Commando prisegom postali novi pripadnici ZSS-a

Svečanu prisegu položilo je jedanaest pripadnika, a time je i završila Temeljna obuka za specijalna djelovanja ZSS-a

U vojarni “Josip Jović” na Udbini 1. kolovoza 2018., u večernjim je satima održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske. Ove godine uspješno ju je završilo jedanaest pripadnika Hrvatske vojske koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OSRH brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je završni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Uspješno provedena Temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

General zbora Mirko Šundov u prigodnom je obraćanju istaknuo kako je posebna čast i odgovornost biti specijalac te na poseban način zahvalio i čestitao svim polaznicima Temeljne obuke za specijalna djelovanja. “Danas, u složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta, vaša znanja i sposobnost od posebne su važnosti,” rekao je general Šundov te dodao: “Danas počinje nova etapa vašeg vojnog poziva. Vaše je zanimanje visokog rizika, ali i velike časti jer je služiti domovini jedno od najčasnijih zanimanja. Pripadnici ste elitne postrojbe Hrvatske vojske, vrhunski obučene i opremljene specijalne postrojbe koja je u svakom trenutku spremna izvršiti najzahtjevnije zadaće.” Posebno zahvalivši instruktorima koji su uspješno prenijeli svoja znanja i vještine, načelnik je na kraju rekao: “Svima kojima danas uručujemo zelene beretke i grb, simbole pripadanja specijalnim snagama, želim da ih s ponosom nosite, kako su to činili i vaši časni prethodnici.”

Obraćajući se nazočnima brigadni general Perica Turalija je rekao: “Vaša iznimna volja, entuzijazam, vjera u sebe i u onog prvog do vas pridonijeli su svladavanju svih zadaća i prepreka koje su vaši instruktori stavili pred vas.” Istaknuvši kako su složenost i zahtjevnost obuke koja se provodila na najsurovijim terenima, rezultirali time da su na kraju ostali samo oni najkvalitetniji i najsposobniji, general Turalija je dodao: “ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe. Operacije koje provodimo i one za koje moramo biti spremni trebaju samo najjače, a vi ste to pokazali na najbolji način tijekom obuke.”

Nakon obraćanja najviših dužnosnika uslijedila je ceremonija dodjela potvrda, zelenih beretki i commando znaka.

Željko Stipanović, snimio: Tomislav Brandt