Primanje za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata

Obraćajući se ratnim zapovjednicima, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Oluja je za nas i danas simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih naših pobjeda.

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, dan uoči središnje proslave, 4. kolovoza, na Kninskoj tvrđavi organizirano je primanje za ratne zapovjednike VRO Oluja kojem su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici te obitelji poginulih branitelja.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je na vrijeme kad je predsjednik dr. Franjo Tuđman izdao zapovijed i pozvao zapovjednike da Hrvatsku vojsku povedu u najveću pobjedu u Domovinskom ratu i novijoj hrvatskoj povijesti. Naglasila je kako je VRO Oluja izvrsno planirana i politički i vojno vođena. “Imamo se čime i trebamo se ponositi. Polet, hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja naša su trajna inspiracija i uzor,” rekla je Predsjednica.
Obraćajući se ratnim zapovjednicima, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Oluja je za nas i danas simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih naših pobjeda. Stvorili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju koja je porazila agresora i donijela slobodu. Danas naši saveznici izučavaju Oluju na svojim vojnim školama.”
Podsjetio je i kako se vojska vraća u gradove u kojima je i nekad bila razmještena, i to u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, ali i naglasio kako je idući veliki izazov rješavanje pitanja borbenog zrakoplovstva te najavio kako očekuje prva dva borbena aviona 2020. godine. Ministar Krstičević na kraju je istaknuo: “Trebamo biti onakvi kakvi smo bili u Domovinskom ratu – najbolji,” te još jednom podsjetio na riječi svojeg američkog kolege kako se Hrvatska bori znatno iznad svoje kategorije.
Ministar Medved, koji je i sam kao zapovjednik sudjelovao u Oluji, izrazio je tom prigodom posebnu zahvalu i poštovanje poginulim suborcima i prijateljima: “Peti kolovoza zlatopis je hrvatske povijesti. Bili su to dani odlučnosti, zajedništva i ponosa. Taj osjećaj treba zauvijek čuvati, jednako kao i uspomenu na poginule branitelje.” Tom je prigodom istaknuo i kako je upravo tog dana u Kninu na sjednici Vlade RH usvojen novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koji će im jamčiti svu zaštitu i skrb, te na kraju naglasio: “Neka nam je zajedništvo iz Domovinskog rata uporište za sve daljnje aktivnosti.”
Ministar Božinović istaknuo je kako je hrvatska policija u tim povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bila ključna snaga koja je prva bila spremna i uvježbana za obranu i jedina koju je Hrvatska tad imala: “Danas smo stvorili modernu policiju, ali istodobno ne zaboravljamo ljubav i žrtvu kojom se branila Hrvatska.”

Vesna Pintarić, Snimio Tomislav Brandt