Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Posebno svečano, dostojanstveno i s velikim emocijama u Kninu je ovog 5. kolovoza obilježen  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. U gradu na čijoj se tvrđavi prije dvadeset godina ponosno zavijorio hrvatski barjak simbolično označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji poduzetoj za oslobađanje domovine, na ovom jubilarnom prisjećanju jednog od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednca RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, pripadnici OSRH kao i sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

Odajući počast svim poginulim braniteljima u VRO Oluja  ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95″ zajednički vijenac položili su izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem, te izaslanstva OSRH koje je predvodio zamjenik načenika GS OSRH general pukovnik Dragutin Repinc i Ravnateljstva policije na čelu sa Glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem. Vijence je u posljepodnevnim satima, nakon pregleda svečanog postroja ratnih zastava položila i počast poginulima odala i Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović s izaslanstvom u kojem je bio i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić te  izaslanstvo  članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO ”Oluja”, kojima su se pridružile Udruge proizašle iz Domovinskog rata kao i izaslanstvo Šibensko-kninske županije i grada Knina. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij mons Juraj Jezerinac.

Ovogodišnje obilježavanje upotpunjeno je i otvaranjem muzeja „Oluja 95“ na kninskoj tvrđavi koji je svečano otvorila predsjednica Grabar Kitarović tom prigodom istaknuvši kako se narod koji ima svoju povijest, ne može izbrisati s lica zemlje, kako su neki pokušali. Predsjednica je zahvalila svima koji su pomogli u stvaranju ovog muzeja dodavši  kako muzej ‘Oluja ’95’ daje realan, dokumentiran, stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili borbi za slobodu, sliku o Domovinskome ratu i samoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja kao i o međunarodnome kontekstu toga vremena. ” Poštovani branitelji i potomci hrvatskih vitezova, Kninjanke i Kninjani, Hrvatice i Hrvati, svoju povijest pišemo sami. Ponosni na našu povijest i baštinu promičemo je i tumačimo na jedini ispravni način, čuvanjem uspomena na veliki događaj, upravo tako kako to možemo vidjeti u kninskom muzeju” poručila je predsjednica i svečano proglasila muzej “Oluja 95” otvorenim.

Na kninskoj tvrđavi potom je uz pratnju crkvenih zvona  kojima se simbolično najavio trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, prelet dva borbena aviona MiG-21, te intoniranje hrvatske himne, svečano podignuta državna zastava uz podsjećanje na operaciju te imena 229 u njoj poginulih i nestalih pripadnika te umrlih od posljedica ranjavanja i zarobljavanja. U podizanju hrvatske zastave među ostalima sudjelovali su i pripadnici 7. gardijske brigade Jasmin Hadžić, Mario Bilać i Edvard Baltić koji su zastavu na kninskoj tvrđavi podigli i 1995.

Na najvišem mjestu na kninskoj tvrđavi predsjednica Grabar Kitarović i sin pokojnog predsjednika Miroslav Tuđman su zatim otkrili spomenik prvom hrvatskom Predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, koji će podsjećati na osobito dirljiv trenutak kada je predsjednik Tuđman 6. kolovoza 1995. na tvrđavi poljubio hrvatsku trobojnicu okružen hrvatskim vojnicima i s ushićenjem kazao “Imamo Hrvatsku!”. Spomenik je izrađen od bronce, visok je 2,30 metra,  i izraz je kninskog prkosa, ponosa, slobode, pobjede i slave i spomen je dana koji je označio početak nove povijesti za hrvatski narod. U njegovu postavljanju sudjelovala je i Eskadrila transportnih helikoptera dopremivši je na trenutnu poziciju. Otkrivanje spomenika pratilo je i ispaljivanje 20 počasnih plotuna i pjesma “Stina pradidova” u izvedbi Klape HRM-a “Sveti Juraj”, a akrogrupa “Krila Oluje” koja na današnji dan slavi i svoju desetu godišnjicu osnutka, izvela je prigodni letački program. S kninske tvrđave visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem OSRH, MUP-a i povijesnih postrojbi, uputili su se prema crkvi  Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta  gdje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio misu za sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Nakon mise u prigodnom obraćanju na Trgu Ante Starčevića predsjednica Grabar Kitarović je uputila posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje a poglavito onima koji su poginuli za domovinu. Istaknula je kako ovo nije samo proslava Oluje već skup zajedništva i ponosa. Kazala je kako nikada ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska napadnuta kao ni dopustiti da se agresor i žrtva izjednačavaju. Istaknula je kako je Oluja bila čista kao suza i jedan je od zaglavnih kamena moderne hrvatske države. 

Uputivši čestitke braniteljima gradonačelnica Knina Josipa Rimac kazala je kako je ovo dan svih hrvatskih pobjeda te podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika izgovorene u Kninu 1995. koje nam trebaju biti poticaj i nadahnuće.  Uime hrvatskih branitelja obratio se i Dražimir Jukić poručivši: branili smo svoje i oslobađali svoju zemlju i opet bi učinili isto. Svečano obilježavanje ove jubilarne obljetnice tijekom dana upotpunjen je prigodnim programom Orkestra OSRH, predstavljanjem braniteljskih zadruga te nizom kulturno-umjetničkih događanja.

Vesna Pintarić, Snimio Željko Stipanović