Predsjednica RH i ministar obrane s pripadnicima 4.HRVCON-a

”Saveznici cijene hrvatski doprinos misiji, ali i Afganistanci, u što smo se mogli uvjeriti tijekom sastanaka s dužnosnicima u TAAC-u North. Ovaj je posjet početak obilježavanja dvadeset i pet godina naših Oružanih snaga. Došli smo našim pripadnicima pružiti potporu u obavljanju njihovih zadaća,” rekao je ministar Buljević istaknuvši ponos što je hrvatski vojnik u misiji prepoznat kao odgovoran i pouzdan saveznik…

Povodom dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević posjetili su pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Mazar-e-Sharifu i Kabulu u Afganistanu. U Mazar-e-Sharifu Predsjednicu i ministra dočekali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadir Krešo Tuškan i zapovjednik 4. HRVCON-a brigadir Mato Matanović.
Dobrodošlicu im je poželio i zapovjednik Zapovjedništva za savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-North) njemački brigadni general Hartmut Renk koji ih je s članovima Stožera upoznao s radom i situacijom u području odgovornosti.
Pripadnici kontingenta su Predsjednicu i ministra obrane upoznali sa zadaćama koje obavljaju u misiji. 
”Ovaj posjet pripadnicima 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora događa se uoči dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga i to je jedan od povoda susreta s hrvatskim vojnicima koji ovdje u Afganistanu daju svoj doprinos u borbi protiv terorizma. Ova misija nastavak je operacije ISAF. O budućnosti misije Odlučna potpora razgovarat ćemo i ovdje u Afganistanu s našim saveznicima i predstavnicima koalicije,”  rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Ministar obrane istaknuo je kako smo ponosni što je hrvatski vojnik u misiji prepoznat kao odgovoran i pouzdan saveznik. ”Saveznici cijene hrvatski doprinos misiji, ali i  Afganistanci, u što smo se mogli uvjeriti tijekom sastanaka s dužnosnicima u TAAC-u North. Ovaj je posjet početak obilježavanja dvadeset i pet godina naših Oružanih snaga. Došli smo našim pripadnicima pružiti potporu u obavljanju njihovih zadaća,” rekao je ministar Buljević.
Četvrti hrvatski kontingent u misiji Odlučna potpora broji 103 pripadnica i pripadnika OS RH, a u njegovu je sastavu i 22 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Težište je njihova djelovanja savjetovanje pripadnika afganistanske vojske i policije. U TAAC-u-North u kojem se nalazi glavnina 4. HRVCON-a djeluju pripadnici devetnaest nacija.


Zapovjednik HKoV-a u Afganistanu
Sve sastavnice 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora obavljaju svoje dužnosti na zadovoljstvo nadređenih, besprijekorno izvršavajući zahtjevne zadaće. U to se tijekom obilaska mogao uvjeriti zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović koji je posjetio naše pripadnice i pripadnike u  Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć Sjever u Mazar-e-Sharifu, gdje se nalazi većina našeg kontingenta. U pratnji generala Ostovića bio je i zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadir Krešo Tuškan i zapovjednik 4. HRVCON-a brigadir Mato Matanović. Težište djelovanja  4. HRVCON-a savjetovanje je afganistanske vojske i policije, kao i zadaće osiguranja obuke koja se provodi. Njemački brigadni general Hartmut Renk pohvalio je generalu Ostoviću rad hrvatskih savjetnika i ostalih pripadnika kontingenta te istaknuo bitan doprinos naših pripadnika u daljnjem osmišljavanju kvalitetne obuke, koja je kao standard prihvaćena i u ostalim zapovjedništvima koja se nalaze u Afganistanu.
Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je i Zapovjedništvo 707. policijske zone, koja obuhvaća nekoliko sjevernih provincija i broji više od dvadeset tisuća policajaca, u kojem kao savjetnici djeluju i hrvatski dočasnici i časnici, te kamp Shaheen nedaleko od Mazar-e-Sharifa gdje se nalazi Regionalno vojno obučno središte.
”Bilo je zadovoljstvo slušati ovih nekoliko dana o vašem radu,” rekao je na kraju posjeta pripadnicima kontingenta general Ostović. ”Sve ono što ste tijekom vaših priprema naučili i usvojili, ovdje primjenjujete na najbolji mogući način, na zadovoljstvo i ponos svih nas. Nastavite i dalje tako, i  pokazujte kako hrvatski vojnik uz profesionalizam i iskustvo u svoj rad unosi onaj jedinstveni ljudski, hrvatski pristup,” rekao je general Ostović.
D.Jonjić


OJI Foto: Ured predsjednice RH/ D. Opačak