Oluja je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantna pobjeda…

”Hrvatska država stvorena je voljom hrvatskog naroda i hrvatskih državljana, ali i veličanstvenim pobjedama hrvatskih branitelja čiji je vrhunac bila upravo operacija Oluja,” kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši: “Cijeli je hrvatski narod tada disao i živio radost tih povijesnih dana. Ovo je praznik naše slobode i mira,” te je jasno poručila: ”Oluja je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantna pobjeda“…

Svečano i dostojanstveno u Kninu je 5. kolovoza obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.
U gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset i jednu godinu ponosno zavijorila hrvatska zastava, simbolično označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine, okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar obrane Josip Buljević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, pripadnici OSRH kao i sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.
Na Kninskoj je tvrđavi uz pratnju crkvenih zvona simbolično najavljen trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, nakon čega je svečanost popraćena preletom  borbenih aviona MiG-21, ispaljivanjem počasnih plotuna te podizanjem državne zastave. Uz podsjećanje na operaciju pročitana su i imena 240 poginulih i nestalih pripadnika te umrlih od posljedica ranjavanja i zarobljavanja.
Potom je akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja je ovim nastupom obilježila 11 godina svojeg postojanja, izvela prigodan letački program.
Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a i brojnih branitelja uputili su se potom s Kninske tvrđave prema Trgu Ante Starčevića, gdje je ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95” odana počast svim poginulim braniteljima u VRO Oluja te je položen zajednički vijenac Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, ravnateljstva policije, gradonačelnika Knina, Zagreba i Vukovara te predstavnika branitelja. Molitvu za sve poginule branitelje, civilne žrtve i stradalnike Domovinskog rata predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan, a kao simbol mira i slobode s prepunog gradskog trga poletjela je 21 bijela golubica.
U prigodnom je obraćanju na Trgu Ante Starčevića predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima poginulim za našu slobodu i budućnost. Istaknula je kako je hrvatska država stvorena voljom hrvatskog naroda i hrvatskih državljana, ali i veličanstvenim pobjedama hrvatskih branitelja čiji je vrhunac bila upravo operacija Oluja. “Cijeli je hrvatski narod tada disao i živio radost tih povijesnih dana. Ovo je praznik naše slobode i mira,” naglasila je Predsjednica jasno poručivši kako je Oluja bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantna pobjeda. Ona je, dodala je, pokazala i kako je za uspjeh potrebno imati odlučno vodstvo, jasan cilj i ljubav prema domovini, ali jednako tako i dobro osposobljenu vojsku.
U ime branitelja obratio se umirovljeni pukovnik Ivica Glavota koji je naglasio kako nam nitko neće određivati kako ćemo slaviti naše vojne pobjede te dodao da je Oluja bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata te kako su oni bili povlaštena generacija koja je dobila priliku izboriti se za dugo sanjanu hrvatsku slobodu.
Dužnosnici i uzvanici potom su se uputili na misu za domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju je predvodio biskup šibenski u miru  mons. Ante Ivas u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom te mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.
Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 21. obljetnice VRO Oluja tijekom dana upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja te je tako na nekoliko lokacija održan ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, malonogometni turnir djece hrv. branitelja ”Oluja ’95“, smotra folklora, a predstavljene su i brojne braniteljske zadruge. Cjelodnevni program obilježavanja nastavljen je koncertom ”Pobjeda za heroje“, Orkestra HRM-a i Klape HRM-a “Sv. Juraj” i Tamburaškog orkestra HRT-a i  brojnih drugih izvođača.
Ovogodišnje obilježavanje bilo je u znaku obnove Vukovarskog vodotornja te je u Kninu u večernjim satima uspostavljen telefonski pozivni centar pa su se građani svojim pozivom mogli uključiti u prikupljanje sredstava za njegovu obnovu.


Umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade Pauci

Sjećanja su i danas i sutra i sve ove dane uvijek dvojaka. Prije svega je to radost jer smo radili nešto korisno za svoj narod, za svoju zemlju, donijeli smo mir, donijeli smo slobodu i europsku budućnost. Zato smo sretni i ponosni. Oluja je simbol vojničkog uspjeha, junaštva hrvatske vojske i policije. No s druge strane osjećamo i tugu za svojim prijateljima i suborcima, tugu zbog goleme žrtve koja je plaćena za našu Hrvatsku. Zato odajemo zahvalnost svim ljudima koji su u tome sudjelovali i kojih danas nema s nama. Prijateljstva koja su stvorena u ratu uvijek ostaju i ja sam sretan da mogu biti s prijateljima i suborcima i da možemo neke uspomene evocirati.
Svi mi koji smo u tome sudjelovali ponosni smo, imamo našu Hrvatsku, ona je danas i u NATO-u i u Europskoj uniji. Sretan sam zbog mira, slobode i ono što nam ostaje jest da idemo dalje zajedno, kao što smo bili 90-ih, graditi i razvijati našu Hrvatsku.


Mario Bilač, bivši pripadnik 7. gardijske brigade Pume

Naša je uloga, moja i dvojice mojih kolega, bila doći na sam vrh Kninske tvrđave, skinuti zastavu koja tu nije pripadala i staviti našu hrvatsku trobojnicu. Dolazak na vrh bio je iznimno naporan i težak, padali smo jedan preko drugog i dizali se iznova. Prilično smo se namučili sa skidanjem zastave koja je bila sva zapetljana i stavili smo hrvatsku zastavu. Potom smo se priključili ostalima i nastavili s borbom.
Danas kad se toga sjetim, osjećam se zaista ponosno, no i tužno zbog svih suboraca kojih danas nema s nama i koji su ranjeni i danas invalidi Domovinskog rata. 


Prijam za ratne zapovjednike VRO Oluja

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, uoči središnje proslave, 4. kolovoza, održan je na Kninskoj tvrđavi prijam za ratne zapovjednike VRO Oluja. Čestitajući im obljetnicu i ovaj povijesno značajan dan, ministar obrane Josip Buljević zahvalio je zapovjednicima postrojbi na svemu što su učinili kako bi vojno-redarstvena operacija Oluja bila uspješna, pobjednička i veličanstvena te naglasio: “Uz vaše vodstvo, proveli su se smjeli planovi, ostvarila vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Vi ste predvodili vojsku pobjednika. Pokazali ste svijetu kako ne postoji zapreka koju hrvatski vojnik, hrvatski branitelj nije u stanju svladati, kako bi Hrvatska, jednom zauvijek, bila slobodna, suverena i ponosna.” Ministar je posebno istaknuo kako smo iznimno ponosni na Oluju, na naše časne pobjede, na zapovjednike koji su u njoj zapovijedali, te da imamo pravo svakome pogledati u oči, jer znamo da smo branili i oslobađali svoje. Na kraju je dodao kako nikad ne smijemo zaboraviti da našu današnjicu zahvaljujemo hrabrim i časnim braniteljima, koji su ispunili svoju domovinsku zadaću,  donijeli ponos hrvatskom narodu i ostvarili nade o slobodnoj domovini.
Čestitke je uputio i ministar branitelja Tomo Medved istaknuvši kako su to bili dani odlučnosti i zajedništva, dani najveće pobjede hrvatskog naroda, dani ponosa i slave i kako se toga uvijek iznova trebamo sjećati, a posebice je zahvalio braniteljima čija je žrtva utkana u temelje hrvatske državnosti.  “Hrvatski branitelji ostvarili su najveće stoljetne snove i ciljeve hrvatskog naroda o samostalnosti, a operacija Oluja darovala je hrvatskom narodu povijesni trenutak i omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja,” kazao je ministar Medved zahvalivši onima koji su na ponosnoj Kninskoj tvrđavi razvili hrvatsku zastavu slobode, koja i danas ponosno vijori kao simbol mira i demokracije.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako je ponosan na to razdoblje hrvatske povijesti i na zapovjednike koji su vodili pobjedničku Oluju te ih je pozvao da kao i u to vrijeme i danas budu avangarda hrvatskog društva.
Ministar Buljević u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović admiralu Davoru Domazetu-Loši uručio je odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju OSRH.


Svečana akademija u MORH-u

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana je 3. kolovoza u Domu HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane RH. Svečanosti su nazočili ministar obrane RH Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera  OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, vojni biskup mons. Jure Bogdan, predstavnici grana i drugih ustrojbenih cjelina OSRH.
Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako ovaj veliki praznik odražava zajedništvo hrvatskog naroda. “Oluja je bila velika prekretnica, veličanstvena vojna operacija kojom je oslobođena trećina hrvatskog teritorija, omogućeno okončanje rata u Bosni i Hercegovini, a spriječene su i daljnje ljudske žrtve i humanitarne katastrofe.  Danas se s posebnom zahvalnošću prisjećamo svih onih koji su založili svoje živote za slobodu domovine, svih istaknutih heroja i domoljuba. Nakon pobjede u Domovinskom ratu, vi ste svoje napore usmjerili na razvoj mirnodopskih i modernih Oružanih snaga, dostizanje zahtjevnih standarda kako bismo i dalje bili jamci hrvatske sigurnosti i hvala vam što se svakodnevno trudite i jačate ovaj sustav,” naglasio je ministar Buljević.
General zbora Mirko Šundov ovom je prigodom čestitao pripadnicima Oružanih snaga Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 21. obljetnicu operacije Oluja. Prisjetio se veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja, dana kad su hrvatski branitelji domovini podarili pobjedu, a hrvatskom čovjeku vratili nadu. “Oluja je bila odlučujuća bitka za oslobađanje Republike Hrvatske, prijelomni trenutak kad je nakon četvorogodišnje  okupacije oslobođena trećina hrvatskog teritorija. Hrabrost i umijeće hrvatskog vojnika i policajca te njihova spremnost na preuzimanje rizika bili su naše najveće oružje u pobjedonosnoj Oluji,” istaknuo je general Šundov te izrazio zahvalnost svim poginulim hrvatskim braniteljima.
Ovom prigodom uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima MORH-a i pripadnicima OSRH. U čin kontraadmirala promaknut je komodor Predrag Stipanović, a u čin brigadnog generala promaknut je brigadir Ivan Zelić. U viši časnički čin ukupno je promaknuto 575 pripadnika Oružanih snaga RH, od toga 110 časnica i 465 časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga. Načelnik Glavnog stožera u viši dočasnički čin promaknuo je ukupno 225 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga RH.
Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovala je umirovljenog admirala Davora Domazeta-Lošu. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala je dva časnika. Redom Hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i  dobrobiti njezinih građana odlikovano je petero pripadnika MORH-a i OSRH.
Jednu pripadnicu i šest pripadnika Oružanih snaga RH pohvalila je Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, dok je ministar obrane RH pohvalio jednu pripadnicu i 14 pripadnika Oružanih snaga RH. Spomenice domovinske zahvalnosti uručene su general-pukovniku Dragi Matanoviću, kontraadmiralu Robertu Hranju i brigadiru Željku Živanoviću.


Vesna Pintarić, OJI, Snimili Tomislav Brandt i Stjepan Brigljević