Upornost, požrtvovnost i privrženost – jedini put do cilja

Novim pripadnicima specijalnih snaga ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako su od ovog trenutka dio elitne postrojbe OSRH i za taj su uspjeh uložili mnogo truda, vremena i odricanja te im poručio: ”Budite uvijek ona prepoznatljiva vrijednost – elitna postrojba naših Oružanih snaga na koju smo svi ponosni.“

Prigodna svečanost kojom je obilježen kraj Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga održana je 1. kolovoza u vojarni “Josip Jović”. Ove godine, kao dio šesnaestog naraštaja uspješno ju je završilo 12 pripadnika OSRH koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome. Svečanosti commando prisege, uz zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Pericu Turaliju nazočili su i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ostali visoki uzvanici te sadašnji ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.
Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio Temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima, a provodila se na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina, na Udbini, u Divuljama i na Grobniku.
Uspješno završena Temeljna obuka za specijalna djelovanja, osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga. Obuka traje pet i pol mjeseci, a ove se godine prijavilo 80 pripadnika Oružanih snaga iz različitih postrojbi. Prvu selekciju, tj. liječnički pregled, psihološka testiranja i sigurnosne provjere prošlo je 25, dok je drugu selekciju, koja obuhvaća tjelesne provjere i znanje vojnih vještina uspješno prošlo 17 pripadnika. Kompletnu temeljnu obuku za specijalna djelovanja uspješno je završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH, od njih 17 koji su prošli selekciju.
Brigadni general Perica Turalija obraćajući se nazočnima rekao je: “Temeljna selekcijska obuka za specijalna djelovanja prvi je pravi izazov i test u vašim vojnim karijerama, koji vam omogućuje i širom otvara vrata za pristupanje u najelitnije društvo. Nakon dugih šest mjeseci ostalo je vas dvanaest koji ste bili najuporniji i najčvršći u svojoj namjeri da budete dio odabranog društva.” Ističući kako ovo nije kraj, nego tek uvod u sljedeću etapu jednako zahtjevnog osposobljavanja general Turalija je dodao: “Spremnost za provedbu najtežih operacija, primjereno ponašanje, obučenost, osposobljenost, elitistički naboj, potpuni profesionalizam u najužem smislu opisuju pripadnika specijalnih snaga OSRH. Stoga, gospodo commandosi budite ponosni na sebe i svoj uspjeh i uživajte u svojem osobnom i profesionalnom trijumfu.”
“Iznimno mi je zadovoljstvo biti s vama i pozdraviti vas kao najelitniji dio OSRH,” rekao je načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i dodao: “Znam da nije bilo lako i da ste dali sve od sebe da završite ovu zahtjevnu obuku. Želim vam da budete dostojni commandosi ZSS-a, na ponos vas, vaših obitelji i Oružanih snaga,” rekao je general Šundov.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević novim pripadnicima specijalnih snaga poručio je kako su od ovog trenutka dio elitne postrojbe OSRH i za taj su uspjeh uložili mnogo truda, vremena i odricanja te je dodao: “Čovjek je najveća vrijednost našeg obrambenog i sigurnosnog sustava i upravo čovjek, odnosno naš vojnik, donio je prevagu u pobjedničkom Domovinskom ratu te zato i danas i mi moramo ulagati u naše ljude i bolje uvjete života i rada naših vojnika.” Na kraju je obraćanja ministar Krstičević poručio: “Vas, nasljednike hrvatskih branitelja, pozivam da čuvate uspomene na naše poginule prijatelje i pobjednički Domovinski rat. Budite uvijek ona prepoznatljiva vrijednost – elitna postrojba naših Oružanih snaga na koju smo svi ponosni.”

Željko Stipanović, Snimio Tomislav Brandt