Commando prisegom postali novi pripadnici ZSS-a

Svečanu prisegu položilo je dvanaest pripadnika, čime je završila Temeljna obuka za specijalna djelovanja ZSS-a

U vojarni “Josip Jović” na Udbini održana je 28. srpnja prigodna svečanost kojom je obilježen završetak obuke 18. naraštaja polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske. Ove godine uspješno ju je završilo dvanaest pripadnika Hrvatske vojske, koji su izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanosti commando prisege uz zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Pericu Turaliju nazočio je i direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić te ostali visoki uzvanici i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke, što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova, te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka treći je, završni i najzahtjevniji dio Temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Uspješno provedena Temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a posebno njezin završni i najzahtjevniji dio, preduvjet je da bi se postalo pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Obraćajući se nazočnima zapovjednik ZSS-a rekao je kako 18. naraštaj polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja po svojoj strukturi i ove godine ima sve tri kategorije – vojnike, dočasnike i časnike, koji su vođeni iznimnim entuzijazmom, voljom i željom za svladavanjem predviđenog programa na kraju postali nositelji simbola vrlo iscrpljujuće i naporne obuke.

“Temeljna selekcijska obuka za specijalna djelovanja prvi je izazov i test za sve one koji su izrazili želju za pristupanjem u najelitnije društvo. Nakon dugih šest mjeseci ostali su samo oni najjači i najuporniji u svojoj namjeri da budu dio ovog odabranog društva,” istaknuo je general Turalija te dodao: “Nošeni golemom željom da postanete pripadnici najelitnije postrojbe OSRH crpili ste snagu i motivaciju izdržavajući najveće napore i izazove, provodeći operacije na najzahtjevnijem terenu uključujući sva tri medija – kopno, more i zrak, te pokazali težnju za razvojem osobne vojne karijere u okviru ZSS-a.” Govoreći kako stalna transformacija vojnog sustava, kao i promjenjivost i inovativnost vođenja sukoba zahtijeva natprosječne sposobnosti pripadnika specijalnih snaga, general Turalija na kraju je poručio: “Obučeni, osposobljeni, primjerenog ponašanja i spremni za provedbu najtežih operacija samo su neki od atributa koji opisuju i potvrđuju kakvi trebaju biti pripadnici specijalnih snaga. Gospodo komandosi, budite ponosni na sebe i svoj uspjeh. Mi smo svjesni da smo dobili one najbolje i zato uživajte u svojem osobnom trijumfu i primite moje iskrene čestitke kao i dobrodošlicu u Zapovjedništvo specijalnih snaga.”

“Osobita mi je čast pozdraviti vas dvanaest koji ste prošli zahtjevnu, tešku i izazovnu obuku te vam na tome čestitam,” rekao je obraćajući se nazočnima general-bojnik Ivica Olujić te nastavio: “Prošli ste strogu selekciju i dobili ulaznicu u specijalne snage OSRH, ali to je tek početak vaše obuke i pred vama je velika odgovornost da kao pripadnici ove postrojbe provodite svoje zadaće zakonito, odano, lojalno, hrabro i pobjednički.”

Zahvalivši tom prilikom instruktorima, koji su tijekom gotovo šest mjeseci obuke prenosili znanja na nove pripadnike, general Olujić na kraju je poručio: “Zapovjedništvo specijalnih snaga jedna je od udarnih borbenih snaga Hrvatske vojske. Spremno je za zadaće na kopnu, u vodi i zraku i kao takvo ima prioritet i potporu u svojem daljnjem razvoju.”

Nakon obraćanja dužnosnika slijedila je ceremonija uručenja diploma, zelenih beretki i commando znaka, čime je ovih dvanaest pripadnika ušlo u elitno društvo specijalnih snaga.

Tekst: Željko Stipanović

Foto: Tomislav Brandt