Svečana akademija povodom 22. obljetnice VRO Oluja

“Ponosan sam na operaciju Oluja, kojom smo cijelom svijetu pokazali snagu pobjedničke Hrvatske vojske. To je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu… Vi, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, nastavite i dalje uspješno izgrađivati naš sustav, čuvajući vrijednosti proizišle iz Domovinskog rata i sjećanja na sve naše prijatelje koji su položili svoje živote na oltar domovine. Budite ponosni na svoja ostvarenja, budite ponosni na naše branitelje, na operaciju Oluja i na pobjednički Domovinski rat!” rekao je ministar Damir Krstičević

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO Oluja održana je 3. kolovoza u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu. Svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Maja Čavlović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Maja Čavlović čestitala je u ime Predsjednice i u svoje ime svim pripadnicima Oružanih snaga RH Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. “Upravo su branitelji, bivši i sadašnji pripadnici OSRH zaslužni što 5. kolovoza slavimo Dan pobjede, i njima dugujemo najveću zahvalnost,” poruka je Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH. Maja Čavlović u svojem je obraćanju prenijela i zahvalu Predsjednice svim pripadnicima OSRH na predanom i profesionalnom radu te istaknula važnost visokomotiviranih djelatnika za uspješno izvršavanje svih postavljenih zadaća. U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova spomenula je kako porast nestabilnosti i netradicionalne ugroze zahtijevaju jačanje ukupne domovinske sigurnosti te podržala najavu povećanja financijskih izdvajanja za obranu.
Ministar Krstičević također je pripadnicima Oružanih snaga i djelatnicima Ministarstva obrane čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnicu VRO Oluja. “Ponosan sam na operaciju Oluja kojom smo cijelom svijetu pokazali snagu pobjedničke Hrvatske vojske. To je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Bilo mi je posebno zadovoljstvo i čast kad sam od aktualnog američkog ministra obrane Mattisa čuo kako se operacija Oluja izučava na američkim vojnim školama,” istaknuo je te citirao ministra Mattisa: “Hrvatska je mala zemlja koja se bori iznad svoje kategorije.”
Ministar Krstičević prisjetio se s ponosom i zahvalnosti svih poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja i istaknuo kako hrvatski narod nikad neće i ne smije zaboraviti njihovu žrtvu. Naglasio je kako su najveće bogatstvo suvremenih Oružanih snaga RH upravo vojnici, dočasnici i časnici koji svoje sposobnosti i profesionalnost pokazuju u mirovnim misijama i operacijama širom svijeta, ravnopravno s ostalim pripadnicima NATO saveza, ali isto tako i prilikom pružanja pomoći civilnim institucijama i stanovništvu. “Vi, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, nastavite i dalje uspješno izgrađivati naš sustav, čuvajući vrijednosti proizišle iz Domovinskog rata i sjećanja na sve naše prijatelje koji su položili svoje živote na oltar domovine. Budite ponosni na svoja ostvarenja, budite ponosni na naše branitelje, na operaciju Oluja i na pobjednički Domovinski rat!” poručio je ministar Krstičević.
Ministar je spomenuo i ključne projekte koji su u tijeku, naglasivši kako i u suvremenoj Hrvatskoj vojsci moramo čuvati simbole Domovinskog rata. Podsjetio je na neke od projekata: od imenovanja dvorana HVU-a po hrvatskim ratnim brigadama, ponovnog uvođenja Velike smjene straže na Markovu trgu, napuštanja koncepta putujuće vojske povratkom vojske u gradove, donošenja Strategije nacionalne sigurnosti, pripreme zakona o sustavu domovinske sigurnosti, povećanja obrambenog proračuna.
General Šundov prisjetio se kako je operacija Oluja započela odlučno, punog srca i sa znanjem da će ishod bitke odrediti budućnost našeg naroda i naše domovine Hrvatske: “Hrvatski branitelji zauvijek će ostati primjer kako se brani domovina i uzor svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na tim temeljima izgrađene su današnje Oružane snage koje na najbolji mogući način spajaju našu slavnu vojnu tradiciju sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji.” Naglasio je da je hrvatski vojnik neumoran ratnik i u ratu i u miru, koji neprestano pokazuje i dokazuje kako se voli i brani domovina. “Naše Oružane snage danas su suvremena vojna sila čiji su pripadnici u svakom trenutku spremni pomoći stanovništvu u kriznim situacijama, u borbi protiv požara i poplava, u hitnim medicinskim prevoženjima te traganjima i spašavanjima na kopnu i moru. I nadalje je naš trajni cilj odgajanje osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata,” zaključio je general Šundov.
Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO Oluja dodijeljena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga RH. Tako je Odlukom Predsjednice RH u viši čin promaknuto 135 časnica i časnika Oružanih snaga, a Odlukom načelnika Glavnog stožera OSRH u viši čin promaknuto je 129 dočasnica i dočasnika.
Odlukom Predsjednice RH, Redom bana Jelačića odlikovan je pukovnik Ferdo Mišulin, dok su Redom hrvatskog trolista odlikovani pukovnik Damir Šlat i stožerni narednik Mario Bubnić. Redom hrvatskog pletera odlikovani su pukovnik Mario Lilić i državni službenik Zoran Sladoja.
Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovano je 25 pripadnika Oružanih snaga RH, a Spomenicom domovinskog rata njih sedam.
Načelnik Glavnog stožera OSRH nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika OSRH, dok je zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio i pohvalio šest pripadnica i pripadnika OSRH.
Predsjednica RH pohvalila je osam pripadnika OSRH, a ministar obrane pohvalio je 15 pripadnica i pripadnika OSRH.

OJI, Foto Tomislav Brandt