Hrvatski kontingent na vojnoj vježbi Anakonda 16

Hrvatske Oružane snage od 7. do 17. lipnja sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Anakonda 16 u Poljskoj s kontingentom od 260 vojnika i 50 vozila. Utovar vojne tehnike i vozila koja će biti korištena tijekom sudjelovanja OSRH na vježbi odvijao se 27. svibnja na Kontejnerskom terminalu u Zagrebu. Nakon mjeseci složenih priprema, bila je to jedna od posljednjih pripremnih etapa uoči početka najveće združene vježbe Američkih snaga u Europi u zadnjih nekoliko godina….

Međunarodna vojna vježba Anakonda 16  na kojoj će sudjelovati i značajan kontingent hrvatskih snaga održavat će se na području Republike Poljske od 7. do 17. lipnja 2016. Serija vježbi Anakonda u naravi je poljska nacionalna vježba koja se provodi svake dvije godine, a ove godine to je i najveća vježba Američkih snaga u Europi te najveća združena vježba u zadnjih nekoliko godina na kojoj će sudjelovati više od 31 000 vojnika.
Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje s kontingentom od 260 vojnika i 50 vozila, čime je treća po veličini skupina sudionika. Nositelj planiranja i pripreme vježbe iz OSRH je Operativna uprava Glavnog stožera OSRH. Važnost hrvatskog sudjelovanja nije samo u vježbovno-obučnim aktivnostima već i u doprinosu koji pripadnici OSRH daju u planiranju i upravljanju ovom velikom vježbom kao i logističkoj potpori koju pružaju ostalim sudionicima.
Oružane snage RH u vježbi će sudjelovati s Mehaniziranom satnijom pješaštva, desetinom za potporu, mobilnim medicinskim timom, stožernim osobljem u Zapovjedništvu bojne, Vodom za dekontaminaciju bNBKO, SOTU, Vodom Vojne policije u sklopu multinacionalnih snaga VP-a, Vodom za pretovar tereta te medicinskim timom i kuharima iz ZzP-a, stožernim osobljem te stožernim časnicima u Zapovjedništvu vježbe.
OSRH će tako prvi put na vježbu uputiti ”kontingent snaga“, manevarsku postrojbu s elementima borbene i servisne potpore te stožernim osobljem po svim segmentima C2 strukture vježbe. Sudjelovanje hrvatskih Oružanih snaga u ovako velikoj i značajnoj međunarodnoj vježbi značajan je korak u unapređivanju sposobnosti strateškog transporta kopnom, razmještanju snaga u području operacije, provjeri kompatibilnosti sustava veze u međunarodnom okruženju i unapređenju interoperabilnosti.
Utovar vojne tehnike i vozila koja će biti korištena tijekom sudjelovanja OSRH na međunarodnoj vojnoj vježbi Anakonda 16 odvijao se 27. svibnja na Kontejnerskom terminalu u Zagrebu. Nakon mjeseci složenih priprema, bila je to jedna od posljednjih pripremnih etapa uoči početka najveće združene vježbe Američkih snaga u Europi (USAREUR) u zadnjih nekoliko godina.
Ukrcaju vozila na Kontejnerskom terminalu nazočio je pukovnik Ryan Fayrweather, voditelj Ureda za obrambenu suradnju (ODC) pri Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu koji nije krio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i njezinim rezultatima.
Tom je prigodom pukovnik Ryan Fayrweather rekao: ”Uzbuđeni smo i ponosni što danas, uoči Dana hrvatskih Oružanih snaga, ovdje svjedočimo ukrcavanju vozila Hrvatske kopnene vojske. Hrvatska će imati velik udio u vježbi, a sudjelovanje Mehanizirane satnije posebno je važno jer je ona dio NRF snaga (Snaga brzog odgovora) deklariranih za NRF u sljedećoj godini. Ovo je značajna operacija za Hrvatsku, NATO i Američke snage u Europi jer Hrvatska ne sudjeluje samo u obuci već, također, pomaže u planiranju i upravljanju ovom velikom vježbom.”


Vježba Anakonda 16 bit će provedena u dvije faze. U prvoj fazi, od 7. do 12. lipnja, provest će se integracija snaga, C2, uvježbavanje i gađanje. Druga faza počinje 13. i traje do 17. lipnja i tijekom nje će biti provedena vježba u neprekidnom trajanju od 64 sata.
Vježba će na teritoriju Republike Poljske biti provedena na vojnim poligonima ”Orzysz“, ”Žagan“, ”Wedrzyn“, ”Drawsko Pomorskie“, zrakoplovnoj bazi Povidz, Minsku Mazovieckyju, Bydgoszczu i Varšavi, gdje će biti razmještene snage OSRH te na drugim poligonima poljske vojske, a sudjelovat će 31 000 vojnika. Sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Gruzije, Njemačke, Mađarske, Kosova, Latvije, Litve, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Velike Britanije i  SAD-a.


Tekst i foto: Lada Puljizević