Commando molitvom do najelitnijih snaga Hrvatske vojske

“Koristite samopouzdanje za svladavanje osobnih i profesionalnih izazova, ali nikad za uzdizanje iznad drugih, jer u poniznosti leži vaša snaga,” poručio je zapovjednik ZSS-a

U vojarni “Josip Jović” na Udbini održana je 27. srpnja u večernjim satima prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

Pripadnici koji su uspješno završili obuku, pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli su commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanosti commando prisege nazočio je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, ostali visoki uzvanici te nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Obraćajući se nazočnima, zapovjednik ZSS-a rekao je kako odlukom o pristupanju Zapovjedništvu specijalnih snaga novi komandosi pokazuju da su spremni staviti svoje osobne interese iza interesa službe i prihvatiti ovaj poziv i dužnost kao način života. “Zapovjedništvo specijalnih snaga u svojem djelovanju slijedi načelo kvalitete ispred kvantitete, što ste vi zajedno s našim instruktorskim timom i potvrdili,” rekao je brigadir Miloš i odao priznanje instruktorima ZSS-a za njihovo zalaganje i predanost da prepoznaju osobine i potencijal budućih specijalaca.

“Želim vjerovati da ste dali dublji smisao ovoj požrtvovnosti i odricanju jer će vas to u budućnosti sigurno voditi. Moj vam je savjet da oprezno koristite snažan alat koji ste stekli, a to je samopouzdanje. Koristite ga za svladavanje osobnih i profesionalnih izazova, ali nikad za uzdizanje iznad drugih, jer u poniznosti leži vaša snaga,” zaključio je zapovjednik ZSS-a te još jednom čestitao novim komandosima i zaželio im dobrodošlicu u postrojbu.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke, što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova, te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a na obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka treći je, finalni i najzahtjevniji dio Temeljne obuke za specijalna djelovanja, a obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Novim je komandosima na uspješno završenoj obuci čestitao i načelnik Glavnog stožera OSRH. Rekao je kako će njihove vještine i sposobnosti trebati hrvatskim Oružanim snagama i hrvatskoj državi u iznimnim situacijama za najteže i najsloženije zadaće.

“Takve vještine nose veliku odgovornost i morate ih koristiti u skladu sa zakonima i propisima, u skladu s interesima i ciljevima Republike Hrvatske. Specijalne snage bile su potrebne uvijek i bit će potrebne i dalje, a pitanje je samo trebamo li ih još više. Želim vam uspješnu profesionalnu i radnu karijeru i ostanite domovini uvijek vjerni,” rekao je admiral Hranj.

Uspješno provedena Temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a posebno njezin završni i najzahtjevniji dio, preduvjet je da bi se postalo pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Nakon obraćanja dužnosnika slijedila je ceremonija uručenja diploma, zelenih beretki i commando znački, čime je elitno društvo specijalnih snaga dobilo iznimno pojačanje.


Čestitka ministra obrane                             

“Poštovani pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, poštovani komandosi Hrvatske vojske, dobro došli u elitne snage! Na početku ste nove i iznimno odgovorne etape vojničkog života. Vi ste čuvari naše sigurnosti i svih naših vrijednosti. Nikada to nemojte zaboraviti! Uz snagu, samopouzdanje i hrabrost, vaša beretka i commando značka čast su koju u svakome trenutku morate biti spremni čuvati i braniti. Siguran sam kako vaš poziv velikom broju mladih ljudi predstavlja vrijednost kojoj teže – biti svoj, snažan, hrabar i dosljedan. Zato, nikada nemojte dopustiti da vam bilo tko oduzme ono što vas čini specijalcima. Biti specijalac je stil života i zapamtite kako svoju posebnost nosite i onda kada niste u odori. Čuvajte jedni druge, obitelj i prijatelje i još jednom čestitam vam od srca na ovom velikom postignuću!”

Tekst Janja Marijanović

foto Tomislav Brandt