obljetnice VRO Bljesak obuhvatio je i susret folklornih skupina Republike Hrvatske pod nazivom “Obnovimo baštinu” održan 29. travnja, a nastavljen je 1. svibnja budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra OSRH. Predstavljen je i TT zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH, prezentacija projekta Kadet i studijskih programa na HVU “Dr. Franjo Tuđman“ te dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Također, otvorene su i sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR-a Brodsko-posavske županije, a obilježavanju obljetnice pridružili su se svojim dolaskom i maratonci “Hrvatski sokol” koji su prema Novskoj i Okučanima krenuli iz Nove Kapele te motoristi sudionici “5. motodefilea Bljesak” iz svih krajeva Hrvatske.
U sklopu programa obilježavanja obljetnice Bljeska pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali su ceremonijalne radnje s oružjem, pukovnija Vojne policije demonstrirala je pokaznu vježbu Rad vojnopolicijskih pasa, a Zapovjedništvo specijalnih snaga pokaznu vježbu Bliska borba.


Hrvatske Oružane snage prije 22 godine, 1. svibnja 1995., započele su vojno-redarstvenu akciju Bljesak s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Operaciju je odobrio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka. Zadaću presijecanja sektora Zapad uspješno su provele postrojbe zbornih područja Bjelovar, Osijek i Zagreb te Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova.
U operaciji su sudjelovali pripadnici 1., 3. i 5. gardijske brigade, oklopna skupina 2. gardijske brigade., 80. i 81. gardijska bojna, 1. hrvatski gardijski zdrug, 52., 121. i 125. domobranska pukovnija, 104., 105. i 123. brigada HV-a, te pripadnici 265. izvidničko-diverzantske satnije. Topničko-raketnu i protuzračnu potporu pružile su postrojbe iz 123. i 127. brigade HV-a te iz 15. i 16. protuoklopne topničke i raketne brigade, 18. topničkog divizijuna, kao i 201. i 202. topničko-raketne brigade Protuzračne obrane. U provedbi aktivnosti sudjelovali su i Vod za elektroničko djelovanje te Vod bespilotnih letjelica, kao i postrojbe 34. inženjerijske bojne, 255. satnije veze i 312. logističke baze.
Važnu ulogu u operaciji imalo je i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, a prilikom borbenog djelovanja MiG-om 21 poginuo je zapovjednik prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pukovnik Rudolf Perešin.


Operacija Bljesak započela je u 5: 21, 1. svibnja 1995., na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. U samo dva dana – 1. i 2. svibnja – brzim udarima hrvatskih snaga s istoka i zapada presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška.
Tijekom provođenja vojno-redarstvene operacije predalo se oko 1700 neprijateljskih vojnika prema kojima su hrvatske vlasti, poštujući međunarodne konvencije, osigurale humani postupak te primjenu Zakona o oprostu.
U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 pripadnika hrvatske vojske i policije.

Lada Puljizević, Foto: Tomislav Brandt


26. obljetnica pogibije 12 policajaca u Borovu Selu
 

U Borovu Selu održana je 2. svibnja komemoracija povodom 26. obljetnice pogibije 12 hrvatskih redarstvenika. Pripadnici Specijalne jedinice policije ubijeni su 1991. godine iz zasjede, hicima srpskih paravojnih postrojbi, dok su pokušavali osloboditi dvojicu zarobljenih kolega, a 21 policajac tad je ranjen.
Uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce te predstavnike braniteljskih udruga, komemoraciji su nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, saborski zastupnik Tomislav Panenić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, brigadni general Željko Živanović kao izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, državni tajnik MUP-a Robert Kopal, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, vojni ordinarij u miru monsinjor Juraj Jezerinac, predstavnici OSRH, policije te lokalne samouprave.
Nakon okupljanja na ulazu u Borovo, kolona sjećanja u mimohodu je krenula prema spomen-obilježju poginulim redarstvenicima gdje su, nakon čitanja imena žrtava, izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.
Podsjećajući na hrabrost i žrtve poginulih hrvatskih redarstvenika, Predsjednica je naglasila kako je nedopustivo da niti 26 godina od zločina počinjenog u Borovu Selu za njega nitko nije odgovarao. “Obveza države je da ustraje na pronalaženju i kažnjavanju počinitelja tog zločina i kao predsjednica ću na tome inzistirati,” rekla je Kolinda Grabar-Kitarović te istaknula kako to dugujemo našim poginulim junacima.
Prenoseći okupljenima pozdrave u ime predsjednika Vlade, ministar Tomo Medved rekao je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada čine i činit će sve kako bi se sačuvalo dostojanstvo hrvatskih branitelja te istina o pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.
Monsinjor Juraj Jezerinac u propovijedi je naglasio kako su poginuli hrvatski policajci pokazali kako se voli svoj narod i domovinu: “Oni su položili svoje živote u temelje naše domovine, a mi na tim temeljima trebamo nastaviti dalje graditi.”
U okviru obilježavanja obljetnice pogibije hrvatskih policajaca, monsinjor Jezerinac predvodio je misu u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona.
Na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima otvoreno je sportsko natjecanje Memorijal dvanaest redarstvenika.

Lada Puljizević, Foto Josip Kopi