Temeljna obuka za specijalna djelovanja – prava prilika za sve spremne prihvatiti izazov

Temeljna obuka za specijalna djelovanja jedinstvena je obuka koja se provodi u OS-u, a cilj joj je izabrati najsposobnije polaznike koji će postati pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga

Postati pripadnik specijalnih snaga OSRH nije lak zadatak i samo najbolji od najboljih to uspijevaju. Kao i u svim drugim specijalnim postrojbama na  svijetu od njihovih se pripadnika očekuje puno i oni moraju biti sposobni izvršavati najsloženije zadaće u oružanim snagama. Upravo zbog toga oni koji obavljaju tako zahtjevne poslove moraju biti u vrhunskoj fizičkoj spremnosti, ali i jednako tako mentalno sposobni funkcionirati u situacijama gdje su razine stresa nepojmljive većini običnih ljudi. Da bi se Zapovjedništvo specijalnih snaga popunilo ljudstvom koje odgovara tom profilu mora se provesti temeljita i rigorozna selekcija kandidata. Ona se provodi tijekom jedinstvene obuke koja se provodi u OS-u, Temeljne obuke za specijalna djelovanja, poznatije kao commando obuke. Kako bismo donekle dobili sliku o kakvoj se obuci radi, ekipa Hrvatskog vojnika pratila je neke njezine dijelove.

Pakleni tjedan

Prvi posjet polaznicima bio je na završnom danu tzv. paklenog tjedna koji mnogi pamte više nego prve skokove padobranom. Iskustvo je to koje se pamti cijeli život. To je najveće i najteže iskušenje tijekom selekcijskog procesa. Potpuno izolirani od ostatka svijeta i uz minimalne količine sna, hrane i vode, a sve s ciljem da se pronađu i istaknu oni najbolji koji su u stanju djelovati u najtežim mogućim okolnostima.

Svake godine provodi se na drugoj lokaciji i po drugačijem konceptu kako bi faktori iznenađenja za polaznike bili uvijek drugačiji i kako bi imali što manje informacija o onom što ih čeka. Od prvog dana paklenog tjedna počinju psihofizički napori čiji se intenzitet tijekom tjedna povećava do kulminacije zadnjeg dana. Cijelo to vrijeme praćeni su budnim okom instruktora te se provode  stalna psihološka testiranja vojnih psihologa.

Iako umorni i neispavani, ono na što moraju biti stalno spremni rješavanje su određenih taktičkih situacija, primjerice reakcija na kontakt, zasjede i slično, koje im instruktori pripremaju, a sve s ciljem provjere mogu li se polaznici nositi s takvom razinom stresa. Instruktori ih prate u stopu i usmjeravaju kako držati formaciju da nitko od polaznika obuke ne bi zaostao. Ideja je da ni u jednom trenutku nitko od njih ne misli samo i jedino na sebe nego na sve pripadnike svojeg tima jer samo tako mogu biti učinkovita borbena skupina. Jedan od segmenata gdje do izražaja dolazi dobar timski duh jest hodnja s balvanima. Naime, ako tijekom kretanja s balvanom na ramenu svi ne hodaju kao jedan, nošenje tako teškog tereta mnogo je teže i zahtjevnije. Isto tako svakih nekoliko minuta balvan se treba prebaciti s jednog ramena na drugo za što opet treba koordinacija čitave grupe. U ovoj je fazi obuke intenzitet vježbi visok, pauze su kratke i kontrolira se sve što polaznici konzumiraju. Osim spomenutih motoričkih radnji provode se i borilačke vještine koje su svladali u prethodnim mjesecima obuke.

Koliko god sve to izgledalo teško, činjenica je kako svi instruktori u ovoj fazi obuke jako dobro poznaju sve kandidate jer su s njima svaki dan  i točno znaju koliko ih mogu opteretiti i što su oni sve spremni izdržati. Obuku vode iznimno iskusni i kvalificirani instruktori (dočasnici) – pripadnici specijalnih snaga koji imaju dugogodišnje iskustvo u specijalnim snagama OSRH, bilo u operativnim ustrojstvenim jedinicama, bilo u obučnom elementu. I oni su prošli cijeli proces razvoja specijalca, a u međuvremenu su tijekom profesionalne karijere dodatno osposobljavani na različitim tečajevima i funkcionalnim izobrazbama. Znaju procijeniti na koji način dozirati sve napore kojima izlažu polaznike, no oni pak s druge strane imaju pravo vlastitom voljom odustati kad god žele.

Obuku vode iznimno iskusni i kvalificirani instruktori (dočasnici) – pripadnici specijalnih snaga koji imaju dugogodišnje iskustvo u specijalnim snagama OSRH, bilo u operativnim ustrojstvenim jedinicama, bilo u obučnom elementu

Commando molitva

Pakleni tjedan poseban je i po tome što polaznici, koji izdrže do kraja tog tjedna, prvi put izgovaraju riječi commando molitve uz prigodnu ceremoniju. Ista molitva izgovara se još od prve commando obuke, provedene u vrijeme Domovinskog rata, ali tadašnji su polaznici nakon ovakve obuke upućivani na prvu crtu bojišta. To je trenutak u kojem svaki polaznik zaboravlja sve dotadašnje napore i želi je izgovoriti što jače i emotivnije te na taj način odati počast svim braniteljima koji su obranili našu zemlju onda kad je to bilo najpotrebnije. Polaznici koji su uspjeli svojom fizičkom i mentalnom snagom proći kroz vatru paklenog tjedna nastavljaju dalje.

Planinska faza obuke

Završetkom paklenog tjedna započinju operacije u planinskom i vodenom okružju. Tempo je malo blaži, ali sada se od svakog pojedinca očekuje visoka razina koncentaracije jer se u  operacijama u planinskom i vodenom okružju susreću s tehnikama i vještinama koje moraju jako dobro svladati ako žele nastaviti dalje obuku. U planinskoj se fazi od polaznika očekuje da svlada osnove alpinizma, kretanje po planinskom teško prohodnom terenu, te sve specifičnosti duljeg boravka u prirodi, od logorovanja do bivakiranja, odnosno boravka u prirodi izvan čvrstog objekta.

Ako sudimo po vremenskim prilikama koje smo zatekli i ovaj je dio obuke bio paklen. Strme stijene uzdizale su se visoko u nebo, a pred budućim specijalcima bio je čitav dan penjanja, vješanja, puzanja, spuštanja. Instruktor je neumoljivo tražio provedbu svih njegovih zahtjeva bez iznimaka. Iako je lokacija održavanja obuke bila idilična, u bližoj su nas okolici okruživale visoke okomite stijene dok je u daljini pucao pogled na Jadransko more, sama obuka nije imala ništa idilično u sebi, a da stvar bude dodatno otežana svi su polaznici morali doći do lokacije održavanja obuke hodajući nekoliko sati po strmim kamenim stijenama s rancima punim opreme i osobnim naoružanjem u rukama, te s kartom lokacije i GPS uređajem u predviđeno vrijeme stići na zadanu lokaciju. S obzirom na to da oprema koju nose može biti teška i po 60 kg stječemo dojam o kakvom se naporu zaista radi i kakva je fizička i  mentalna snaga za sve to potrebna. Stijena ispred njih diže se 50 metara u vis, a zadatak je popeti se na vrh što brže, efikasnije i sigurnije. Iskustvo instruktora ovdje je ključno i upravo zbog toga svaka se njegova riječ pažljivo sluša. Instruktor često provjerava polaznike jesu li zapamtili što je rekao i ako ne znaju ili ne odgovore točno na pitanje, slijede sklekovi. Prvi na stijenu kreće instruktor, penje se pokazujući kako se pravilno postavljaju karabini, koje tehnike koristiti prilikom penjanja te kako svladati uspon na najsigurniji način. Ubrzo kreće i prvi polaznik i uz savjete drugih instruktora  polako, ali sigurno napreduje po stijeni. Prilikom penjanja instruktor naglašava kako je obvezna komunikacija između penjača i kolege na dnu koji ga osigurava držeći konop. Onaj koji je zadužen za osiguravanje penjanja mora pozorno pratiti penjača kako bi mogao pravodobno reagirati na svaki njegov pokret dok interakcija između njih mora čitavo vrijeme biti precizna i jasna.

Vodena faza, jedna od najzahtjevnijih

Kako naši specijalci moraju svladati sva tri medija – zemlju, vodu, zrak, uslijedila je vodena faza, jedna od najzahtjevnijih. Pratimo ih i u ovoj fazi obuke. Umor je već bio vidljiv na licima polaznika jer je dugotrajan boravak u moru uzimao svoj danak, ali svi redom spremno odrađuju sve zadaće i uporno guraju dalje. Unatoč tome što je more  bilo ugodno za kupanje, instruktori su naglasili kako dugotrajan boravak u moru, a u ovom slučaju govorimo o satima, čak i u toplom moru, lako može izazvati pothlađivanje.

Od polaznika se očekuje da osim što svladavaju određene tehnike plivanja, moraju biti spremni na plivanje s opremom u dnevnim, ali i noćnim uvjetima. Vrlo je bitno znati i pravilno zaroniti te se uče tehnike izjednačavanja tlaka. Također se svladavaju tehnike prelaska vodenih prepreka, a kao i u kopnenim dijelovima obuke ovdje se uči kako preživjeti na vodi te ostale tehnike koje su važne za opstanak u vodenom okružju. Počela je kiša, ali to ni na koji način nije usporilo provedbu obuke. Polaznici pozorno slušaju instruktora koji im pojašnjava sljedeću zadaću i ubrzo svi s punom opremom uskaču u gliser i nestaju u daljini. Ovo su samo mali isječci iz obuke čiji je uspješni završetak tek početak vojne karijere u specijalnim snagama OSRH. Bitno je istaknuti kako svaki pojedinac ulaskom u postrojbu ima niz mogućnosti za daljnje napredovanje i usavršavanje.

Tijekom svoje karijere u ZSS-u, pripadnici završavaju niz obuka  bilo da je riječ o slijedno rastućoj vojnoj izobrazbi, ili nizu specijalističkih obuka i tečajeva u zemlji i u inozemstvu. Svake godine provodi se bilateralna i multilateralna vojna suradnja s partnerima iz savezničkih i partnerskih država, a s posebnim naglaskom na obučavanje i uvježbavanje s pripadnicima postrojbi specijalnih snaga iz tih zemalja, što uvelike pridonosi izgradnji, jačanju, trenažiranju i održavanju te stjecanju novih znanja i iskustva. TOzSD je prava prilika za sve pripadnike OS-a koji su spremni prihvatiti izazov i pomaknuti svoje granice. Osim ove obuke jedan od načina ulaska u postrojbu jest i pristupanje selekcijsko-klasifikacijskoj obuci za psihološke operacije.


Cilj je Temeljne obuke za specijalna djelovanja, TOzSD-a, odabrati, obučiti i osposobiti vojnike/mornare, dočasnike i časnike za obnašanje dužnosti u Zapovjedništvu specijalnih snaga, a zadaća je da polaznici steknu i usvoje znanja za samostalan rad unutar binoma, skupine ili tima u primjeni taktičkih sposobnosti za provedbu specijalnih operacija. Sastoji se od dva dijela, unutar kojih postoje određene faze obuke od kojih  je svaka i eliminacijska, tj. polaznici u svakom trenutku mogu samoinicijativno prekinuti sudjelovanje u obuci ili ih se odlukom mjerodavnih može isključiti s obuke.


Prva Temeljna obuka provedena je 1994. godine. Kako je značajan dio pripadnika specijalnih postrojbi u njihovim počecima svoja vojnička znanja stekao u drugim zapadnim vojskama, u commando obuci korištene su obučne metode tih vojski koje su zatim nadopunjavane vlastitim metodama usvojenim tijekom Domovinskog rata. Danas se TOzSD provodi na načelima vođenja obuke za specijalne snage poštivajući nacionalne kao i NATO-ove standarde.


Uvjeti pristupanja TOzSD-u

  • – djelatne vojne osobe: vojnik/mornar, dočasnik, časnik
  • – dragovoljnost za upućivanje na odabirni postupak i obuku te raspored na dužnost u ZSS-u
  • – vojnici/mornari s najviše navršenih 28 godina života do kraja kalendarske godine u kojoj je objavljen interni oglas za popunu
  • – časnici i dočasnici mlađi od 35 godine u tekućoj kalendarskoj godini
  • – najmanje 9 mjeseci djelatne vojne službe na dan prijave
  • – tjelesna spremnost u skladu s kriterijima
  • – obavezno plivač
  • – nepostojanje sigurnosnih zapreka za raspored u UjsPUP.

Kako postati pripadnik ZSS-a?

Nakon raspisanog internog natječaja svi zainteresirani mogu se prijaviti putem obrasca za popunu ustrojstvenih jedinica s posebnim uvjetima popune – PUP neposredno u Središnjicu za upravljanje osobljem, putem matične postrojbe (personalnih odsjeka ili odjela), putem promidžbenog tima Središnjice za upravljanjem osobljem.

Nakon odabirnog postupka bit će te pozvani na psihološko testiranje, provjeru tjelesne spremnosti sukladno kriterijima postrojbe, sigurnosnu provjeru te liječnički pregled.


TEKST  Tomislav Vidaković; Foto  Tomislav Brandt