Vojni vremeplov

Prije 25 godina

Lipanj 1991.
Ustrojavanje zagrebačkih brigada
Prvo postrojavanje Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, 28. svibnja 1991., bio je snažan poticaj za ustrojavanje zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a u idućem razdoblju. Gradski štab Teritorijalne obrane Zagreb počinje 11. lipnja iste godine s formiranjem četiriju brigada ZNG-a – 99. Peščenica, 100. Centar, 101. Susedgrad i 102. Novi Zagreb. Prema postojećim podacima u Domovinskom ratu diljem Hrvatske sudjelovalo je oko 66 tisuća stanovnika s područja grada Zagreba.


Prije 19 godina

8. lipnja 1997.
Vlak mira u Vukovaru
Vlak mira, simbol povratka, 8. je lipnja prije 19 godina ušao u Vukovar čime se Hrvatska simbolično vratila na svoje istočne granice. Izaslanstva svih hrvatskih županija simbolično okupljenih u 21 vagonu kompozicije mira i povratka te brojni politički, gospodarski, kulturni i vjerski uglednici tog su nedjeljnog lipanjskog jutra krenuli put voljenog grada. Nakon ulaska u vukovarsku željezničku postaju, sudionici Vlaka izišli su iz vagona s bijelim ružama, simbolom mira i znakom ruke praštanja, predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji je zatim primio prijavak počasne postrojbe UNTAES-a. Ispred razrušene stare vukovarske željezničke postaje intonirana je hrvatska  himna i izvješena zastava, čime je službeno označen povratak u Vukovar i sve prostore istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.


Prije 12 godina

11. lipnja 2004.
Prva vježba uz uporabu sustava MILES 2000
Na vojnom poligonu u Slunju od 11. do 18. lipnja 2004. održana je dvostrana taktička vježba uz uporabu sustava MILES 2000, prva vježba Hrvatske vojske u kojoj je rabljen taj sustav. Sustav je to koji omogućava simulaciju dvostrane vježbe prikupljanjem podataka o učincima izravne paljbe na pojedinca, na nezavisne ciljeve te na posade oružja i borbena vozila. Oružane snage RH ovaj sustav koriste i danas.


Prije godinu dana

Lipanj 2015.
OSRH željeznicom na Combined Resolve IV
Međunarodna vojna vježba Combined Resolve IV održana je tijekom svibnja i lipnja na poligonu “Hohenfels” u SR Njemačkoj. U njoj je sudjelovala Mehanizirana satnija Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske s višenamjenskim oklopnim vozilima Patria. Riječ je bila o dotad najmasovnijem sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH na međunarodnoj vježbi. Prvi je put ukrcaj i prijevoz borbene tehnike s naoružanjem, streljivom i materijalnom imovinom potrebnom za provedbu jednomjesečne vježbe proveden željeznicom.


Svijet
6. lipnja 1944. – Bitka za Normandiju poznata i kao operacija Overlord započela je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. lipnja, tzv. Dan D.
16. lipnja 1963. – Vostok 6 u svemir odveo prvu ženu, astronautkinju Valentinu Tereškovu. Bio je to eksperimentalni let sovjetskog svemirskog programa pod vodstvom Sergeja Koroljeva. Nakon 3 dana i 48 kruženja oko Zemlje, Tereškova se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju.
10. lipnja 1999. – Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je mirovni plan za Kosovo. Rezoluciju 1244 podržalo je 14 članica Vijeća sigurnosti, dok je Kina ostala suzdržana. Na temelju Rezolucije počelo je razmještanje međunarodnih snaga sigurnosti na Kosovu.


Pripremila: Petra Kostanjšak