25. obljetnica časnog, teškog i pobjedničkog puta

”Obranili ste domovinu, pokazali svojim djelima što je i kako se iskazuje domoljublje. Veličanstvenim oslobodilačkim operacijama pokazali ste neslomljivu volju. Za vas nije bilo nerješivih zapreka, samo posvećenost konačnoj pobjedi,“ rekao je na Svečanoj akademiji ministar obrane Josip Buljević dodavši: “Danas kad je OSRH vojska članica NATO-a i EU-a, prepoznata i cijenjena u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, modernizacija i opremanje OS-a, ulaganja u standard života i rada, optimizacija sustava, glavni su napori kojima Ministarstvo obrane pridonosi podizanju i izgradnji sposobnosti Oružanih snaga“…

Dan uoči središnje proslave 25. obljetnice utemeljenja Oružanih snaga Republike Hrvatske, 27. svibnja, obilježila je prigodna Svečana akademija u Domu HV-a “Zvonimir”. Svečanosti su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, ministar obrane Josip Buljević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, predstavnici ministarstava i državnih institucija RH, grana i drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, bivši zapovjednici OSRH, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prigodnom je obraćanju istaknula da je, nakon što je utemeljena pod zastavama koje je gardistima u Kranjčevićevoj dodijelio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, tada slabo opremljena i naoružana Hrvatska vojska u vrlo kratkom vremenu stasala u respektabilnu vojnu silu. Vođena mudrom državnom politikom, oslobađala je zemlju i stvarala pretpostavke za konačnu pobjedu i mir. U godinama nakon završetka rata razvojni je put stvorio današnji OSRH ”suvremenu, uvažavanu i učinkovitu profesionalnu vojnu organizaciju, ustrojenu i organiziranu u skladu s mogućnostima hrvatske države, pripravnu u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima,” istaknula je Predsjednica, zaključivši da jubilej treba biti poticaj svima za ustrajan rad na razvoju našeg OS-a te za napredak i dobrobit cijele Hrvatske.
Podsjetivši na početke OSRH i Domovinski rat, ministar obrane Josip Buljević rekao je da danas Oružane snage slave 25. obljetnicu ”časnog, teškog i pobjedničkog puta“. Sa zahvalnošću se prisjećajući svih koji su za slobodu žrtvovali svoje zdravlje i živote, ministar je poručio pripadnicima OSRH da su svoju najvažniju povijesnu zadaću, pobjedu u Domovinskom ratu izvršili časno. ”Obranili ste domovinu, pokazali svojim djelima što je i kako se iskazuje domoljublje. Veličanstvenim oslobodilačkim operacijama pokazali ste neslomljivu volju. Za vas nije bilo nerješivih zapreka, samo posvećenost konačnoj pobjedi,“ rekao je ministar. Danas kad je OSRH vojska članica NATO-a i EU-a, prepoznata i cijenjena u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, modernizacija i opremanje OS-a, ulaganja u standard života i rada, optimizacija sustava, glavni su napori kojima Ministarstvo obrane pridonosi podizanju i izgradnji sposobnosti Oružanih snaga.”
Načelnik GS-a OSRH general-pukovnik Mirko Šundov podsjetio je da su prije 25 godine postrojbe tadašnjeg Zbora narodne garde postale jezgra Hrvatske vojske, koja je s postrojbama MUP-a prvo obranila a potom oslobodila državni teritorij. Danas se OSRH prestrojio u manju, ali efikasnu profesionalnu organizaciju, istaknuo je general te ukratko opisao današnji OSRH kao vojsku koja je jamac suverenosti i teritorijalne cjelovitosti RH, članica NATO-a koja sudjeluje u mirovnim misijama i operacijama, pomaže civilnoj zajednici i razvija sustav obuke i školovanja.
Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća, pohvala i nagrada pripadnicima OSRH. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS-a Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 299 pripadnika (od toga 30 časnica i 269  časnika ) iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga.
U čin generala zbora promaknut je general-pukovnik Mirko Šundov, a u čin general-pukovnika promaknut je general-bojnik Drago Matanović. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Denis Tretinjak i brigadir Krešo Tuškan.
Načelnik Glavnog stožera OSRH u viši je čin promaknuo 210 pripadnika OSRH (od toga 19 dočasnica i 191 dočasnika ) te dodijelio 112 činova skupnika (od toga 12 skupnica i 100 skupnika.).
Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, Redom bana Jelačića sedmorica, Redom hrvatskog trolista jedan, a Redom hrvatskog pletera četvorica časnika. Ukupno 3787 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga odlikovano je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.
Uručene su i nagrade poručniku korvete Anti Joviću, pozorniku Zvonimiru Tadejeviću i desetniku Daliboru Vondri, trojici prvoplasiranih natjecatelja na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH, kao i natporučnici Andrei Lipovac, jedinoj pripadnici OSRH koja je nastupila i uspješno završila natjecanje.
Na Svečanoj akademiji prikazan je i film “25 godina OSRH”. Film je  svojevrsni kronološki prikaz razvojnog puta OSRH od početka ustrojavanja i Domovinskog rata do današnjih dana. Klapa HRM-a “Sveti Juraj” i Simfonijski puhački orkestar OSRH izveli su prigodni glazbeni program.
U prigodi jubilarne obljetnice u Galeriji ”Zvonimir“ otvorena je izložba pod nazivom ”Vojska pobjednika” na kojoj je izloženo ratno znakovlje, oznake, odore, dio naoružanja iz Domovinskog rata i ratni plakati-podsjetnik na 28. svibnja 1991. i prvo postrojavanje u Kranjčevićevoj i stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske.


Misa za sve stradale u Domovinskom ratu

Izaslanstva Predsjednice Republike (na čelu sa savjetnicom Predsjednice Majom Čavlović), Hrvatskog sabora (potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman), Vlade RH (ministar obrane Josip Buljević), OSRH i MUP-a (načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov) te braniteljskih udruga u jutarnjim su satima 27. svibnja položila vijence i upalila svijeće na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u Spomen-parku kod spomenika “Glas hrvatske žrtve-Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na Krematoriju u Zagrebu, te na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Također, izaslanstva MORH-a i OSRH položila su vijence i upalila svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika GS-a OSRH na grobljima u Zagrebu, Vukmaniću, Dubrovniku i Sisku te u spomen poginulim pripadnicima OSRH i žrtvama Domovinskog rata kod središnjih križeva na gradskim grobljima Lovrinac u Splitu, Miroševac u Zagrebu i Jamadol u Karlovcu.
U crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu služena je misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu. Koncelebriranu euharistijsku službu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Uz članove obitelji stradalih i državne te vojne dužnosnike misnom su slavlju nazočili i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. ”Prikazujemo misu za sve branitelje koji su iz ljubavi položili svoje živote, a posebne molitve upućujemo nestalima i njihovim obiteljima,” poručio je mons. Bogdan pozdravivši pripadnike OSRH , poručivši im da svoje dužnosti obavljaju časno, odgovorno i pošteno. ”U svakoj pravnoj državi oružane snage imaju posebnu zadaću: obranu mira. Oni koji se prihvaćaju vojnog poziva služitelji su sigurnosti islobode naroda, pridonose dobru nacije i održavanju mira, ne podliježu gospodarskim i političkim ciljevima,” rekao je vojni ordinarij tijekom propovijedi, dodavši da se suvremene Oružane snage temelje na Domovinskom ratu. Međutim, one su nikle iz ideje ljubavi i spremnosti na žrtvu. Da nisu bili takvi, branitelji se ne bi mogli suprotstaviti teško naoružanoj protivničkoj vojsci, zaključio je vojni ordinarij. Nakon mise izaslanstva su položila vijence pred spomen- obilježje ”Sveta Mati Slobode” na zidu crkve.


Program Orkestra OSRH i Počasno-zaštitne bojne u središtu grada
Svečani program obilježavanja 25. obljetnice OSRH nastavljen je u popodnevnim satima kad su na ulicama zagrebačkog središta nastupili Orkestar OSRH i Počasno-zaštitna bojna.
Od Trga bana Josipa Jelačića, preko Zrinjevca do Trga Petra Preradovića, pred brojnim okupljenim građanima, Orkestar OSRH izveo je instrumentalnu inačicu hrvatske domoljubne pjesme nastale u Domovinskom ratu, ”Mi smo garda hrvatska“, kao i niz tradicionalnih hrvatskih koračnica.
Istodobno su pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli vojno-akrobatsku ceremoniju, kojom je demonstrirana vojnička uvježbanost i psihofizička kondicija. Njihov se program sastoji od niza međusobno povezanih cjelina, a koreografski su je osmislili pripadnici Počasno-zaštitne bojne.


Domagoj Vlahović, Lada Puljizević
Foto: Josip Kopi, Stjepan Brigljević