Narod koji se bori za svoju domovinu ne može biti pobijeđen

“Dan 28. svibnja 1991. bio je velik povijesni dan. Postrojena pred svojim predsjednikom Hrvatska je vojska bila jedna i jedinstvena. Morali smo proći težak i pogibeljan put do svoje slobode i međunarodno priznate samostalnosti, a presudan doprinos tome dale su naše Oružane snage, utemeljene na današnji dan prije 25 godina. Hrvatske oružane snage u iznimno kratkom vremenu stasale su do organizirane i uvježbane vojne sile…,“ rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj na svečanom postrojavanju…

Mimohodom svečanih postroja i ratnih zastava postrojbi  OSRH na stadionu u Kranjčevićevoj 28. svibnja počela je središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Upravo na tom istom mjestu prije točno 25 godina prisegnuli su pred predsjednikom  i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom prvi hrvatski vojnici i vojnikinje.
Svečanosti su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar obrane Josip Buljević, načelnik GS-a OSRH general zbora Mirko Šundov te ostali visoki uzvanici, kao i građani koji su s tribina promatrali svečanost.
Početak svečanosti obilježilo je ispaljivanje 25 počasnih topničkih plotuna pripadnika Topničko-raketne bojne GMTBR-a s RŠC-a Jarun koje se na stadionu moglo vidjeti na videozidu, a stadion u Kranjčevićevoj preletjela su i tri hrvatska borbena zrakoplova MiG-21 u čast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.
Prve su na stadion ušle povijesne postrojbe, a nakon što je Predsjednica RH dala odobrenje za početak, na stadionu se postrojilo 16 svečanih postroja. Predsjednica je istaknula kako je vrijeme stvaranja samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske, njezine obrane  i oslobađanja jedinstveno u našoj povijesti te kako su mnogi među prisutnima imali čast i povlasticu biti sudionicima i svjedocima tog istinski povijesnog vremena.
“Dan 28. svibnja 1991. bio je velik povijesni dan. Postrojena pred svojim predsjednikom Hrvatska je vojska bila jedna i jedinstvena. Morali  smo proći težak i pogibeljan put do svoje slobode i međunarodno priznate samostalnosti, a presudan doprinos tome dale su naše Oružane snage utemeljene na današnji dan prije 25 godina,“ rekla je Predsjednica i dodala da su hrvatske oružane snage u iznimno kratkom vremenu stasale do organizirane i uvježbane vojne sile. “Hrvatska  je članica EU-a i NATO-a te uvažen subjekt na međunarodnoj sceni.  U svim međunarodnim misijama hvatski vojnik je iznimno cijenjen, ne samo zbog vojničkih znanja i vještina, već i zbog ljudskih vrlina. OSRH i danas ima velik ugled u društvu i povjerenje hrvatskog naroda, a ja ću raditi na tome da se to povjerenje i ugled ne samo očuvaju nego i povećaju,“ zaključila je Predsjednica u svom obraćanju.
Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je veliku važnost smotre Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj prije 25 godina. “Smotra ZNG-a na stadionu NK Zagreb pred oko 15 tisuća ljudi bila je tada vrlo važna jer je dala potrebnu nadu hrvatskom narodu da se može obraniti od postojećih prijetnji  daleko nadmoćnijeg  neprijatelja, da ima svoje oružane snage i da one imaju svoje uniforme jer su to bile prve uniforme naših snaga,“ rekao je predsjednik Sabora i naglasio da je tada izravan prijenos smotre na Hrvatskoj televiziji ohrabrio i potaknuo motivaciju hrvatskog stanovništva te je upravo zato taj dan proglašen Danom OSRH i Hrvatske kopnene vojske.
Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je kako su hrvatske oružane snage bile sastavljene od Hrvata iz domovine i dijaspore koji su zajedničkim trudom i doprinosom uspjeli pobijediti u ratu za slobodu i neovisnost. “Hrvatska vojska je pobjednička vojska, a hrvatski narod je pobjednički narod. Nakon pobjede nastavili smo graditi naše oružane snage i Hrvatska je danas važna članica NATO-a i najmlađa članica EU-a. Od zemlje koja je 90-ih tražila pomoć drugih, postali smo aktivni subjekt izgradnje globalne sigurnosti,“ istaknuo je.
Ministar obrane Josip Buljević ovaj je svečani dan nazvao danom za povijest, trenutkom za ponos i  razlogom za nadu. “Čestitam vam vaš dan, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Prije 25 godina na ovom istom mjestu prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman uručio je ratne zastave postrojbama Zbora narodne garde. Bilo je to u vremenu u kojem se mlada hrvatska država našla pred iskušenjem,“ rekao je ministar u svom obraćanju. “Ovom se prigodom prije svega sa zahvalnošću moramo prisjetiti svih naših prijatelja branitelja koji su za obranu domovine založili svoje živote. Njihova žrtva svjedoči koliko je visoka cijena slobode. Zahvaljujući našim braniteljima stvorili smo vojsku koja je prvi put u hrvatskoj povijesti pod vodstvom predsjednika Tuđmana bila bitke za suverenu i slobodnu Hrvatsku pod hrvatskom zastavom. Stvorili smo našu vojnu silu u ratu, izgrađivali je u miru i transformirali smo Oružane snage prema novim zahtjevima. Uvijek smo jamčili ono temeljno – stabilnost i sigurnost svim građanima Republike Hrvatske,” poručio je ministar obrane. Istaknuo je također kako su  pripadnici pobjedničke vojske danas širom svijeta cijenjeni  i poštovani kao pouzdani saveznici. ”Proces transformacije Oružanih snaga traje i danas. No, svi napori u procesima opremanja i modernizacije nikada ne bi pokazali svoju opravdanost  da nema vas, navrednijeg dijela našeg obrambenog sustava – to ste vi – vojnici, dočasnici i časnici, to je vaša motiviranost, vaše domoljublje, to je onaj duh pobjednika iz kojeg crpite snagu za ostvarivanje zahtjevnih zadaća,” zaključio je ministar obrane.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je 25. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga RH. “Početak stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske bio je obilježen agresijom i borbom hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost. Narod koji vjeruje, koji se bori za svoju slobodu i svoju domovinu ne može biti pobijeđen. Ustrojavanje prvih postrojbi u okviru Zbora narodne garde pokazalo je odvažnost, odlučnost i uspješnost organiziranja oružane sile što je dovelo do obrane i zaustavljanja napredovanja agresora na bojištima od Vukovara pa do Dubrovnika. Nakon toga Hrvatska se vojska još bolje organizira, oprema i osposobljava i uspješno provodi oslobodilačke operacije. Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja OSRH se preustrojio  u manje brojnu, ali efikasnu i profesionalnu organizaciju koja se uspješno integrirala u NATO i EU,” istaknuo je general Šundov. Dodao je kako pripadnici naše vojske širom svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima partnerskih i savezničkih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru. Dosad je u tim operacijama  i misijama sudjelovalo 6717 pripadnika, od toga 264 žene. U UN-ovim misijama njih 1354, u NATO-ovim operacijama 5257 i 106 u operacijama EU-a. Također, pripadnici OSRH su i u domovini u svakom trenutku spremni pomoći stanovništvu u kriznim situacijama. ”Pripadnici Oružanih snaga, ljudi, naša su najveća vrijednost, stoga ćemo i u budućnost nastaviti ulagati u njihova znanja, sposobnosti i vještine. Trajni je cilj imati osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem  i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata,” rekao je general Šundov.


Prigodni program na Jarunu
Svečanost obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana HKoV-a nastavljena je na zagrebačkom Jarunu. Pred visokim uzvanicima i brojnim posjetiteljima predstavljen je mali dio impresivnih sposobnosti pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova. Publika je tako imala prilike vidjeti padobranske skokove pripadnika specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Mi-171Sh te  je na kraju jedan od padobranaca, pripadnik ZSS-a, doskočio pred svečanu tribinu i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović uručio zastavu Republike Hrvatske.
U nastavku programa predstavljene su sposobnosti borbenih ronilaca, pripadnika 2. grupe specijalnih snaga, ZSS je demonstrirao neke od tehnika i procedura iz bliske borbe, kao što su prikaz upada u prostoriju i izvođenje tehnika tranzicije prema sekundarnom oružju, prikaz reakcija prilikom iznenadnih napada, obrane improviziranim predmetima ili goloruka borba protiv jednog ili više napadača. Pripadnici Specijalne policije MUP-a demonstrirali su situacije napada na štićenu kolonu i reakcije zaštitnog tima zaduženog za odbijanje napada i postupanje u takvim situacijama.
Snažan pljesak i ovacije okupljenih izazvao je nastup akrobatske skupine “Krila Oluje” iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. U devetominutnom nastupu, šest pilota u avionima Pilatus PC-9M prikazalo je dio svog letačkog programa po kojem su postali svjetski poznati: petlju, desni zaokret, bačvasti valjak, desnu kosu petlju, vertikalni valjak i kovit, pojedinačne valjke, trostruko ogledalo te završni razlaz.
Na Jarunu je predstavljen i TT zbor tehnike i naoružanja, borbene i neborbene tehnike, izloženi su eksponati Vojnog muzeja, program Kadet i studijski programi HVU-a. Hrvatska vojna glasila predstavila su svoje tiskovine, videoizdanja i nosače zvuka, a u nastavku programa održan je i koncert Jazz – orkestra OSRH, Klape HRM-a  “Sv. Juraj“ i gostiju.


U Afganistanu obilježena 25. obljetnica OSRH
Pripadnici 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora 28. svibnja 2016. u kampu “Marmal” u Mazar-e-Sharifu obilježili su 25. obljetnicu stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske. U memorijalnom prostoru zapaljena je svijeća i održana prigodna molitva te je služena misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio vojni kapelan Željko Savić.
Svečano postrojavanje 4. HRVCON-a održano je u večernjim satima, a tom se prigodom pripadnicima kontingenta obratio zapovjednik 4. HRVCON-a brigadir Mato Matanović. Najzaslužnijim djelatnicima uručena su promaknuća i pohvale te su proglašeni najbolji vojnici i dočasnici za travanj 2016.
Tekst i foto: 4. HRVCON RS


Izjave posjetitelja na Jarunu

Dominik Glogovšek
Imam šest i pol godina, došao sam s mamom i tatom i sviđa mi se sve ovdje. Meni je sve ovo zanimljivo, svi su bili jako dobri, nisam se bojao kad su pucali…i ne znam baš što mi je bilo najbolje. Ma, sve mi je bilo najbolje.
Katarina Glogovšek
Odlučili smo danas doći na Jarun i sudjelovati u ovom događanju. Sve je bilo dojmljivo, lijepo, a posebno je zanimljivo za djecu. Bili smo i prošle godine na Jarunu, bili smo i na mimohodu, mi to pratimo. Sve je ovdje danas bilo zanimljivo, program je bio dobar, ali čini mi se da je prelet MiG-ova bio posebno upečatljiv. 
Damir Glogovšek
Dojmovi? Bilo je fenomenalno, i za djecu, ali i za odrasle. Zanimljivo je imati priliku sve ovo pogledati. Puno se ljudi skupilo, mnogo je znatiželjnih, ovakvo se nešto ne vidi svaki dan. Fascinirali su me dijelovi vježbi s brzim gumenim čamcima. Odlični su.
Tihomir Jambrović
Ne bih ovo propustio ni za što. Oduševljen sam svime što je ovdje prikazano, ja to inače volim i kad god mogu pratim. Ne znam što bih, u svemu dobrome, danas izdvojio kao meni najbolje – možda ipak padobranske skokove. Sve je bilo jako dobro i trebamo samo nastaviti s razvojem naše vojske. Dajemo im veliku podršku, oni su to zaslužili. 


Dani otvorenih vrata u brojnim vojarnama

Povodom 25. obljetnice OSRH, osim u Zagrebu, za građane je bio organiziran prigodni program i u drugim dijelovima Hrvatske. Na Danima otvorenih vrata posjetitelji su mogli razgledati izloženo naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Oružanih snaga RH u vojarnama ”Benkovac“ u Benkovcu, ”Bilogora“ u Bjelovaru, ”Eugen Kvaternik“ u Gospiću, ”123. brigade HV “ u Požegi, vojarni 5. gardijske brigade ”Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima, ”Našice“ u Našicama, vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, ”Kralj Zvonimir“ u Kninu, ”Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, vojarni ”Tuškanac“ u Zagrebu, u vojarni ”Zemunik“ u Zemuniku, na području Parka kralja Držislava u Osijeku, u gradskom parku u Slunju, na području parkirališta ispred Doma HV-a u Karlovcu, u splitskoj gradskoj luci (Zapadna obala), te u luci Pula (Carinski gat).


Petra Kostanjšak, Lada Puljizević
Foto: Tomislav Brandt, Josip Kopi