Združena vježba Anakonda-16

Anakonda-16, koja je uz predstavnike OSRH okupila i pripadnike oružanih snaga iz još 22 zemlje, najveća je združena vježba održana u zadnjih nekoliko godina. Imala je dvije faze: u prvoj je provedena integracija snaga, uvježbavanje i gađanje, a u drugoj vježba koja je neprekidno trajala 64 sata…

Anakonda-16 najveća je vježba američkih snaga u Europi i najveća združena vježba održana u zadnjih nekoliko godina. Na vježbalištima i vojnim poligonima “Orzysz”, “Żagań”, “Wędrzyn”, “Drawsko Pomorskie”, “Toruń”, “Nowa Dęba”, “Chełmno”, “Ustka” i “Świdwin” od 7. do 17. lipnja bilo je raspoređeno više od 3000 vojnih motornih vozila, više od 100 vojnih zrakoplova i 12 vojnih brodova te više od 31 000 pripadnika oružanih snaga iz 23 zemlje. Uz predstavnike OSRH te snage zemlje domaćina Poljske, sudjelovale su oružane snage Albanije, Bugarske, Češke, Estonije, Finske, Kanade, Litve, Latvije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Direktor vježbe koja se provodi pod zapovijedanjem Zapovjedništva za operacije Oružanih snaga Republike Poljske je general-pukovnik Marek Tomaszycki, operativni zapovjednik Oružanih snaga Republike Poljske, dok je direktor koalicijskih snaga zapovjednik USAREUR-a general-pukovnik Frederick Benjamin Hodges.
Anakonda-16 provedena je u dvije faze: u prvoj je provedena integracija snaga, C2, te uvježbavanje i gađanje, a u drugoj vježba u neprekidnom trajanju od 64 sata.
Hrvatsku je predstavljalo 258 pripadnika OSRH: iz sastava HKoV-a Mehanizirana satnija pješaštva mehanizirane bojne Gromovi, koja je za potrebe vježbe s razine bojne imala pridodanu desetinu za potporu, mobilni medicinski tim i stožerno osoblje u Zapovjedništvu američke bojne. Osim pripadnika bojne Gromovi, iz sastava HKoV-a u vježbi je sudjelovao i Vod za dekontaminaciju bNBKO. Zapovjedništvo specijalnih snaga sudjelovalo je sa snagama tima za specijalne operacije (SOTU). Zapovjedništvo za potporu u vježbi je bilo zastupljeno sa snagama voda za pretovar tereta ZzP-a, a sudjelovao je i medicinski tim, četiri kuhara te stožerni časnici u sastavu CLSG-a. Vod Vojne policije sudjelovao je u sklopu multinacionalnih snaga VP-a i bio je razmješten na više poligona. Operativna uprava GS OSRH sudjelovala je sa stožernim časnicima u Zapovjedništvu vježbe.
Hrvatski kontingent stigao je u Poljsku s 50 vojnih vozila, od toga 15 vozila Patria koja su 27. svibnja utovarena na Kontejnerskom terminalu u Zagrebu i do odredišta transportirana željeznicom. Transport kopnom, ne samo vozila nego i radnih strojeva te kontejnera s opremom, bio je jedan od većih logističkih izazova za OSRH, no na njega je besprijekorno odgovoreno i sve su planirane aktivnosti provedene kako je očekivano.
Ceremonija otvaranja održana je 6. lipnja u više mjesta i na više vojnih poligona u Poljskoj. Središnja je svečanost održana na Nacionalnom sveučilištu obrane Republike Poljske u Varšavi, a nazočili su joj brojni visoki uzvanici predvođeni poljskim ministrom obrane Antonijem Macierewiczem, načelnikom Stožera KoV-a SAD-a generalom zbora Markom A. Milleyjem, zapovjednikom američkih kopnenih snaga u Europi general-pukovnikom Frederickom Benjaminom Hodgesom i operativnim zapovjednikom Oružanih snaga Republike Poljske general-pukovnikom Marekom Tomaszyckim.
Na poligonu u Orzyszu, gdje je bilo raspoređeno gotovo 1800 pripadnika oružanih snaga Poljske, Litve, Latvije, SAD-a, kao i glavnina hrvatskog kontingenta, u svečanoj ceremoniji vježbu Anakonda-16 otvorio je brigadir Piotr Malinowski, zapovjednik 17. mehanizirane brigade i cjelokupnih snaga koje se uvježbavaju u Orzyszu te brigadir Dariusz Parylak iz Operativnog zapovjedništva poljskih Oružanih snaga odnosno vodstva vježbe.
Pripadnici Bojne NBKO Hrvatske kopnene vojske proveli su 8. lipnja s pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja metodsko-pokaznu vježbu na poligonu “Żagań-Świętoszów”. Pripadnici oružanih snaga Turske, Litve, Slovenije i Hrvatske prezentirali su svoje sposobnosti i kapacitete iz područja nuklearne, biološke i kemijske zaštite. Prezentacijom sposobnosti provedena je integracijska obuka postrojbi oružanih snaga svih zemalja koje su u sastavu Multinacionalne bojne NBKO, koja je pod zapovijedanjem Republike Poljske. Vod za dekontaminaciju Bojne NBKO koji je sudjelovao u vježbi Anakonda-16 broji 27 pripadnika, a njime je zapovijedala poručnica Anđela Matić.

Nezamjenjiva uloga ZzP-a
Oni koji su prvi došli u Poljsku i koji će zadnji iz nje otići jesu pripadnici Zapovjedništva za potporu. Njihova je zadaća da pripreme sve za dolazak hrvatskih snaga i osiguraju uvjete za njihovo funkcioniranje. Kao puno puta dosad, pripadnici ZzP-a su i na vježbi Anakonda-16 u nizu situacija pokazali svoju predanost, stručnost i profesionalnost. Neovisno o tomu je li bila riječ o istovaru kontejnera, radnih strojeva, vozila koja su dopremljena željeznicom iz Zagreba u oko 1400 kilometara udaljen Orzysz, transportu s kolodvora u Orzyszu na vojni poligon, pomoći u istovaru i pretovaru pripadnicima drugih oružanih snaga ili pak o brzoj izgradnji šatorskog naselja za pripadnike OSRH – pripadnici ZzP-a uvijek se u lancu složenih, koordiniranih aktivnosti i zadaća potvrđuju kao čvrsta i pouzdana karika.
Poručnica Nikolina Beraković nekadašnja je kadetkinja, danas pripadnica ZzP-a, a na vježbi Anakonda-16 na bila je na dužnosti zapovjednika voda za pretovar. Rezimirajući tijek aktivnosti vezan uz vježbu, poručnica Beraković rekla je: “Mi smo prvi došli u Poljsku, već 26. svibnja, a jedna je od prvih zadaća bila ispomoć pripadnicima oružanih snaga SAD-a pri istovaru tereta i kontejnera s vlaka u Orzyszu jer nisu imali adekvatne radne strojeve. Iskrcali smo više od 350 tona kontejneriziranog tereta, što na terminalu u gradu, što na poligonu na kojem smo radili i razmještaj tog tereta. Nakon toga stigao je i hrvatski vlak pa smo imali iskrcaj vozila, a onda i naših kontejnera kojih je bilo jedanaest.”
Pravi je izazov nastupio kad je u vrlo kratkom roku bilo potrebno podignuti 14 šatora Alaska i tako osigurati smještaj pripadnicima hrvatskog kontingenta. Poručnica Beraković objašnjava: “Gradnju šatorskog naselja započeli smo u 10 ujutro, a završili tog dana u 21 sat. Podignuli smo 12 šatora, što je velik posao i bilo je planirano da će trajati četiri dana. Svi su zaista dali sve od sebe da u tome uspijemo i uspjeli smo.” 


Dva su hrvatska liječnička tima uz provođenje redovitih zadaća ostvarila i brojne kontakte s kolegama iz drugih zemalja sudionica. Poručnica Saša Barat, liječnica u sanitetskom vozilu Patria, američkim je kolegama prezentirala karakteristike sanitetske Patrije, kao i opremu kojom raspolaže. Liječnik iz Vojnog zdravstvenog središta ZzP-a poručnik Damir Mulc, na Anakondi-16 voditelj ROLE 1, održao je pred pripadnicima Medicinskog voda 57. konjaničke bojne prezentaciju rada Weinmann monitoring jedinice s defibrilatorom i respiratorom. Istaknuo je kako je posebna važnost velikih međunarodnih vojnih vježbi upravo u mogućnostima ostvarivanja kontakata te upoznavanju i razmjeni iskustava pripadnika vojnog zdravstva različitih zemalja. “Važnost je ovakvih vježbi u tome što dobivamo mogućnost da se upoznamo i povežemo s predstavnicima partnerskih zemalja, s predstavnicima njihova vojnog zdravstva i da tako, u neposrednom kontaktu saznamo kako rade, kakvim materijalom i sredstvima se koriste, koja pravila poštuju, da razmijenimo iskustva i znanja. Smatram da je upravo u tome neprocjenjiva korist za cijelo vojno zdravstvo. Ovdje smo imali priliku vidjeti mnoge stvari koje su kod nas dobre, ali i one koje mogu biti još bolje, koje možemo unaprijediti,” kaže poručnik Mulc.


Natporučnik Saša Đerić, zapovjednik Satnije NRF-a 2016. godine, pripadnik bojne Gromovi Gardijske motorizirane brigade
Nalazimo se na sjeveroistoku Poljske, na vojnom poligonu “Orzysz”, na međunarodnoj vojnoj vježbi Anakonda-16. Došli smo sa Satnijom NRF-a koja je prošle godine certificirana kako bismo potvrdili svoje sposobnosti i održali status uvježbanosti. Vježba je također i prilika da pokažemo i potvrdimo kako smo sposobni surađivati s partnerima i saveznicima.
Pripreme za NRF bile su dugotrajne. Prošla je godina otkako smo certificirani za NRF, ali pripreme nisu stale. U višegodišnjem smo ciklusu obuke koji se nastavlja. Ocjenjujemo se, uvježbavamo, ponovno se ocjenjujemo. Satnija je svakih šest mjeseci na nekoj od vježbi, bilo u Republici Hrvatskoj, bilo izvan nje. U zadnjih sedam mjeseci ovo je za nas treća međunarodna vježba u kojoj sudjeluje cijela postrojba ili neki od njezinih dijelova.
Transport vozila Patria, ali i drugih, kao i svih ostalih potrebnih logističkih sredstava, bio je jedan od velikih izazova za OSRH. Nije bila riječ samo o Patrijama, pratilo nas je dosta kontejnera te brojni strojevi za rad i istovar opreme. Logistika je odradila golem dio posla i mogu reći da je ovo, u zadnjih desetak godina, bio najveći logistički izazov za OSRH. Sve je odrađeno besprijekorno i u zadanom roku. Dugo smo se pripremali za odlazak na zadaću, a ovo je bio način uvježbavanja koji nam je omogućio da vidimo kako to u stvarnosti izgleda i koje poteškoće možemo očekivati prilikom transporta. Sve dosad odrađeno je vrlo profesionalno i u najboljem redu.
Osim uvježbavanja Satnije u obrani i napadu, jedan je od ciljeva interoperabilnost s ostalim sudionicama. Nalazimo se u multinacionalnoj američkoj bojni koja uz hrvatsku satniju ima i satniju iz Litve. Usto smo dodatno izmiješali satnije tako da moja ima dva organska hrvatska voda i jedan američki vod, a jedan je moj vod pridodan jednoj američkoj satniji. Uglavnom, pokušali smo tu interoperabilnost provjeriti do najvećih granica i mogu reći da dosad nemamo nikakvih problema.
Iznimna mi je čast predstavljati Republiku Hrvatsku, Oružane snage i svoju bojnu Gromovi na ovako velikoj vježbi u Europi, pred cijelim svijetom, gdje surađujemo i radimo s jednom od najjačih vojnih nacija u svijetu.


NATO MNMPBAT

U sklopu hrvatskih snaga na vježbi su sudjelovali i pripadnici Vojne policije OSRH, iz Službe Vojne policije i Pukovnije Vojne policije, kao sastavnica Multinacionalne bojne VP-a, uz pripadnike VP-a Češke Republike, Vojne žandarmerije Republike Poljske, VP-a Slovačke Republike i VP-a SAD-a, koji su u sklopu vježbe Anakonda-16 proveli i vježbu Sharp Lynx 16. U praktičnom dijelu integracijske obuke provedena je zajednička obuka vezano uz vojnopolicijske poslove i ovlasti sukladno poljskim zakonskim okvirima, kao što je utvrđivanja identiteta, uporaba sredstava prisile, pregled osoba, pretraživanje terena, nadzor vozača i vozila, očevidi prometnih nesreća, pratnja konvoja, provedba gađanja, što su nadzirali i vrednovali pripadnici Direktorata vježbe.
Načelnik Službe Vojne policije brigadir Tihomir Zebec objasnio je kako je od 2008. godine Multinacionalna bojna VP-a provodila godišnja uvježbavanja kroz samostalne vježbe ili sudjelujući kao potpora u provedbi NATO-ovih LIVEX i CAX vježbi. Anakonda-16 prva je vježba u kojoj snage MNMPBAT-a zajedno s pripadnicima teritorijalno nadležnih postrojbi poljske Žandarmerije provode stvarne vojnopolicijske zadaće, ophodnje, nadzor i kontrole prometa, pratnje konvoja te održavanje reda i stege među vojnicima koji sudjeluju na vježbi na vojnim poligonima “Orzysz”, “Żagań”, “Wędrzyn” i “Drawsko Pomorskie”. Osim toga, prva je vježba na kojoj sudjeluju i pripadnici VP-a SAD-a, koji su sudjelovali i na svim dosadašnjim aktivnostima MNMPBAT-a provođenim u cilju pripreme za Anakondu-16. Tijekom integracijske obuke formirana je Međunarodna vojna policija koju čine vodovi vojne policije NATO-ova MNMPBAT-a, a pridodan je i vod VP-a SAD-a iz Nacionalne garde Missourija. Svaki vod vojne policije sastoji se od pripadnika vojnih policija članica MNMPBAT-a i VP-a SAD-a, a zadaće na vojnim poligonima tijekom vježbe Anakonda-16 provode zajednički s pripadnicima poljske Žandarmerije.
Nakon uspješno provedene integracijske obuke, zapovjednik Bojne pukovnik Mateusz Dadał predao je 10. lipnja ovlast zapovijedanja nad Međunarodnom vojnom policijom teritorijalno nadležnim zapovjednicima postrojbi poljske Žandarmerije. Odlaskom vodova VP-a na vojne poligone, za pripadnike MNMPBAT-a započela je stvarna provedba vojnopolicijskih zadaća s ciljem potpore zapovjednicima i postrojbama koje sudjeluju na vježbi Anakonda-16. Time je u stvarnom smislu potvrđena sposobnost, interoperabilnost i kompatibilnost vojnih policija koje sudjeluju u projektu MNMPBAT-a te spremnost za zajedničko provođenje vojnopolicijskih poslova i zadaća u misijama potpore miru. 
S obzirom na to da je većina hrvatskih postrojbi koje su sudjelovale na vježbi Anakonda-16 bila smještena i provodila svoje zadaće na vojnom poligonu “Orzysz”, tako je i dužnost zapovjednika Voda Međunarodne vojne policije MNMPBAT-a na tom poligonu obnašao natporučnik Mario Vukadin iz Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije.
“Mi nismo ovdje da bismo se uvježbavali jer smo to već napravili ranijih godina, mi smo ovdje da bismo obavljali stvarne vojnopolicijske zadaće. Naše svakodnevne zadaće ovdje se sastoje od pružanja pomoći u provođenju operacija konvoja, ophodnji, nadzoru osoba te nadzoru svih sudionika vježbe,” istaknuo je natporučnik Vukadin te dodao: “Velik je izazov bila integracija pet različitih nacija u multinacionalnu sastavnicu koja će obavljati zadaće u stvarnim okolnostima, ali uspješno smo ga svladali. Mogu reći da sam zadovoljan sa svim pripadnicima svoje sastavnice jer su pokazali visoku profesionalnost i uspješno svladavali sve zadaće.”
Važno je istaknuti da su pripadnici Vojne policije OSRH u provedbi vježbe odrađivali i zadaće na najvišim razinama u strukturi NATO-ova MNMPBAT-a. Bojnik Željko Perković iz Službe VP-a obnašao je dužnost zamjenika direktora vježbe Sharp Lynx 16 brigadira Tomasza Szoplika iz poljske Žandarmerije, dok je dužnost zamjenika zapovjednika Multinacionalne bojne obnašao bojnik Franjo Barunčić iz Pukovnije VP-a.


Napisala i snimila Lada Puljizević