Hrvatska država ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku…

“Oluja je promijenila odnos snaga u BiH te je bila prekretnica i za Hrvatsku i za cijelu jugoistočnu Europu i ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti,” rekao je premijer Andrej Plenković i poručio svima onima koji danas kritiziraju Oluju: “Hrvatska država ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku”, te istaknuo kako danas slavimo slogu kojoj dugujemo pobjedu…

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su 5. kolovoza svečano i dostojanstveno u Kninu, gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset i dvije godine ponosno zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine.
U Kninu su i ove godine bili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.
U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima, na spomenik Hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića zajednički vijenac položili su Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, a potom je vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule branitelje.
Za razliku od prijašnjih, ovogodišnja svečanost u cijelosti se odvijala na Kninskoj tvrđavi, gdje su uz podsjećanje na operaciju pročitana imena 240 poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja. Potom je zvonjava crkvenih zvona simbolično najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha Kninske tvrđave, kao i prije 22 godine, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljena su zatim i dvadeset dva počasna plotuna te je jednako toliko bijelih golubica poletjelo iznad Knina kao simbol slobode i mira. Svečanost je nastavljena zračnim mimohodom u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja s više od dvadeset letjelica, među kojima prvi put i novi helikopteri Kiowa Warrior. 
U prigodnom je obraćanju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, posebno junacima poginulima za našu slobodu i budućnost. Istaknula je kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj povijesne obrane i pobjede, a ono je i temelj naše budućnosti. “Sloboda i mir dar je vas, hrvatskih branitelja, današnjim i budućim naraštajima Hrvata i svim hrvatskim državljanima,” rekla je Predsjednica. Istaknula je i žaljenje za svima stradalima, ali i naglasila kako hrvatski narod nije želio rat te kako teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti: “Sad je vrijeme da svaki dio Hrvatske gospodarski, ekonomski i demografski obnovimo.”
U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković. Istaknuo je kako na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti hrvatski narod slavi veličanstvenu pobjedu, prisjećajući se trenutka od prije 22 godine kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Kninu označio pobjedu od povijesne važnosti, kad je Hrvatskoj vraćen osmijeh na lice. “Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima oružanu silu. Domovinski rat temelj je postojanja hrvatske države na kojem je moramo graditi,” istaknuo je Gordan Jandroković. Dodao je i da je danas Hrvatska kao slobodna zemlja suočena s bitno izmijenjenim okolnostima, gdje se javljaju nove sigurnosne prijetnje. “Moramo uspostaviti sustav domovinske sigurnosti spreman odgovoriti na sve ugroze,” rekao je Jandroković.
S Kninske tvrđave premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jedinstvu hrvatskog naroda, a prije svega požrtvovnosti hrvatskih branitelja, Hrvatska obranjena i oslobođena. Hrvatska je, rekao je, danas članica NATO-a i EU-a, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.
Ponovio je da je Oluja promijenila odnos snaga u BiH te da je bila prekretnica i za Hrvatsku i za cijelu jugoistočnu Europu i ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Poručio je svima onima koji danas kritiziraju Oluju: “Hrvatska država ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku”, te istaknuo kako danas slavimo slogu kojoj dugujemo pobjedu.
Premijer je dodao i kako prema hrvatskim braniteljima imamo trajnu obvezu te bi novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koji je Vlada usvojila i predložila Saboru, trebao omogućiti da se poboljša njihov položaj. Ujedno je izrazio zadovoljstvo da je Vlada u proračunu za ovu godinu i projekcijama za iduće predvidjela povećanje za obranu i oružane snage.
Nazočnima se obratila i kći poginulog branitelja Nikolina Mataija. Istaknula je da će sjećanje na poginule očeve njihova djeca čuvati dok su živa te poručila: “Imamo dovoljno snage graditi zemlju kakvu su željeli naši očevi.”
Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi uputili su se potom s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena misa za domovinu.
Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja. Tako je već u rano jutro kninskim ulicama odjekivala budnica u izvedbi Orkestra OSRH, tijekom dana održan je akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i motora, taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a predstavljene su i brojne braniteljske zadruge. Na kraju dana na središnjem je gradskom trgu sve koji su došli proslaviti značajnu vojnu obljetnicu svojim repertoarom zabavljala rok-grupa Prljavo kazalište.


Na svečanosti su sudjelovali i natporučnik Nicholas Schiarrizi i poručnik Brian Pollock, predstavnici američke povijesne počasne postrojbe Ancient nad Honorable Artillery Company iz Bostona, savezna država Massachusetts.
Ta postrojba, danas počasna, ali s iznimno utjecajnim članovima u političkom i vojnom životu SAD-a, ustrojena je 1638. za potrebe obuke mladih časnika koji su bili u raznim postrojbama tadašnjeg Commonwealth of Massachusettsa. Nakon uspostave SAD-a, a posebno nakon ustrojavanja Nacionalne garde i oružanih snaga SAD-a, misija i zadaća Satnije promijenila se u potpornu ulogu oružanih snaga SAD-a, s ciljem očuvanja povijesti te vojne i domoljubne tradicije grada Bostona, države Massachusettsa i američke nacije. Postrojba sudjeluje u svečanim obilježavanjima svih važnih državnih i vojnih blagdana Bostona, Massachusettsa i SAD-a.
Mnogi su istaknuti politički i vojni dužnosnici bili njezini članovi, primjerice predsjednici Monroe, Garfield i Coolidge, a najpoznatiji je 35. predsjednik SAD-a John Kennedy.


Vesna Pintarić, Snimio Tomislav Brandt